Multi- functionele buurten voor jong en oud

Expert in binnenstedelijke reconversieprojecten

Stedelijke reconversie is een cruciaal instrument voor de verdichting en vernieuwing van het verouderde Belgische woningbestand.

Matexi zet al langer dan 20 jaar stevig in op dergelijke ‘city transforming projects’ en de herontwikkeling van gebouwen en verlaten sites –historisch of industrieel. We saneren ze, integreren ze in het stadsweefsel en herontwikkelen ze tot nieuwe, bruisende plekken die de hele buurt verbeteren. We zetten de kennis en ervaring in die we decennialang verworven hebben op het vlak van ruimtelijke ordening, architectuur, betaalbaar wonen en duurzaamheid.

Matexi streeft steeds een gemengd programma na waar we tegelijk kunnen wonen, winkelen, werken en ontspannen. We stimuleren zowel een sociale als intergenerationele mix van bewoners. We ontwikkelen sites met eengezinswoningen, appartementen, soms assistentiewoningen, een crèche, een buurthuis, een rusthuis. Dat alles met een kwalitatieve, gemeenschappelijke en groene buitenruimte. Zo versterken we een dynamisch sociaal contact, wat een meerwaarde is voor de buurtbewoners.

Ontwikkelen is bovendien een werk van lange adem. Een masterplan ontwikkelen, de nodige vergunningen verkrijgen, de juiste partners vinden, ... dat alles vraagt tijd. Ondertussen staan gebouwen leeg en blijven terreinen open. Matexi stelt ze maar al te graag ter beschikking voor uiteenlopende pop-ups en tijdelijke andere bestemmingen. Zo ontstaan er dynamische, creatieve, culinaire en culturele ontmoetingsplekken en krijgt de ‘lege’ plek een boost nog voor de bouwwerken van start gaan.

MECHELEN LAMOT

Op het voormalige terrein van de bottelarij en brouwerij Lamot aan de Dijle ontwikkelde Matexi tussen 1999 en 2004 het nieuwe stadsdeel ‘Lamot’ met appartementen, stadswoningen, lofts, een hotel, winkels, horeca en ondergrondse parkeerplaatsen. Wonen, werken, winkelen en ontspannen zijn optimaal geïntegreerd in een publiek-private samenwerking met de Stad Mechelen en het Vlaams Gewest. Een minimale verkeersdruk, ondergrondse parkeerplaatsen en een vlotte bereikbaarheid maken van Lamot een omgeving waar het fijn toeven is.

Meer info
Zicht vanaf het water op het Lamot complex

ANTWERPEN 'T GROEN KWARTIER

Op de vroegere site van het Militair Hospitaal midden in de stad, realiseren we een autovrij historisch park van meer dan 7 ha. Wonen, werken, winkelen, ontspannen en ontmoeten zijn er met elkaar verenigd.

Meer info
Gevels van de moderne appartementen met een groene grasvlakte

ANTWERPEN ANTWERP TOWER

De herontwikkeling van de voormalige stadskanker, de kantoortoren Antwerp Tower, levert een woontoren op met grootstedelijke allure met 240 appartementen. In de sokkel is er ruimte voor retail en kantoren, voor horeca en ondergrondse parkeerplaatsen. Matexi zet hiermee de operabuurt weer op de kaart.

Meer info
Zicht vanop straat op de Antwerp Tower

GENT KOUTERDREEF

Aan het statische plein Kouter, midden in het historische centrum van Gent, realiseerden we luxe-appartementen, penthouses, urban villa’s, kantoren en een nieuwe stijlvolle winkelwandelstraat met boetieks van topmerken.

Meer info
Straatbeeld vanaf de Kouter

VILVOORDE 4 FONTEINEN

Op de voormalige industrieterreinen tussen het Zeekanaal en de Zenne ontwikkelen we een nieuw stadsdeel. Dankzij een masterplan dat voldoet aan wat de bewoners nodig hebben, waaronder een uitgekiend, duurzaam mobiliteitsplan en flexibele gebouwen, is dit stadsdeel future proof.

Meer info
Luchtbeeld op de appartementen

HASSELT QUARTIER BLEU

Samen met Chateaux Real Estate transformeren we de oude industriesite aan de Kanaalkom in een ‘waterfront’ met appartementen, woningen, boetieks, restaurants, een promenade, jachthaven en 2.400 ondergrondse parkeerplaatsen.

Meer info
Vooraanzicht van de appartementen

Ontdek andere projecten