Verhalen uit de buurt

Duik in de vibes van Vilvoorde

27 juli 2023

‘Visit Vilvoorde, stad vol vibes’ luidt de slogan van deze verrassende Vlaams-Brabantse stad. Uitmuntende keuze, vinden wij, want er waait inderdaad een verfrissende vibe door de voormalige industriestad. En dat maakt haar een bezoekje waard. Met deze adresjes op zak maak je kennis met het Vilvoorde van vandaag, én dat van vroeger.

Winkelen in Vilvoorde

Om te shoppen in Vilvoorde wandel je het best naar de Leuvensestraat en de straten daaromheen. Hier hebben enkele bekende ketens hun stek, maar je kan er ook prima van #shoplocal doen.

  • Bij Michèle Fashion Store, bijvoorbeeld, waar fashion lover Michèle haar liefde voor stijlvolle stuks maar wat graag deelt met haar klanten. Ze helpt je op niet-opdringerige wijze een outfit te kiezen die écht bij je past.
  • Of bij Spolly’s Ting, waar Peggy je telkens opnieuw verrast met sfeervolle decoratie en hebbedingen, vaak ook geüpcyled moois.

 

  • Calishop is al meer dan 25 jaar een begrip in Vilvoorde. Hét adres dat inwoners noemen als het aankomt op stijlvolle lingerie, slaap- en badkledij en klassevol herenondergoed.

  • Nog een vaste waarde voor de heren: Gentlemen, een familiezaak met persoonlijke service en een gigantisch aanbod aan kleding van internationale topmerken. De oprichter van deze winkel was meester-kleermaker en ook vandaag kan je er nog terecht voor een kostuum op maat.

 

Michèle Fashion Store Leuvensestraat 58

Spolly’s Ting Leuvensestraat 78

Calishop Leuvensestraat 38

Gentlemen J.B Nowélei 43

Honger in Vilvoorde?

Bij De Drie Fonteinen geniet je van kundige internationale brasseriekeuken: op de uitgebreide kaart staan salades, vis- en vleesgerechten, pasta’s en stoofpotjes. Kies bij zomers weer voor een plaats op het terras, het zicht op het weelderige gelijknamige park maakt het vakantiegevoel compleet.

Een ander bekend adres in Vilvoorde is De Kuiper. Zéker voor liefhebbers van streekgerechten, want hier staat een specialiteit met een opmerkelijke geschiedenis op het menu: paardensteak. In de tijd dat boten langs het Zeekanaal Brussel-Schelde door Brabantse trekpaarden werden voortgetrokken (18de eeuw), werd paardenvlees een typisch Vilvoords ingrediënt. Daarom worden Vilvoordenaars in de volksmond ‘Pjeirefretters’ (paardeneters) genoemd. Ondertussen is Pjeirefretter ook een lokaal bier, dat ook bij gerechten zonder paardenvlees uitstekend smaakt.

Hou je van Italiaans? Schuif dan je voeten onder tafel bij Testa Rossi. Zaakvoerder Alain heeft er zijn levensdoel van gemaakt om zoveel mogelijk mensen te laten proeven van wat Italië te bieden heeft. Seizoensgebonden streekgerechten uit alle hoeken van de Italiaanse laars, versgebakken pizza’s én bijpassende wijnen - die je ook kan kopen voor thuis.

Gezond lunchen tijdens je dagje Vilvoorde kan bij Cantine. Bezielster Anne serveert er state-of-the-art-koffie en verfijnde gerechten waarin groenten de hoofdrol spelen. Nog werk te doen? Installeer je in co-working space Firma, in hetzelfde gebouw.

Verder heeft Vilvoorde-centrum iets te bieden voor elk ‘goestingske’ en elk moment. Voor een snelle lunch spring je binnen bij Dean’s, al sinds 1995 dé plek voor verse broodjes met huisgemaakte salades. Voor een ontspannen etentje in Mexicaanse sfeer ga je naar Cantina Caramba, en Kamii Sushi staat bekend als een erg verfijnd sushirestaurant.

En zelfs wanneer je een daguitstap plant, verwent Vilvoorde je smaakpapillen. Bij 5 lokale horecazaken kan je een Visit Vilvoorde-picknickmand bestellen. Kies jij voor een mand met tapas en Spaanse wijn of voor de versie met mini-koffiekoeken en -pistoletjes?

De Drie Fonteinen Beneluxlaan 32

Testa Rossi Hendrik I lei 2

De Kuiper Visserstraat 51

Cantine en Firma Schaarbeeklei 636

Dean’s Varkensmarkt 6

Cantina Caramba Olmstraat 129

Kamii Sushi Koepoortstraat 1

Even pauzeren

Met een perfect gezette kop koffie blaas je stoom af bij … Stoom. Ook de keuze aan thee, chai en soorten chocolademelk is ruim. Je kan hier ook iets kleins eten en op zondag zelfs uitgebreid brunchen.

 

Bij Sweetie cake café kom je in de eerste plaats voor de taart. In de koeltoonbank kies je uit verschillende soorten cheesecake, cupcakes met romige toppings en weelderige laagjestaarten met slagroom. Ook de verse Turkse muntthee zet je dag als vanzelf even op pauze.

Gaat een ijsje er altijd in? Plan dan een rustpunt in de Leuvensestraat, bij Fabri. In deze gemoedelijke tearoom smelt je voor huisbereide ijscoupes, pannenkoeken en wafels. Ook om mee te nemen!

Stoom Bergstraat 5

Sweetie cake café Lange Molensstraat 60

Fabri Leuvensestraat 54

Knooppunt van geschiedenis en architectuur

De geschiedenis van Vilvoorde brengt je terug naar de industriële bloeitijd uit de late 19de en vroege 20ste eeuw. Terwijl je nietsvermoedend de stad doorkruist, herinnert het Industrieel Straatmuseum daaraan: 12 machines uit o.a. de cokesfabriek Forges de Clabecq staan opgesteld in het centrum en de ruimere omgeving. Allemaal kregen ze een artistieke make-over: sommige door jonge Vilvoordse kunstenaars, andere door leerlingen van een middelbare school.

Voormalige industriesite wordt groene ministad

Nét buiten het centrum van Vilvoorde, tegenover het park 3 Fonteinen, ontstaat een autovrije woonbuurt die op zichzelf al een bezoek waard is. In een natuurrijke zone van 180.000 m2, tussen de Zenne en het Zeekanaal Brussel-Schelde, komt zienderogen de buurt 4 Fonteinen tot leven.

Deze voormalige industriële site werd ontwikkeld met de natuur als basis. Matexi richtte de plek zo in dat de mensen die er wonen, werken en winkelen zich goed voelen, maar de natuur evenzeer. Concreet gaat ‘groen in de buurt’ hier véél verder dan het obligate bloemenperk: het landschap werd zo biodivers aangelegd dat ook duizenden vlinders en bijen, vogels en kleine zoogdieren zich hier thuis voelen.

Vlakbij ligt bovendien De Kruitfabriek, een oud fabrieksgebouw dat in afwachting van verdere ontwikkeling plaats geeft aan onder andere jonge ondernemers, een circus- en een muziekschool. Elke eerste zondag is er een vintage-markt met brunch, elke derde donderdag van de maand een afterwork party.

4 Fonteinen Broekplein

De Kruitfabriek Steenkaai 44 D

Ontdek deze woonbuurt

Vilvoorde verrast ook architectuurliefhebbers. Wist je dat het centrum van de stad een staalkaart toont van de modernistische architectuur uit de jaren 1950 en ‘60? De architecten Roger De Winter en Lucien Engels lieten in hun geboortestad een spoor van typerende woningen, appartementsgebouwen en openbare gebouwen na. Een architecturale stadswandeling leidt je langs meer dan 30 daarvan.

Die vertrekt op de Grote Markt, waar het stadhuis uit een andere tijd stamt, maar zeker ook een bezoek waard is. Het is een neoclassicistisch gebouw van de Brusselse architect Antoine Trappeniers. De daartegenover gelegen overdekte markt (‘De Met’) is dan weer een uniek toonbeeld van ijzer- en glasarchitectuur uit 1903, een ontwerp van stadsarchitect Jean Hauwaert, een leerling van Victor Horta.

Industrieel Straatmuseum route doorheen stad en omgeving
Stadhuis Grote Markt
De Met Grote Markt 7

Ook wonen in Vilvoorde?

Ontdek ons project 4 Fonteinen

Share: