Matexi

In 7 stappen naar je nieuwe huis

18 januari 2024

De kogel is door de kerk, je hebt beslist om een huis te kopen! En net zoals Rome niet op één dag werd gebouwd, kan jij niet van vandaag op morgen naar je nieuwe stek verhuizen. Hoe pak je dat aan, een huis kopen? We leggen je het stap voor stap uit.

1. Bepaal je budget

Eerst en vooral moet je nauwkeurig bepalen hoeveel geld je te besteden hebt. Hoeveel heb je zelf, hoeveel kun je lenen bij de bank en hoeveel ben je bereid per maand neer te tellen? Als algemene regel geldt dat je niet méér dan 30% van je inkomen leent. Zo houd je genoeg opzij om nog comfortabel te kunnen leven én voor onvoorziene uitgaven. Vergeet ook niet dat bij iedere koop extra kosten komen kijken: notariskosten, registratie- en dossierkosten en je schuldsaldoverzekering.

2. Nieuwbouw of een bestaande woning?

De volgende vraag die je jezelf moet stellen: ga je voor een nieuwbouwwoning, een bestaand huis of een appartement? Nieuwbouw is over het algemeen duurder in aankoop, maar je huis is gebouwd met nieuwe, energiezuinige en duurzame technieken, zo ben je gerust voor de toekomst.
Kies je toch voor een bestaande woning? Dan moet je beslissen of je voor een renovatieproject gaat, dan wel voor een instapklare woonst.
Nog niet helemaal zeker? Lees ons artikel over de voor en nadelen van nieuwbouw en renovatie.

3. De locatie

Goed, je weet binnen welke prijsklasse je moet blijven. Tijd om op zoek te gaan. Waar? Dat bepaal je natuurlijk zelf. Houd daarbij rekening met overwegingen zoals de bereikbaarheid, je woon-werkverkeer, de buurt en de nabijheid van winkels en scholen. Welke aspecten voor jou belangrijk zijn, hangt af van je gezinssituatie, toekomstvooruitzichten en uiteraard budget. De ene gemeente is immers duurder dan de andere.

4. Een optie nemen of bod uitbrengen

Hoera, je hebt je droomhuis gevonden. Snel een optie nemen of een bod uitbrengen, zodat niemand het voor je neus wegkaapt.
Aanvaarden de verkopers je bod, of bevestig jij de aankoop bij een bouwpromotor/ontwikkelaar? Dan kan je naar de bank om je lening in orde te maken. Ook hier wachten je weer belangrijke keuzes. Kies je voor een vaste rentevoet of toch maar een variabele? Met een vaste kies je voor zekerheid, maar dan grijp je misschien naast een eventuele rentedaling in de toekomst. Ga je voor variabel, dan betaal je nu meer, maar in de toekomst misschien minder. Nu voor vast gaan en later laten herfinancieren is ook een mogelijkheid, maar ook daar zijn weer kosten aan verbonden. Iets om goed over na te denken.
Graag nog meer weten? Lees ons artikel over vaste en variabele rentevoeten.

5. Geduld is een schone zaak

En nu is het wachten geblazen. Tot je woning klaar is, tot de bank je lening heeft goedgekeurd en tot de notaris alles in orde heeft gebracht voor de akte. Het ideale moment om al eens te beginnen nadenken over je inrichting, eventuele werken die je wil uitvoeren zodra je de sleutel in handen hebt en de kleur van je toekomstige gordijnen.

6. Het verlijden van de akte

De notaris heeft gebeld, de afspraak voor het verlijden van de akte ligt vast, het aftellen kan nu écht beginnen. Zodra jij en de verkoper je handtekening (digitaal) onder de akte hebben gezet, is je nieuwe woonst van jou. Als je een nieuwbouw hebt gekozen, vindt ook de voorlopige oplevering plaats. Je maakt samen met de projectleider een rondje door je woonst, lijst alle zichtbare gebreken op en vervolgens heeft de bouwpromotor/ontwikkelaar nog een jaar tijd om alle kleinere mankementen op te lossen. Na de definitieve oplevering ben je door de woningbouwwet ‘Wet Breyne’ 10 jaar beschermd tegen ernstige constructiefouten.

7. Verhuizen!

En dan is het eindelijk zover: je kan verhuizen naar je nieuwe woning! Enthousiast krijgen je meubels en spullen hun nieuwe plek, vrienden en familie komen langs met boeketten waarvoor je een plek moet zoeken op je nieuwe vensterbank en de komende maand moet je ongetwijfeld onophoudelijk op zoek naar waar je die schaar of je printerpapier ook alweer hebt gelaten. ;-)

En vergeet niet: maak zeker een afspraak bij het gemeentehuis om je adreswijziging in orde te brengen!

Helemaal klaar voor deze 7 stappen?

Ontdek onze projecten!

Share: