Matexi

Als duurzame ontwikkelaar streven wij naar een grote betrokkenheid bij de maatschappij

25 mei 2023

Matexi engageert zich om een positieve impact te creëren op de mens en de maatschappij. Daarom vinden we het belangrijk om kennis te delen en een bijdrage te leveren aan de gemeenschap en de economie waarvan we deel uitmaken. We zetten in op projecten die een inclusieve maatschappij ondersteunen, participeren in kennisnetwerken en bouwen aan duurzame relaties met onze partners.

Matexi was 25 jaar geleden stichtend partner vande Belgische afdeling van YouthStart, een non-profitorganisatie die kanszoekende jongeren stimuleert om het zelfstandige ondernemerschap te ontdekken. Koningin Mathilde verleent haar Hoge Bescherming aan YouthStart. Matexi is geregeld gastheer voor de certificatiesessies van YouthStart. Daarbij ontvangen wij jongeren die het businessplan van hun virtueel bedrijf voorstellen aan een panel. Na afloop krijgen de jongeren een officieel certificaat van deelname.

 • Wij ondersteunen het Itinera Institute al sinds 2006, om zo bij te dragen aan het maatschappelijke debatover duurzame economische groei en sociale bescherming.
 • Matexi was bijna 30 jaar geleden stichtend sponsor van Guberna, het Instituut voor Bestuurders dat deugdelijk bestuur bevordert voor alle bedrijven. Gaëtan Hannecart is voorzitter van de raad van bestuur.
 • Hoplr is een sociaal netwerk dat buren dichter bij elkaar brengt. Van bij de start, bijna 10 jaar geleden, werkt Matexi als investeerder mee aan de uitrol van Hoplr in vele steden, gemeenten en buurten in binnen- en buitenland. Hoplr laat buurtbewoners toe om zich op een laagdrempelige manier te verbinden en activeert hiermee het sociaal kapitaal van de buurt.

Sinds 2016 reiken we de Matexi Award uit, waarmee we de vele Belgen bekronen die zich met hart en ziel inzetten voor hun buurt. Zowel lokale overheden als particulieren kunnen een project indienen dat de verbondenheid tussen buren versterkt én de leefbaarheid van buurten vergroot. Daarbij reiken we telkens de prijs uit voor het meest verbindende buurtinitiatief en het groenste buurtinitiatief. Met de geldprijs kunnen de winnaars hun initiatief vervolgens verderzetten of uitbreiden.

In 2021 richtte Gaëtan Hannecart, voorzitter van het Investeringscomité van Matexi, samen met Pierre Gurdjian (ULB, ex-McKinsey) en Laurent Coulie (Idea Europe Foundation) Belgium's 40 under 40 op. Dit project - een kruising tussen een denktank en een netwerk - moet geëngageerde, ondernemende mannen en vrouwen jonger dan 40 jaar met elkaar in debat laten gaan over de complexe maatschappelijke uitdagingen van de komende decennia, ondersteund door 40 bedrijfsleiders met kilometers op de teller. Sinds de oprichting steunt Matexi de denktank om deze creatieve, potentiële leiders de middelen te geven om hun baanbrekende ideeën uit te werken.

Ook zijn we sinds 24 juni 2021 officieel partner van het BOIC, het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. Zo bieden we niet alleen concrete en financiële ondersteuning aan alle getalenteerde olympische atleten van ons land, hun federaties en op die manier ook indirect 30.000 Belgische sportclubs en de meer dan 2 miljoen lokale sporters in België. We support greatness!

 • Daarnaast ondersteunen wij enkele
  lokale maatschappelijke initiatieven in de
  verschillende regio’s waar wij werken. Zo zijn
  we in België trotse partner van Streekfonds
  Oost- & West-Vlaanderen.
 • Ook Matexi Polen engageert zich steeds
  meer om broodnodige steun te verlenen aan
  goede doelen en sociale impact te creëren.
  Dat doen we voornamelijk voor lokale, Poolse
  initiatieven, maar sinds het uitbreken van de
  oorlog in Oekraïne steunen we ook initiatieven
  in het buitenland, om de mensen te steunen
  die door het conflict ontheemd zijn geraakt.

  In 2022 gaven we meer dan 63.000 PLN
  (13.000 euro) aan liefdadigheidsinstellingen
  die essentiële hulp bieden aan mensen in
  nood, zoals de Opstandelingen van de Tweede
  Wereldoorlog, kinderen uit het Janusz Korczak
  Kindertehuis in Warschau, mensen die zijn
  getroffen door het conflict in Oekraïne en
  vluchtelingen in de buurlanden. Ook storten we voor elk verkocht appartement een bedrag aan een regionaal goed doel. De klant kan daarbij telkens zijn favoriet kiezen.

Zet jouw buurtproject in de bloemetjes!

Lees meer over de Matexi Award

Share: