Verhalen uit de buurt

Luik: warm onthaal in de Vurige Stede

3 augustus 2023

Luik heeft een ontzettend rijke geschiedenis, die je weerspiegeld ziet in heel wat historische gebouwen. Toch is het de futuristische architectuur die je tijdens een bezoek aan Luik even van je sokken blaast - zeker als je met de trein komt.

Snuif de sfeer op tijdens een gevarieerde citytrip, en vergeet niet te stoppen voor lekkere Luikse klassiekers: Luikse balletjes, een Luikse wafel en café Liégeois om mee af te sluiten.

Topstad voor shoppers sinds 1836

De oudste winkelgalerij van België? Die vind je in Luik. De Passage Lemonnier biedt 168 meter overdekte winkelpret, en dat al sinds 1836. Intussen werd de passage al eens gemoderniseerd: in de jaren 1930 betekende dat de toevoeging van art-deco-elementen. In 2019 werd ze opnieuw gerestaureerd. Een bezoekje waard!

200 meter verder shop je bij Ginette high-endmerken die je maar op weinig plaatsen vindt. Toch iets te prijzig? Een paar stappen verder ligt Milk Shop: betaalbare stoere streetwear voor hem en haar.

Stop in de Rue Souverain-Pont bij Wattitude: hier vind je food, fashion en design, allemaal ‘Made in Wallonia’. Maak je keuze uit honderden Waalse streekproducten, bieren, juwelen en cadeau-ideeën voor kinderen.

En Neuvice was de eerste verkeersvrije straat van de stad en telt heel wat lokale handelaars. Hou je van originele interieuraccessoires? Bewonder dan het aanbod van REstore Design: lampen, klokken en kleine meubelen van gerecycleerd materiaal. Zijn die te groot om mee te nemen tijdens je citytrip Luik? De leuke juwelen passen wél in je tas.

Ga in deze iconische winkelstraat ook zeker langs bij Carré Noir, een gezellige chocoladeshop waar heerlijke creaties uit het eigen atelier worden verkocht.

Liefhebbers van vinyl lopen in de Rue Hors-Château ook nog even binnen bij platenwinkel Lost in Sound.

Op zondag in Luik? Zet dan zeker de Marché de la Batte op je planning, want de oudste markt van België is een belevenis. De wijk Grand Léopold deint wekelijks mee op de klanken van enthousiaste marktkramers. Kaas, kleding, boeken, … Maak je keuze en bekijk je vangst in alle rust, met koffie en een bagel bij Chez Mamy.

Passage Lemonnier

Ginette Rue St Adalbert 7

Milk Shop Rue des Dominicains 16

Wattitude Rue Souverain-Pont 7

REstore Design En Neuvice 14

Carré Noir En Neuvice 33

Lost in Sound Rue Hors-Château 58

Marché de la Batte La Batte

Chez Mamy Rue de la Boucherie 7

Proef Luikse balletjes… of de wereld

Een hongerige maag? Aan de Rue Souverain-Pont heb je de keuze uit een keur aan toffe restaurants. Grieks, Turks, Latijns-Amerikaans, Italiaans: waar heb je zin in?

Een beetje New York in Luik: Grand Léopold

Jaja, de bruisende buurt wijk Grand Léopold krijgt zijn eigen versie van de New Yorkse Flatiron building. In het hart van de Cité Ardente verrijst op het kruispunt van de Cathédralestraat en de Regentschapsstraat een modern appartementsgebouw met op het gelijkvloers een handelspand.

Spot deze Luikse New Yorker terwijl je een ommetje maakt langs het niet te missen, royaal ogende gebouw van de Koninklijke Opera van Wallonië en stap zeker verder tot La Cité Miroir. Achter de modernistische gevel van die laatste schuilden vroeger thermen, vandaag is het een schitterende plek voor cultuur waar je nog steeds originele art deco-elementen bewondert.

Ontdek deze woonbuurt

Wie graag van verschillende gerechtjes proeft, kiest voor het foodsharing-concept van Barrio Liège. Gevarieerde keuze - ook vegetarisch en veganistisch - en stuk voor stuk superlekker. Snel ontdekken, deze parel - voor de toeristen het doen!

Award-winning café Liégeois proef je bij Le Bistrot d’en Face. In een traditioneel interieur eet je hier typisch Franse keuken.

Typisch Luiks? Da’s een Luikse boulet: een grote gehaktbal, waarbij saus met o.a. Luikse stroop en rozijnen wordt geserveerd. Proef hem huisgemaakt in de klassieke brasserie Le Saint Grégory. Reserveren is aanbevolen!

In de buurt van het station, dat je dus ook moet bezoeken als je niet met de trein komt, vind je Smala: half winkel, half lunchrestaurant - wel alleen open op weekdagen. Moeder Christine en dochter Caroline serveren een kleine kaart met gerechten als toast avocado, bagels, salades en quinoa. En vind je het interieur leuk? Je kan bijna alles meenemen naar huis.  

Barrio Liège Rue Souverain-Pont 21

Le Bistrot d'en Face Rue de la Goffe 8

Le Saint Grégory Féronstrée 112

Smala Place des Franchises 5

Koffie plus pancake (of Luikse wafel, natuurlijk!)

Tijd voor een koffiestop? Bij Darius serveren ze lekkere koffie en zelfgemaakt zoets voor erbij, en dat in een gezellig interieur met pastelkleurige hipstervibes.

Of haal je bakje troost bij Get Your Mug. Tip: Get zeker ook your pancakes, want die zijn yummie ;-) De koffiebar telt 2 vestigingen in Luik: eentje bij het station, ideaal om te ontbijten bij aankomst, en eentje in de Rue des Carmes.

Oh ja, en vergeet die Luikse wafel niet! Die haal je in de buurt van de Montagne de Bueren bij Une Gaufrette Saperlipopette. Opgelet: begeef je op tijd naar Saperlipopette, er staat vaak een lange rij zoetekauwen.

Darius Rue Charles Magnette 1C

Get Your Mug Rue des Carmes 17 et Rue des Guillemins 106

Une Gaufrette Saperlipopette Rue des Mineurs 7

Van Picasso tot Will Smith: verleden en toekomst zichtbaar in Luik

Tip: neem zéker de trein naar Luik, want het station Guillemins is in de stad futuristisch paradepaardje nummer één. Het staaltje moderne architectuur is opgetrokken uit Belgische blauwsteen, wit beton, glas en staal. Het gebouw draagt de signatuur van bekend Catalaans architect Santiago Calatrava. Het spectaculaire station werd trouwens ook al opgemerkt door Hollywood: het speelde een rolletje in de films Gemini Man en Guardians of the Galaxy.

Nog tot 15 oktober vormt het station het canvas van een indrukwekkend werk van gerenommeerd kunstenaar Daniel Buren. De kunstenaar bekleedde het dak van het station met kleurrijke stroken. Die zorgen, afhankelijk van het moment van de dag en het seizoen, voor een knap kleurenspel. Alsof je je in een monumentale kathedraal bevindt met imposante glas-in-loodramen! Matexi is één van de ondersteunende partners van dit tijdelijke project dat kunst toegankelijk maakt voor iedereen.

Architectuur kijken in Luik? Van Guillemins naar Liège Paradis

Dat het station Guillemins een halte waard is - hehe - was al duidelijk, maar wist je dat er vlak tegenover een knappe nieuwe Matexi-buurt verrijst? Het project Paradis Express ligt op de stedelijke ontwikkelingsas die het hoogstandje van architect Calatrava verbindt met het Parc de la Boverie, via de loopbrug La Belle Liégeoise. Ook hier te spotten: de Financiëntoren. Die toren, genaamd Tour Paradis, is al even futuristisch als het station.

Maar ook de nieuwe ecowijk Paradis Express oogt ontzettend modern en is futureproof.

Op deze topligging in Luik vind je een evenwichtige mix tussen woningen, appartementen, kantoorgebouwen, winkels en tal van groene ontmoetingsplekken.

Ontdek ons project

In het Parc de La Boverie, op een eiland in de Maas, tref je het zorgvuldig gerestaureerde museum voor schone kunsten aan: La Boverie. De permanente collectie - met artiesten als Chagall, Picasso en Gauguin - zit in de kelderverdieping, op het gelijkvloers is plaats voor boeiende tijdelijke tentoonstellingen. Je bereikt La Boverie vlot vanaf het station via de voetgangersbrug.

Ook in een park - het Parc D’Avroy - spot je het hypermoderne gebouw van het Trinkhall Museum. Hier vind je een mooie collectie kunst, het merendeel gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking.

Ben je geboeid door geschiedenis? Dan is Le Grand Curtius in het oude stadscentrum je ideale museum-match: meer dan 5000 vierkante meter expo met glaswerk, archeologie en kunst. Je maakt er kennis met 7000 jaar Luikse geschiedenis, passend ondergebracht in gebouwen uit de zestiende en achttiende eeuw.

Struin daarna verder door de pittoreske oude straatjes en droom weg bij de verhalen van duizend jaar oude kerken, het Prinsbisschoppelijk Paleis en de Koninklijke Opera van Wallonië. En beklim zeker de 374 trappen van de Montagne de Bueren: je conditie wordt stevig beproefd, maar het uitzicht bovenaan maakt alles weer goed.

Al meer dan twintig jaar siert straatkunst de straten van Luik. In het kader van het Paliss'art-project werden in totaal al 150 kunstenaars uitgenodigd om streetart te creëren, en dat in verschillende vormen op verschillende dragers. Spring binnen bij de toeristische dienst voor een kaart met de locaties van de 31 werken die je vandaag nog kan bewonderen.

Gare de Liège-Guillemins

La Boverie Parc de La Boverie

Trinkhall Museum Parc d'Avroy 1

Grand Curtius Féronstrée 136

Palais des Princes-Évêques Place Saint-Lambert 18a

Opéra royal de Wallonie Place de l'Opéra

Montagne de Bueren

Office du tourisme Quai de la Goffe 13

Met de trein: een must

Het hypermoderne station Guillemins is een zeer vlot te bereiken knooppunt. Omzeil de files en kies voor een van de vele treinverbindingen naar Luik.

Kom je toch liever met de auto? Vermijd zeker de spits, want helaas blijft ook Luik niet gespaard van fileleed. In de buurt van de stad staat het centrum vrij snel aangegeven, maar het historische centrum met zijn kleine straatjes is niet berekend op veel verkeer.

Snel naar een parking dus! Parkeerpleinen en parkeergarages genoeg, al zijn die duurder dan parkeren op straat. Reken op 2 euro per uur voor een garage in het centrum. Parkeer je toch op straat, dan geldt afhankelijk van de zone een beperkte parkeerduur.

Ook wonen in het vurige Luik?

Ontdek onze woonprojecten

Share: