Verhalen uit de buurt

Antwerpen: hotspots die je niet mag missen

1 augustus 2023

Antwerpen is al van bij haar ontstaan een smeltkroes van indrukken en invloeden van over de hele wereld. De havenstad aan de Schelde draagt kunst en creativiteit in het dna. Hoofdstad van diamant, geboorteplaats van Rubens, kweekvijver voor internationaal mode- en designtalent. In Antwerpen blijf je altijd nieuwe dingen ontdekken, en dat maakt van deze stad een fantastische plek. Hier zijn onze tips!

Shoppen in Antwerpen: 5 shops om te ontdekken

Wie de bekende winkelketens zoekt, flaneert best over de vermaarde Meir. Heb je het meer voor unieke boetieks? Dan zijn deze adresjes niet te missen.

Eat Dust in de Volkstraat is een kledinglabel van Antwerpse origine. Ze baseren hun stoere stuks op designs van militaire en werkmanskledij en dat maakt ze tijdloos en gigantisch stijlvol. Alle kleding wordt in Europa gemaakt. Mocht je hier niets kopen, ga dan toch eens in de paskamers kijken: verrassend!

Bij Studio Play ga je slow en relaxed shoppen. Hun vrolijke conceptstore biedt toffe fashion-, lifestyle- en interieurspullen met een hoek af. ‘Hoe stijlvol een merk ook is, als het niet duurzaam is, laten we het links liggen,’ zeggen de eigenaren. Je shopt hier dus 100% guilt free tussen een eindeloos aanbod topmerken.

In books we trust,’ aldus de bezielers van Boekhandel Stad Leest. In deze onafhankelijke boekhandel kunnen booklovers een hele dag spenderen. Naast boeken vind je hier ook een fijne vinylcollectie en een café (met huisgemaakte scones). Vergeet niet om jouw slag te slaan in de papierwarenshop, want deze wenskaartencollectie hebben ze nergens anders.

Stay is één van de mooie winkels die de Nationalestraat rijk is. Vooraan ontdek je verfrissende mode. Achteraan kan je koffie drinken.

In de bijzondere conceptstore St. Vincents geef je je ogen de kost. Elk object is zowat een uniek kunstwerk, tot de lichtarmaturen toe. Zoek je unieke stuks en kunst voor je designerinterieur, dan vind je hier absoluut je gading.

Eat Dust Volkstraat 2
Studio Play Kammenstraat 72 en Kloosterstraat 80 (enkel kids collecties)
Boekhandel Stad Leest Oudaan 18
Stay Nationalestraat 13
St. Vincents Kleine Markt 13

't Groen Kwartier

In en om het oude militaire hospitaal, op wandelafstand van Berchem station, ontstond de voorbije jaren een nieuwe en compleet autovrije buurt: ‘t Groen Kwartier. De buurt heeft haar naam alvast niet gestolen, want groene zones tussen de gebouwen vormen dé plekken waar bewoners en passanten elkaar ontmoeten.

Lees meer over deze getransformeerde buurt

Fans van industriële architectuur kunnen zich hier vergapen aan een esthetische mix van erfgoed en modern. De bewoners zijn de sfeermakers van de buurt met tal van leuke initiatieven. En heel wat hotspots openden in en rond ‘t Groen Kwartier hun deuren:

  • Bij Bakker Aldo haal je van dat zalige zuurdesembrood, heerlijke patisserie en krokante stokbroden. Hier krijg je door de blauw-witte streepjes op de toog een instant vakantiegevoel. En dat je de bakker live aan het werk ziet, vinden wij ook een pluspunt.

  • Vroeger huisde er in het gebouw enkel de brouwerij. Vandaag herbergt Stadsbrouwerij De Koninck ook ambachtelijke winkels en restaurants. Zo vonden chocolatier Jitsk, The Bakery en Only Cheese hier hun stek, net als onder meer brasserie De Pelgrim, cocktailbar Paul Morel en speakeasy 1833. Een bezoekje waard!
  • The Jane is het culinaire paradepaardje van ‘t Groen Kwartier, of misschien wel van heel Antwerpen. Dit sterrenrestaurant huist in de kapel van het voormalige militair hospitaal. Een reservering vastkrijgen is een werk van lange adem, maar loont de moeite. Iets toegankelijker, maar net zo spectaculair, is het zusje van The Jane, untitled., op hetzelfde adres.

  • De Frieterij is geen doorsnee frietkot. Hier bakken ze heerlijke frietjes, geserveerd met huisgemaakte sausjes. Proef ook de originele huisgemaakte kroketten.
  • Bar Vert is een heerlijke plek voor ontbijt of lunch. Proef zeker de specialiteit van het huis: flatbread met een waaier aan lekkere toppings.

Bakker Aldo Lange Leemstraat 388
Stadsbrouwerij De Koninck Mechelsesteenweg 291
The Jane en untitled. Paradeplein 1
Frieterij Boomgaardstraat 204
Bar Vert Helenalei 2-4

Eten in Antwerpen: hier moet je naartoe

Ontbijt, lunch, koffie of cocktail-o-clock? Ga langs bij Café Lucien in de Karel Oomstraat. In de winter cosy binnen, bij mooi weer op het zalig zonnige terras.

In het knap ingerichte restaurant Essen in Borgerhout serveert een vriendelijk team verfijnde smaakbommetjes. Je kiest hier gerechten van een kleine, vaak veranderende kaart die meegaat met de seizoenen, en net dat maakt de smaken zo uitgekiend. Elk gerecht gaat uit van groenten, wie wil vult aan met vlees of vis.

Gezellig dineren aan een pleintje kan je bij Camino. Binnen of op hun groot terras is het duimen en vingers aflikken met de heerlijke Aziatische shared dishes. Ook de wijnen zijn hier excellent.

Recht tegenover Berchem station vind je eetcafé Stanny. Geniet er van de huiselijke vibes, de heerlijke spaghetti voor een schappelijke prijs en de mix van klanten die komt aanwaaien: hipsters, gezinnen en bomma’s uit de buurt, so happy together.

Brel is zo’n plek waarvan de kok zelf in de buurt gaat shoppen naar de lekkerste ingrediënten. Laat de lunch je smaken, nestel je met een boekje in het gezellige interieur of kom bij mooi weer chillen op het terras.

Vraag je aan Antwerpenaren wat er in hun stad niet te missen is voor foodies? Dan staat Milad, het Midden-Oosters ijssalon in de Kloosterstraat, steevast bij hun favorieten. “De lekkerste pistache die je ooit al geproefd hebt,” aldus Katrijn. En Tine zegt gewoonweg: “Overheerlijk”. Need we say more?

Café Lucien Karel Oomstraat 5
Essen Vinçotteplein 22
Camino Muntstraat 4
Stanny Stanleystraat 1
Brel Statiestraat 46
Milad Kloosterstraat 120

Het zwarte goud: hier drink je koffie in Antwerpen

Op de PAKT-site, aanpalend aan ‘t Groen Kwartier, vind je koffiebranderij en -bar Caffènation. Local Tine zegt hierover: “Er zijn intussen al vier Caffènation-locaties, maar deze is veruit de gezelligste, met een groot terras. Handig als je met kinderen op stap bent.”

Een lekkere koffie met een krantje bij het raam. Welkom bij het gezellige Normo, een hippe koffiebar en microbranderij vlakbij ’t Eilandje en de kaaien.

Geniet van je vers gebrande koffie of een lunch bij Rush Rush in Zurenborg. Bestel er zeker een van de lekkere gebakjes, bijvoorbeeld een verse cannelé … yum!

Caffènation Lamorinièrestraat 161
Normo Minderbroedersrui 30
Rush Rush Lange Altaarstraat 29

Antwerp by night: gezellige bars en cafés

Bar Brul is een fijne plek om de avond door te brengen. Hier ervaar je de vibes van een echte bruine kroeg, maar dan met een frisse toets. Elke eerste zaterdag van de maand organiseren ze ‘Schuren met de buren’-feestjes, er treden regelmatig jazzbands op en het café heeft een eigen koersploeg.

Bar Leon in Borgerhout is een gezellig bruin café dat niet alleen uw beste buur is, maar buiten ook een zalig zonnig terras heeft met zandbak en speeltuin. Soms is er hier rommelmarkt en later op de avond heb je veel kans dat je op een optreden van een band belandt of dat er een DJ draait en er een flink feestje gebouwd wordt.

Café Mombasa op het plein van Borgerhout is een echte bruine kroeg met een gezellige vibe, vriendelijke bediening en een goede selectie bieren. Twijfel je bij de bierkaart? Vraag dan zeker het deskundige advies van het personeel. Ook koersliefhebbers halen hier hun hartje op.

Bar Brul Karel de Preterlei 222
Bar Leon Reuzenstraat 23
Café Mombasa Moorkensplein

Zien en doen in Antwerpen: dit zijn 7 musts

Stap binnen in het iconische MAS, het museum aan de stroom. Alleen al voor de architectuur is het een bezoek waard. Maar ook de collecties, die wereldwijde verbondenheid symboliseren, vertellen een stroom aan verhalen. Meer dan de moeite!

Welkom terug, zo begroet het KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen) je na elf lange sluitingsjaren. Het historische gebouw onderging een totale transformatie en vormt nu een inspirerende wereld op zich. De kunstcollectie van wereldklasse neemt je via een verrassende opbouw mee op ontdekking.

Ben je op de Frankrijklei in hartje Antwerpen? Kijk dan eens omhoog, want pal naast het historische operagebouw torent de imposante Antwerp Tower met z’n 26 verdiepingen boven de hoofden van de vele shoppers, toeristen en stadsbewoners. De vroegere kantoortoren werd compleet getransformeerd tot een toren met metropolitan allures. Wie in één van de exclusieve appartementen woont, staat op en gaat slapen met fantastische vergezichten. Toch woon je hier opvallend rustig. Midden in – maar ook ver boven – de gezellige drukte van de stad.

Lees meer over de transformatie van Antwerp Tower

In het Red Star Line Museum duik je in de geschiedenis van de landverhuizers. Het waren gewone mensen, gezinnen, maar ook avonturiers die destijds besloten om hun geluk te zoeken in het beloofde land: Amerika. Allemaal scheepten ze hier, in Antwerpen, in op de schepen van de Red Star Line om de grote overtocht te maken. Hun verhalen doen stilstaan bij onze relatief recente geschiedenis. Boeiend!

Maak een boottocht op de Schelde met een van de bootvaart-organisaties die de stad rijk is of stap aan boord van de supervoordelige waterbus om de haven vanop het water te bewonderen. Dat is de boot waarmee honderden Antwerpenaren dagelijks via het water naar hun werk pendelen. Wil je van linker- naar rechteroever of omgekeerd? Neem dan de bijzondere Sint-Anna voetgangerstunnel of de gratis veerboot Sint-Anna. Scheep vanop Linkeroever in bij de Thonetlaan, of vanop Rechteroever aan het Steen.

Geen Antwerpen zonder mode. Niet alleen de wereldbefaamde modeacademie huist in deze stad, ook het indrukwekkende MoMu (modemuseum) wordt bezocht door internationale fashion adepts. Verken de verschillende expo’s en de grootste collectie designer- en historische kleding van België. Ook de museumshop is een bezoek waard.

Eropuit met de fiets? Rijd dan eens langs de fortengordel rond Antwerpen. Met de fietsbrochure ‘Herover de Forten’ ontdek je de geschiedenis van de forten en hun groene omgeving.

MAS Hanzestedenplaats 1
KMSKA Leopold de Waelplaats 1
Red Star Line Museum Montevideostraat 3
MoMu Nationalestraat 28
Fietsbrochure af te halen bij Visit Antwerpen Steenplein 1

Share: