Verhalen uit de buurt

Leef als een local in Ukkel

27 juli 2023

Denk jij bij ‘Ukkel’ meteen aan het KMI? De Brusselse gemeente wordt inderdaad vaak in één adem genoemd met de temperatuur die er wordt geregistreerd door het Meteorologisch Instituut. Maar natuurlijk heeft de groene gemeente nog veel meer te bieden. Naast statige dreven en frisse parken ontdek je in Ukkel ook leuke boetieks en gezellige cafés.

Shoppen in het historisch centrum van Ukkel

Ukkel is een grote gemeente met verschillende wijken, elk met een dichte concentratie aan cafeetjes en winkels. Een goede plek om je verkenning te starten is het historisch centrum, rond de Sint-Pieterskerk.

Wij laten ons gidsen door local Stéphane - geboren en getogen in Ukkel. ‘Wat in deze buurt opvalt, is de toffe mix tussen grotere ketens en kleine handelaars. Ik kom hier heel vaak naar de artisanale broodjeszaak Le Moon’s, superlekker en heel sympathieke uitbaters. Er zijn hier ook veel kwalitatieve traiteurs, goede beenhouwers en naar het schijnt heeft bakkerij La Fleur du Pain het allerbeste stokbrood.’

Maar ga, vooraleer je boodschappen inslaat, eerst flaneren door de Xavier de Buestraat en de Alsembergsesteenweg. In de Xavier de Buestraat ontdek je op nummer 45 concept store Meuh, die kan rekenen op een trouwe schare fans. Je vindt er originele en grappige cadeau-ideeën, die je vaak ook kan personaliseren.

Kiezen uit de met zorg samengestelde collectie kleding, accessoires en decoratie van lifestyleboetiek Milly & Stella? Da’s een serieuze uitdaging. En ernaast word je dan weer hebberig bij Sun and Moon - in het elegante decor vind je decoratie, handgeschilderde brooddozen (te mooi om te gebruiken, eigenlijk) en een breed assortiment juwelen.

In de Alsembergsesteenweg tref je bij Boutique Julie een ruim aanbod dames- en herenkleding. De multimerkenboetiek bestaat al sinds 1973, en intussen word je er verwelkomd door de derde generatie uitbaters. Urban Rose staat voor fleurige jurken, comfy jeans en juwelen als finishing touch. En ook bij Confidentiel vind je multi-inzetbare trendstukken waarmee je je garderobe meteen een fikse update geeft.

De naar verluidt beste chocolatier van Brussel zie je aan het werk in zijn atelier in de Coghenlaan 2. Bij Jerôme Grimonpon proef je de passie in elke praline, en sommige toeristen zouden naar België terugkeren, enkel en alleen om nog eens van deze ambachtelijke chocolade te kunnen proeven. Je bent gewaarschuwd ;-)

Boekenfanaten zetten in Ukkel rechtstreeks koers naar Cook & Book. Hier kan je terecht voor ontbijt, brunch of lunch, omringd door rijen en rijen boeken. Ben je hier met je kinderen? Neem dan zeker plaats op de bank die volledig is bekleed met… pluchen knuffels. Een koffie en een croissant of granola met een versgeperst sapje: bij mooi weer geniet je ervan op het gezellige terras. Met een ‘book’ bij de hand natuurlijk!

Ook Slumberland is een fijne winkel voor stripfanaten, zij het met een overwegend Franstalig aanbod. Extra veel aandacht krijgt stripheld Kuifje: wist je dat zijn geestelijke vader Hergé van 1960 tot zijn dood in 1983 in Ukkel woonde?

Blik op bos én bruisend stadsleven

Aan de rand van het Ter Kamerenbos, boven de Waterloosesteenweg. ligt het nieuwe wooncomplex Artemis. Vlak bij tal van leuke adresjes en het onmiskenbare stadsgevoel van Brussel kom je tot rust in dit groene dorp-in-de-stad. Vanuit hun woonst kijken de bewoners recht de natuur in, want in de richting van het Ter Kamerenbos is een open groene zone gepland. Het hedendaagse gebouw ligt rond een groen pleintje. Op de benedenverdieping tref je winkels aan die naadloos aansluiten bij de leuke adresjes in deze buurt.

Ontdek ons woonproject Uccle Artemis

Le Moon’s Alsembergsesteenweg 746.
La Fleur du Pain Sint-Pietersvoorsplein 8.
MEUH Xavier de Buestraat 45.
Milly & Stella Xavier de Buestraat 59.
Sun and Moon Xavier de Buestraat 61.
Boutique Julie
Alsembergsesteenweg  823.
Confidentiel Alsembergsesteenweg  700.

Urban Rose Alsembergsesteenweg 668.
Jerôme Grimonpon Coghenlaan 2.
Slumberland Waterloosesteenweg 752.
Cook & Book Waterloosesteenweg 1357.

Verfijnde brasseriegerechten en uitgelezen wijnen

‘Toen ik nog in de buurt van het Sauvagèrepark woonde, gingen we geregeld eten bij La Branche d’Olivier’, tipt local Stéphane. ‘Lekkere brasseriegerechten, maar nét dat tikkeltje verfijnder dan wat je bij een doorsnee bistro voorgeschoteld krijgt.’

Ook in en rond de Vanderkinderestraat liggen heel wat uitnodigende restaurants en cafés. ‘Bij Pizzeria Noméa zijn de pizza’s top, met heel smaakvol, dik maar luchtig deeg.’

Wie houdt van natuurwijnen, zet volgens Stéphane het best koers naar Tortue. In deze wijnbar slash -winkel stelt wijnhistoricus Yann Grappe het aanbod samen. Hij onderwees wijngeschiedenis en -cultuur in Italië voor hij in dit charmante hoekpand Tortue opende. Neem de wijnen mee naar huis of drink een glas ter plaatse, met wat tapas erbij: ‘Op vrijdagavond heel gezellig’, weet Stéphane.

Ben je met kleine kinderen onderweg, dan is Dînette café pour petits et grands misschien wel net de oase die je zoekt. Hier hebben jonge ouders de tijd om hun koffie wárm te drinken terwijl de kinderen zich amuseren in de speelhoeken.

Een heel ander soort geschiedenis beleef je in Au Vieux Spijtigen Duivel, een 16de-eeuws (!) café. Naar verluidt kwam Keizer Karel V er eeuwen geleden al langs - toen was deze plek wel nog een postkantoor - en ook schrijver Victor Hugo bracht er menig uur door. Ga dus zeker iets drinken in de ‘oudste estaminet van Brussel’.

Geen tijd om te stoppen? Bij Glacier Zizi - ook vlak bij de Vanderkinderestraat - draaien ze al 75 jaar kwaliteitsijs, dus koop zéker ook een ijsje voor jezelf.

La Branche d’Olivier Engelandstraat 172.
Pizzeria Noméa Vanderkinderestraat 232.
Tortue Edith Cavellstraat 34.
Au Vieux Spijtigen Duivel Alsembergsesteenweg 621.
Dinette café pour petits et grands Vanderkinderestraat 159.
Glacier Zizi Onderlinge Bijstandstraat 57A.

Koffie met American pancakes, Zweedse kaneelbroodjes of Portugese gebakjes

Nood aan een pauze? Bij koffiebar ‘Poz’ geniet je in een hip interieur (very Instagrammable) van een koffie, als je wil ook met brunch erbij. De American pancakes krijgen een zoete of zoute touch - voor elk wat wils. Geen fan van American pancakes, wel van Zweedse kaneelbollen? Ga voor een Scandinavisch geïnspireerde koffiebreak bij Kanel in de Vanderkinderestraat.

Een stukje Portugal vind je dan weer bij Forcado, een echte Portugese Pastelaria. Overbrug 1.800 kilometer met één hap van de lekkere pasteis de nata - typische Portugese gebakjes.

In de ambachtelijke patisserie Chouconut drink je een karamel latte bij je artisanale gebakje of neem je een ijsje to go. Bij mooi weer is koffiedrinken ook megagezellig op het XL tuinterras achteraan.

Ben je in Ukkel op een weekdag, dan loont een bezoek aan Met Plaizier de moeite: géén doordeweekse winkel, nochtans. Met Plaizier wil mensen verbinden en ondernemerschap stimuleren, en dat doen ze op drie manieren. Ten eerste is er de community, die regelmatig workshops, events en talks organiseert. Ten tweede liggen in de winkel objecten van jonge designers, denk: vazen, prints, keramiek. En last but not least is er kwaliteitskoffie, lekker ontbijt en een kleine lunchkaart in het bijbehorende café.

Poz Postiljonstraat 15.
Kanel Vanderkinderestraat 497.
Forcado Waterloosesteenweg 1210.
Chouconut Jean en Pierre Carsoellaan 5.
Met Plaizier Waterloosesteenweg 925.

Zalig wonen midden in Ukkels groen

Midden in nog meer Ukkels groen verrijst de buurt Les Promenades d’Uccle. In dit milieubewuste woonproject, met appartementen en eengezinswoningen, lijk je letterlijk in het bos te wonen, en dat op een steenworp van het Brusselse stadsleven. Kinderen ravotten hier veilig en de groene omgeving stimuleert ongetwijfeld hun fantasie. Hier loopt trouwens ook de Groene Wandeling langs: een route van 60 kilometer te voet of met de fiets rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Ontdek Les Promenades d’Uccle

Het heuvelachtige Wolvendaelpark is nog een maat groter. De bochtige dreven - we spotten onder meer de Peyo- en de Hergédreef, twee striptekenaars gelinkt aan Ukkel - brengen je langs idyllische zichten, vijvers en een speelplein.

Het park nodigt uit om te picknicken op een warme zomerdag of gewoon wat in het gras te liggen. Misschien in afwachting van een bezoek aan een voorstelling in het cultureel centrum? Dat ligt namelijk vlak aan het park. Je wordt er in de glazen inkomhal verwelkomd door een standbeeld van Kuifje, in een gebouw dat een tijdgenoot is van het Atomium.   

Local Stéphane loodst ons even verderop ook nog door het oude Ukkelse kerkhof, waar de natuur het stilaan overneemt: de Begraafplaats van Dieweg. ‘Een heel sfeervol kerkhof, met veel groen en eeuwenoude bomen.’ Een mysterieuze verborgen plek om zeker te ontdekken, waar Kuifje-fans ook het graf van Hergé kunnen groeten.

Nog meer sprookjesachtige taferelen wachten je op in het Museum en de Tuinen Van Buuren. Hier woonden vroeger bankier en mecenas David Van Buuren en zijn vrouw Alice. De Tuinen beslaan in totaal 1,2 ha. ‘Er is een klein labyrint dat tof is om te doen’, geeft Stéphane mee. Ga vooral ook naar binnen in het woonhuis, nu herbestemd tot museum. In het knappe art deco-interieur bewonder je bijzondere meubelen, glasramen, beeldhouwwerken en schilderijen van Belgische en internationale meesters, nog altijd op hun oorspronkelijke plek.

Sauvagèrepark Eikenboslaan 83
Wolvendaelpark Rodestraat 47
CC Rodestraat 47
Kerkhof Dieweg Dieweg 95
Museum Van Buuren Leo Erreralaan 41

Hoe kom je in Ukkel?

De gemeente heeft geen metro, maar is vlot bereikbaar met trein, tram en bus. Met de MIVB, De Lijn, TEC en NMBS-diensten verplaats je je gemakkelijk naar de rest van de gemeente, het centrum van Brussel en de andere gewesten.

Het openbaar vervoer is te verkiezen boven de auto, want parkeren is voor de Ukkelse mobiliteit best wel een uitdaging. Er zijn zes parkeerzones, met elk hun eigen regels en tarieven.

Ook wonen in het levendige Ukkel?

Ontdek ons woonaanbod

Share: