Verhalen uit de buurt

Aalst: walhalla voor shoppers én coffee lovers

17 juli 2023

Ben je nog nooit in Aalst geweest, of is het een hele tijd geleden? (En was het die keer dan nog carnaval ook? ;-)) Zet een bezoek aan de stad dan als de bliksem op je planning, want wow: wat is Aalst veranderd de laatste jaren.

De stad telt steeds meer originele adresjes: winkels van gepassioneerde lokale ondernemers, koffiebars waar elke koffie een kunstwerkje is, … En er zijn ook mooie gebouwen te bewonderen. Wist je dat het Aalsterse bibliotheekgebouw tal van prijzen heeft gewonnen? En in het bijbehorende café eet je nog lekker ook. Want genieten: dat staat in Aalst op de eerste plaats. 

Onverbeterlijke shopper? De leukste winkels in Aalst

Aan het station vind je de Kattestraat. Daar slenter je rustig langs de leukste etalages. Bij Yellow Lemon Tree vind je finishing touches voor je interieur - of grotere meubels, mocht je die nog zoeken.

Stop ook zeker bij Boutiquelle by Lis: deze webshop startte meer dan een jaar geleden als tijdelijke pop-up in Aalst, maar blijft nog zeker tot Valentijn 2024 ‘plakken’ in dit ruime pand. Spring dus snel nog binnen om de altijd vrolijke en superstijlvolle kledingcollecties te bekijken!

Wandel wat verder door de Pieter Van Aelst-galerij, en ontdek 20 creatieve ondernemers onder één dak bij Jacobs Conceptstore. Kaartjes, bloempotten, kopjes, cadeautjes voor kinderen en originele juwelen, met liefde gemaakt: hier vind je sowieso een tof souvenir.

Loop de galerij uit en je komt bij Huis 19 - alweer zo’n winkel vol hippe hebbedingen én schepsnoep. Ernaast ligt Colette, een kledingwinkel met veelzijdige outfits van betaalbare merken.

Verken de Nieuwstraat - hier vind je de bekende kledingketens - en zet dan koers naar Fonetik in de Korte Zoutstraat. Juweeltjes, handtassen, een lief kaartje of de natuurlijke skincare van Cîme: dit is een one-stop-shop voor een stevige humeurboost.

Yellow Lemon Tree Kattestraat 69
Boutiquelle by Lis
Kattestraat 34
Jacobs Conceptstore
Pieter Van Aelst-Galerij
Huis 19
Nieuwstraat 19
Colette
Nieuwstraat 17
Fonetik
Korte Zoutstraat 13

De beste lunchadressen in Aalst

Krijg je op de Grote Markt ineens honger, dan moet je bij Leaf zijn: bagels, gezonde bowls en een Instagram-proof interieur geven je weer energie voor de rest van je citytrip!

Romy’s Lunchbar Wonderland verwelkomt je met veel liefde voor focaccia’s, salades en met zorg bereide koffie.

Zin in een buitengewone lunch? Bij De Goeie Gasten word je met de glimlach bediend door mensen met een beperking. Trouwens, op diezelfde locatie vind je de superhippe plantenshop Drift, én De Fietserij, waar je - naast tweewielers - ook geweldige retro-fietsoutfits scoort.

Waar is Wally? Wel, in de Peperstraat. Je eet er de beste zuurdesempizza’s in een heel knap gebouw.

Leaf Grote Markt 11
Romy’s Lunchbar Wonderland Molenstraat 13
De Goeie Gasten Alfred Nichelsstraat 14
Drift Alfred Nichelsstraat 14
De Fietserij Alfred Nichelsstraat 14

De hipste koffiebars van Aalst

Koffie is een kunst bij Philimonius: de barista brouwt keer op keer piekfijne cappuccino, latte of andere koffiespecialiteiten. Iced coffee op een hete dag? Ook die is hier om bij te likkebaarden. Net als het aanbod huisbereide taarten trouwens, of de originele koppen, kaarten en papierwaren die je hier en passant kan shoppen.

Fan van de mix koffie en winkelen? Bar Blend is de place to be: snuister en vind trendy accessoires, of nog beter: kom ze zelf maken tijdens een gezellige workshop.

Even uitblazen kan je bij koffiebar Gruis. Je waant je op vakantie, hier in het pand van Villa Vilander, de vroegere ingenieurswoning bij de voormalige Electrabel-site. Vandaag is het een groene oase van rust in de schaduw van de oude elektriciteitsfabriek.

Philimonius Louis D'Haeseleerstraat 8
Bar Blend Kattestraat 51
Gruis Erembodegemstraat 2

Bestemming: cultuur

Van bij het station sta je al na 400 meter aan de knappe belevenisbibliotheek van Aalst. Zelfs als je geen boeken komt uitlenen, is het zeker een aanrader om de indrukwekkende architectuur van Utopia te aanschouwen. Wist je dat het onder andere de award voor Best Arts & Culture Building Project in de wacht sleepte? Daarbij versloeg Utopia zelfs projecten uit New York en China.

Bovendien is het pleintje voor het gebouw heerlijk gezellig, zeker in de zomer. Het Utopiacafé serveert er lekkere en ongewone lunchgerechten op z’n zonnige terras. Proef bijvoorbeeld de shakshuka of de fajita met gegrilde berloumi, granaatappelpitten en verse munt. Spot je om de hoek ook het standbeeld van Louis Paul Boon?

Cultuurliefhebbers stappen daarna nog eens 450 meter tot aan ‘t Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst, om door de Aalsterse geschiedenis te wandelen. Van boekdrukkunst tot carnaval (ah ja!): dit veelzijdige museum verrast zowel met zijn binnen- als buitenkant.

Hou je wel van geschiedenis, maar ben je nu even aan relaxen toe: in The Music Club drink je de beste cocktails van ‘t stad in een historisch pand. Dit is namelijk het geboortehuis van Priester Daens…

Pier Kornel: vroeger fabriekssite, nu bruisende buurt

Het fabrieksverleden van Aalst blijft voor sterke verhalen zorgen, maar het zijn de ondernemers en enthousiaste inwoners die de stad écht tot leven brengen. Zo ontpopt zich ook aan de oever van de Dender, alweer op een site met een rijke industriële geschiedenis, een levendige nieuwe woonbuurt: Pier Kornel.

Vroeger stonden hier een oude Tupperware-fabriek en een weverij: hier en daar zie je nog stukken historisch fabriekserfgoed. Nu is het op deze grondig getransformeerde site groen wonen op een boogscheut van Aalst-centrum.

Tussen de woningen ligt een grote, collectieve binnentuin. Kinderen spelen hier in een veilige, autoluwe omgeving, bewoners met groene vingers kweken hun eigen groenten in de moestuinbakken.

In deze semi-publieke tuin is overdag iedereen welkom: ga er dus zeker eens de sfeer opsnuiven!

Estelle & Jorne vertellen over hun woonbuurt Pier Kornel

Tijdens je wandeling door Aalst zie je op verschillende plaatsen prachtige streetart. Maak een ommetje langs Ingang De Prez, een steegje dat versierd werd met een kleurrijke barokke muurschildering, of bekijk aan de Odisee Hogeschool het grootste kunstwerk van kunstenaar Gilles Van Schuylenbergh.

Kinderen spelen op de Hopmarkt, voor het kantoor van de toeristische dienst, op een grondschildering die tegelijk een hinkelparcours is. De hinkelblokjes haal je gewoon bij het toeristisch infokantoor! Ook internationaal gerenommeerde straatkunstenaar ROA passeerde in Aalst. Zijn zwart-witmuurschildering bewonder je in de August Marcelstraat. 

Utopia & Utopiacafé Utopia 1.
‘t Gasthuys Stedelijk Museum Aalst Oude Vismarkt 13.
The Music Club Kerkstraat 11.
Street art Ingang De Prez Kwalestraat 154, Hopmarkt en August Marcelstraat. 

Alle wegen leiden naar … het autovrije centrum

Aalst beschikt over een autovrij centrum met tal van winkelgelegenheden. Maar wees gerust: er is ook ruim voldoende parkeergelegenheid voor wie met de auto komt. In Aalst verbind je de leukste adressen sowieso makkelijk te voet.

Zin om te wonen in deze levendige stad?

Ontdek ons woonaanbod in Aalst

Share: