Verhalen uit de buurt

Bezoek Elsene, de levendige rand van Brussel-centrum

14 juli 2023

Brussel blijft bruisen, jaar na jaar. Maar heb je de bombastische Grote Markt en de uitgebreid bezongen Rue des Bouchers nu wel gezien? Richt je tijdens je volgende uitje in Brussel eens op een andere buurt. Elsene, bijvoorbeeld, blijkt een nog-niet-helemaal-gepolijste diamant.

Voor we de concrete tips in duiken: alvast één toptip. Laat je in Brussel op sleeptouw nemen door een van de 100 Brussels Greeters. Deze vrijwilligers leiden je gratis rond in ‘hun’ Brussel, of in een bepaalde wijk. Ze stemmen de tour af op wat jou het meest boeit. Een ideale manier om de platgetreden paden te ontwijken, kortom. In Elsene lieten wij ons op sleeptouw nemen door Greeter Julie, die de buurt op haar duimpje kent.

Chique shops naast tijdloze brocante

Elsene heeft met de chique Louizalaan alles in huis voor high end shoppers. “De bekende laan met haar statige kastanjebomen verbindt het Louizaplein met het Terkamerenbos,” gidst Julie. Je winkelt er bij wereldmerken als Dior, Emporio Armani en Natan.

Geen nieuwe luxe-outfit nodig? Ook dan amuseer je je al shoppend in deze buurt. Passeer bijvoorbeeld eens bij Tandemm, een prachtige papeterie-winkel boordevol verfijnde notitieboekjes, agenda’s, postkaarten, schrijfgerei … Kijk je uit naar een uniek meubel of decoratiestuk? Ga dan langs bij Brocante du Noyer. Liever nieuw, maar even tijdloos? Maak dan je keuze bij Vintage Items. En ook bij Chapitre XII tik je pièces uniques op de kop. Stukken literatuur én artistiek moois, want deze boekenwinkel is tegelijk een galerie.

Voor kinderen (maar eigenlijk óók voor volwassenen) is Luxiol een waar paradijs. In dit kleurrijke winkeltje kom je ogen tekort om te kunnen kiezen tussen tientallen stukken pedagogisch en esthetisch verantwoord speelgoed. Minstens evenveel kleurenpracht overspoelt je bij Simone Ses Fleurs, een floriste die bewust kiest voor duurzaam geteelde bloemen.

Dior Louizalaan 523
Emporio Armani
Louizalaan 120
Natan
Louizalaan 158
Tandemm
Boondaalsesteenweg 293
Brocante du Noyer
Noyerstraat 65
Vintage Items
Darwinstraat 33
Luxiol
Elsensesteenweg 221
Simone Ses Fleurs
Boondaalsesteenweg 166

Eten in Brussel: kies je Belgisch of werelds?

Typisch Belgische kost hoort bij Brussel. Maar hoe voorkom je dat je in een tourist trap belandt en fletse vol-au-vent of half rauwe frieten op je bord krijgt? Julie: “Neem vooraf een kijkje bij Visit Brussels, daar krijg je een goede indicatie van wat je kan verwachten.”

Wij kunnen je alvast Le Variétés aanraden, deze brasserie in het bekende Flageygebouw maakte van klassiekers als perfect gebraden kip haar handelsmerk. Restaurant L’Improbable valt met creatieve seizoensgerechten in de smaak voor zowel een romantisch diner als een zakenlunch.

Maar hoe lekker mosselen met frietjes ook zijn, Brussel is een wereldstad en dus proef je ook in deze buurt keukens uit de hele wereld.

Zo eet je traditioneel Italiaans bij Bistro Nazionale, waar de zwart-wit betegelde vloer je meteen in de juiste sfeer brengt. Voor Griekse Mezze moet je naar Ouzerie Mezedopolio, voor sushi (of een ‘hotdog maki’!) naar Maki Maki. En bij Itaewon waan je je in de gelijknamige buurt van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, inclusief Koreaanse barbecue en soju (een sterke drank op basis van rijst).

L'Improbable Eugène Cattoirstraat 5
Bistro Nazionale
Lannoystraat 2
Ouzerie Mezedopolio
Elsensesteenweg 235
Maki Maki
Brouwerijstraat 146
Itaewon
Lesbroussartstraat 49

Koffie & koekjes

Voor een moment van rust neemt Julie, onze Brussels Greeter, ons mee naar WyBeck. Een ontspannende plek op het levendige Flageyplein: “In dit kleinschalige café kom ik graag even zitten om een boek te lezen. Ze zijn hier vriendelijk én het is heel betaalbaar. Niet evident in deze hippe buurt.” De hele dag door kan je hier terecht voor een kwalitatieve koffie, verse fruitsappen, broodjes of panini’s. Habitués raden bovendien de versgemaakte milkshakes aan.

Een versnapering bij je take-away koffie haal je bij Maison Dandoy. Deze familiezaak zet met de slogan ‘Spectaculoos Speculoos’ zijn artisanale speculoos in the picture. Die maken ze er naar een recept van maar liefst 180 jaar oud. Daarnaast is het zoete Brusselse koekje ‘pain à la grecque’ een specialiteit van het huis. Eens iets anders dan de oudbakken Brusselse wafel, niet?

WyBeck Eugène Flageyplein 22
Maison Dandoy
Louise, Stefaniaplein 4

Comfortabel wonen in levendig Elsene

In het centrum van deze Brusselse gemeente werkt Matexi aan Ocadia: een complex met ruime appartementen en een kantoor. Op deze uitzonderlijke locatie woon je centraal in de levendige, trendy buurt en tegelijk op een steenworp van de rustgevende Vijvers van Elsene en Abdij van Terkameren.

In de omgeving van de Vijvers valt ook de impressionante architectuur op. Statige herenhuizen uit de art nouveau, art deco, neo-klassieke stijl, Vlaamse renaissance en gotiek wisselen elkaar af.

Zo is het Solvayhuis (of Hôtel Solvay) op de Louizalaan een straf staaltje architectuur van dé Belgische art nouveau-meester: Victor Horta. Op donderdag en zaterdag kan je deze riante rijwoning op eigen houtje bezoeken, op aanvraag krijg je er met je groep een gegidste rondleiding. Sowieso maak je in dit UNESCO-werelderfgoed kennis met het dagelijkse leven van een gegoede familie uit het begin van de 20ste eeuw.

Maar hét bekendste museum van deze buurt? Dat moet het Museum voor Natuurwetenschappen zijn, ook wel ‘het dinomuseum’ genoemd. Van het indrukwekkende walvisskelet in de inkomhal, over de tientallen prachtig opgezette dieren, tot uiteraard de T-rex en de iguanodons in de Galerij van de Dinosauriërs … het spreekt allemaal tot de verbeelding van jong en oud.

Abdij van Terkameren ingangen aan de Emile De Motlaan, de Munsterstraat, de Kloosterdreef en de Emile Duraylaan
Vijvers van Elsene Guillaume Stocqstraat 3
Solvayhuis Louizalaan 224
Museum voor Natuurwetenschappen Vautierstraat 29

Hoe kom je in Elsene?

Elsene ligt in het zuiden van Brussel-stad, met metro (lijn 2, halte Troon), bus (lijnen 95, 96, 38 en 60) en tram (lijnen 81 en 82) sta je op een halfuurtje aan de Grote Markt en de stations Brussel-Zuid en Brussel-Centraal. Elsene heeft ook een eigen treinstation: Mouterij, dat op de lijnen Halle-Mechelen (S5) en Nijvel-Landen (S9) ligt. Dat alles maakt Elsene heel toegankelijk met het openbaar vervoer, zeker wanneer je combineert met de deelfietsen van Villo of een van de vele deelsteps neemt.

Ga je met de auto naar Elsene, dan doe je er goed aan vooraf te controleren of die de lage-emissiezone (LEZ) in mag. Check ook het recent vernieuwde verkeersplan Flagey-Vijvers, dat doorgaand verkeer uit de buurt weert. Elsene telt heel wat betaalparkings, maar hou er rekening mee dat die op piekmomenten snel volzet zijn.

Treinstation Mouterij Mouterijstraat
Villostation
Flageyplein

 

Wil jij ook wonen in Brussel of de rand?

Ons aanbod in Brussel

Share: