Matexi

Van lelijke eend tot mooie zwaan

04 december 2019

Een hedendaags én energiezuinig gebouw van 26 verdiepingen in hartje Antwerpen. Voorheen de lelijkste kantoortoren van ’t Stad. Matexi transformeert de Antwerp Tower, naast de opera en vlak bij het Centraal Station, tot een woontoren die dankzij de toevoeging van de penthouse verdiepingen de Boerentoren voorbij is gestoken in de hoogte. Alleen de kathedraal is nog hoger.

Wim Smekens is als Regional Construction Manager bij Matexi in the lead voor een van de meest complexe projecten van Matexi ooit. Wim: “We hebben op bouwtechnisch vlak huzarenwerk geleverd.”

Van kantoren naar appartementen

Zo’n huzarenwerk is de extra vloerplaat rondom het gebouw, op elke verdieping. “In een kantoortoren kom je vanuit het liftsas rechtstreeks het kantoor binnen, zonder overgang. Maar voor appartementen heb je een gang nodig, en een appartement vraagt ook meer diepte dan een kantoor”, zegt Wim. “Daarom hebben we rondomrond een uitbreiding voorzien van 3 tot 5 meter diep. Zo creëren we voldoende ruimte voor appartementen. Elk appartement krijgt op de uitkraging ook een inpandig terras op hetzelfde niveau als de binnenruimte.”

Knuffelkolommen

Natuurlijk was de oude draagstructuur niet berekend op de nieuwe uitkraging. Wim: “Die extra vloerplaat moest ook ondersteund worden. In de bestaande structuur stonden er elke 3 meter kleine kolommen in de gevel. In de nieuwe structuur staan er nu om de 8 meter nieuwe, grotere kolommen, alle met een organische afgeronde vorm. We noemen ze ‘knuffelkolommen’; ze passen perfect binnen het architectonische geheel.” 

 

Vrije indeling

Bouwtechnisch was dat ingewikkeld: eerst de nieuwe structuur bouwen, dan de oude structuur afbreken. “We moesten de funderingen verstevigen en dat terwijl er 30 (bovengrondse + ondergrondse samen) verdiepingen op stonden. En het gebouw heeft geen millimeter bewogen!” Dankzij het ingenieus ontwerp worden de nieuwe vloerplaten gedragen door alternerende uitkragende wanden die een bepalende rol spelen in de ritmiek van de gevel. Met de nieuwe draagstructuur worden grote overspanningen gerealiseerd waardoor een heel vrije planindeling mogelijk wordt.”

Kantoorkern ingekort

Nog zo’n technisch hoogstandje was het om de lompe en grote kantoorkern van enkele honderden m² te valoriseren. Wim: “Voor de appartementen zitten daar liften, ventilatie, afvoeren en bergingen in. Maar in de sokkel, dat zijn de eerste 4 verdiepingen, hebben we die kern danig verkleind om plaats te winnen voor de winkels en de kantoren. De koker is nu ingekort tot op de 5e verdieping, waar we een technische opvangstructuur hebben geïnstalleerd.”

Duurzaam

Het resultaat zal iedereen verbazen. Wim: “Antwerp Tower stond jarenlang in de top 10 van de lelijkste gebouwen van Europa. Nu wordt het een sexy gebouw dat voldoet aan de huidige energienormen. Qua duurzaamheid zal het goed scoren. Op het dak komen er zowel fotovoltaïsche zonnepanelen als zonnecollectoren voor verwarming. De appartementen worden standaard verwarmd met vloerverwarming.

Futureproof

Het gebouw is futureproof, want het staat klaar om aangesloten te worden op een warmtenet, zodra dat er komt. Automatische binnenzonwering gaat ’s zomers de oververhitting tegen. Het gaat hier bovendien om een fundamentele transformatie en niet om nieuwbouw, wat de afval- en goederenstromen danig beperkt, met minder verkeer en minder CO2 uitstoot tot gevolg. Productie van beton is zeer CO2 intensief; we hebben het meeste beton van het gebouw behouden en daarmee de uitstoot beperkt.”

We hebben op bouwtechnisch vlak huzarenwerk geleverd.
Wim Smekens, Regional Construction Manager bij Matexi

Mooiste gebouw van ‘t Stad

En last but not least; het oog wil ook wat. Van een lelijk gebouw een sexy blikvanger in de stad maken, dat vraagt om een total make-over van de buitenschil. Wim: “Het gebouw zal omhuld zijn met prefabpanelen van geslepen architectonisch beton met onder andere granulaten van witte marmer. Het gebouw krijgt daarmee een witte uitstraling.”

Eigen financiering

Het spreekt dat dit een zeer kapitaalsintensief project is, dat 100% van Matexi is. Toch doet Matexi hier niet aan projectfinanciering. Wim: “Dat betekent dat we bij de constructie, de verkoop, de timing niet afhankelijk zijn van voorwaarden van derden. Uiteraard houden we de doorlooptijd zo kort mogelijk: tegen zomer 2020 zijn we water- en winddicht en vanaf de eerste helft van 2021 verwachten we de eerste bewoners in de Antwerp Tower!”.

Gerelateerde artikels