Verhalen uit de buurt

Inspirerend Waver: kunst op straat én om mee te nemen

31 juli 2023

Niet te geloven hoe veel mensen ‘Walibi!’ roepen als je zegt dat je naar Waver gaat. Het pretpark is natuurlijk leuk om te bezoeken, maar sla het gezellige stadscentrum van de Waals-Brabantse hoofdstad zeker niet over. De steegjes, de levendige pleinen, de ‘Maca’ die je streelt voor een jaar lang geluk: laat je charmeren door wat Waver te bieden heeft.

Compact centrum met charmante straten en steegjes

Waver is altijd een handelsstad geweest, en ook vandaag vind je in het historische centrum diverse winkels en boetiekjes waar enthousiaste lokale handelaars je warm ontvangen.

Ga zeker langs bij Pièce Unique, dat prachtige tweedehandsstukken van luxemerken aanbiedt, nog in topconditie. Stel je bezoek aan deze luxueuze tweedehandswinkel niet uit, want hier tik je items van Gucci, Louis Vuitton en Delvaux op de kop… als je snel bent.

Op hetzelfde plein vinden fashion lovers hun gading bij kledingwinkel Aquamarine. En als je geen kleding nodig hebt, zijn de originele halskettingen en felgekleurde schattige handtassen alsnog moeilijk te weerstaan. Het vriendelijk advies is altijd inbegrepen!

Bij Lilou Jeans vind je al meer dan 15 jaar luxe-items van bekende merken als Iro, Pinko, Twinset en Liu-Jo.

Arts2be, even verderop, is een Belgisch merk dat lederwaren ontwerpt in samenwerking met kunstenaars. De originele stukken worden in een beperkte oplage vervaardigd. Ben je op zoek naar een statementtas, handgemaakt in België? Bij Arts2be verheffen ze een handtas tot kunst.

Over kunst gesproken: wist je dat je in Waver heel wat streetart kan spotten? Zo kregen verschillende elektriciteitscabines al een kunstig jasje, maar ook in de Ruelle Nuit et Jour, een smal steegje in de voetgangerszone, zie je straatkunst. De binnenkoer van het felblauwe boekenwinkeltje A la source du Livre draagt een muurschildering van de wereldwijd actieve artiest Dzia.

Pièce Unique Place Cardinal Mercier 18.
Aquamarine Place Cardinal Mercier 14.
Lilou Jeans Rue du Pont du Christ 49.
Arts2be Rue du Pont du Christ 37.
A la source du Livre Ruelle Nuit et Jour 21.

Koffie met een stuk cultureel erfgoed

Een energieboost nodig? Bij Seventeen Coffee serveren ze koffie volgens de regels van de kunst, met bagels, pancakes of gebak erbij. Hete dag? Proef de iced matcha latte, yum! 

Genieten van koffie en cupcakes in een vintage interieur kan bij het schattige Sweety Cup. De cupcakes zijn al even cute: check de unicorn, de kunstige bloemen en andere creaties die bijna te mooi zijn om op te eten.

Traditioneel Wavers gebak is de Stofé: deze frisse kaastaart op een bedje van appelcompote is erkend als immaterieel cultureel erfgoed van Wallonië en Brussel. Zeker proeven dus, maar haal ze wel bij een bakker die van de Confrérie du Stofé een officieel label heeft ontvangen. Dat betekent namelijk dat ze het authentieke recept van de Stofé-taart respecteren. In het centrum draagt Maison Demaret het gewilde label.

Geen zin in zoet? Pauzeer met een frisse pint bij Beer Therapy: een bar en winkel met ambachtelijke bieren van Belgische microbrouwerijen. Er hangt een toffe vibe, er is een héél ruime selectie topbieren en weet je niet wat te kiezen? Vertrouw dan gerust op het kennersadvies van de barman.

Seventeen Coffee Rue du Pont du Christ 4
Sweety Cup Rue du Commerce 13
Maison Demaret Rue des Brasseries 24
Beer therapy Rue Charles Sambon 16

Tapas en mezze… of een poké bowl to go?

Begint je maag zo langzamerhand te grommen, dan heb je in het Waverse centrum heel wat mogelijkheden. Struin door de Rue de la Source en de Rue Charles Sambon en maak je keuze uit diverse restaurants.

Of stap naar de Rue de Namur voor Ton Tapas Mon Meze en proef er - je raadt het al - tapas en mezze. De homemade hapjes en kleine mediterrane gerechten om te delen zijn om bij te watertanden! De zon gevangen in een wijnblad… 

Bij Babel eet je lekker Libanees. Start in stijl met een aperitief in de bar op het gelijkvloers of op het terras.

Zin in een gezonde snelle hap? Dan is een poké bowl bij Kameha het ideale format. Je kiest zelf wat er in je kom terechtkomt. De basis van rijst, quinoa of salade vul je aan met een reeks smaakvolle ingrediënten als avocado, wortel, edamameboontjes en meer, afgewerkt met tofu, zalm of rundvlees. Voor kinderen is er een versie met crispy kip - en kindvriendelijke groentjes ;-)

Wil je eten in alle rust met zicht op groen, dan loont het de moeite om af te zakken naar Point de Vue. In de brasserie bij de golfbaan van het Château de la Bawette geniet je aan elke tafel van een maaltijd with a view, meerbepaald op het golfterrein en de omringende bossen.

Niet op zoek naar lunch of diner, wél naar een lekker ijsje? Bij Maison Carette gaat er al meer dan een eeuw artisanaal ijs over de toonbank.

Ton Tapas Mon Meze Rue de Namur 71.
Babel Rue Haute 30.
Kameha Poke Rue Constant de Raedt 10.
Point de Vue Chau. du Château de Bawette 5.
Maison Carette Rue du Commerce 1.

Bijzondere bezienswaardigheden in Waver

Op zaterdagochtend, tijdens de wekelijkse markt, kan je de klokkentoren van de Saint-Jean-Baptistekerk beklimmen. Daar zie je de beiaard, maar kijk vooral ook naar buiten: je hebt hier een mooi uitzicht over de hele stad.

Wonen in het groen, vlak bij de stad

Vlak bij het kasteel en de golfbaan van la Bawette verrijst op de hoogten van Waver de nieuwe buurt Champ Sainte-Anne. Het stukje Waver is bekend bij de Wavriens vanwege de rust die er heerst en de aangename groene omgeving. Toch is het heel strategisch gelegen: tussen Namen en Brussel, dicht bij de universiteit van Louvain-la-Neuve, en vooral héél dicht bij het stadscentrum van Waver.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe wijk spelen sociale, ecologische en esthetische criteria een sleutelrol. De openbare ruimtes en de architectuur zijn met zorg vormgegeven en een netwerk van wandelpaden nodigt bewoners uit om regelmatig de benen te strekken.

Trouwens, ook het Beumontbos ligt hier vlakbij: ideaal voor een verkwikkende boswandeling.

Ontdek onze woonbuurt

Ben je avontuurlijk aangelegd? Dan mag je het Aventure Parc niet missen. Bedwing verschillende parcours in hoge bomen, zoef aan een zipline of spring meters hoog de lucht in met de verschillende ‘jumps’. Een rustig groen park, maar oh boy: de adrenaline stroomt hier in grote hoeveelheden door je aderen!

In een voormalig klooster huizen het stadhuis en de toeristische dienst van Waver. Ga er zeker eens langs, al is het maar om over de blote billen van ‘le Maca’ te wrijven. Huh?! Geen zorgen, le Maca is een standbeeld van een oude folklorefiguur, die volgens de legende verantwoordelijk was voor het bekomen van extra vrijheden voor de inwoners van Waver. Zijn billen strelen brengt je een jaar vol geluk.

Een ander type sculpturen vind je bij de kunstgalerieën die Waver rijk is: de Yellow Road Gallery bijvoorbeeld is gespecialiseerd in streetart en je vindt er moderne beeldjes van onder meer King Kong en Mickey Mouse. Ook de schilderijen refereren aan comic book-helden: voor de liefhebbers.

500 meter verderop is het Château de l’Ermitage nog een blikvanger, aan het Nelson Mandela-park. Binnenin vinden regelmatig tentoonstellingen plaats, maar ook de pittoreske kasteeltuin is een wandeling waard.

Het 19de-eeuwse kasteel ligt op een boogscheut(je) van de evenementenhal La Sucrerie. Dat moderne gebouw vormde in 2019 het startschot voor de verfraaiingsplannen die Waver koestert. De naam verwijst naar de suikerindustrie die hier vroeger bijna honderd arbeiders tewerkstelde. Van 1864 tot 1975 was de Waverse suikerfabriek een belangrijk industrieel centrum voor de regio.

Een verborgen parel in Waver is het atelier van Bernard Depoorter. De voormalige mode-ontwerper en Wavrien verwelkomt je in zijn feeëriek atelier waar hij het ambacht van kunstbloemmaker levendig houdt. In de Manufacture Bernard Depoorter lijkt de tijd stil te staan. Wandel door de drie ‘tuinen’: de tuin van de Zintuigen, een prachtige botanische tuin. De ‘Stalen Tuin’, met oude machines, metalen gereedschap en getrouwe kopieën van echte planten. En de ‘Zijdetuin’, het kloppende hart van de manufactuur, waar de zijden kunstbloemen tot bloei komen.

Saint-Jean-Baptistekerk Place de la Cure 23.
Aventure Parc Rue Sainte-Anne 152.
VisitWavre Rue de Nivelles 1.
Yellow Road Gallery Rue Constant Deraedt 8.
Château de l'Ermitage Rue de l'Ermitage 23.
La Sucrerie Chem. de la Sucrerie 2.
Manufacture Bernard Depoorter Rue du Béguinage 39.

Waver heet je welkom

Waver is vlot bereikbaar met de trein, en de voetgangerszone van de stad ligt op wandelafstand van het station.

Kom je met de auto, hou er dan rekening mee dat het stadscentrum van Waver een zone 30 is. Parkeren in Waver is eenvoudig. Er zijn meer dan 2.000 parkeerplaatsen beschikbaar. Een deel daarvan is betalend, soms geldt een maximale parkeerduur.

Ook wonen in Waver?

Ontdek onze woonbuurten

Share: