Verhalen uit de buurt

Ontdek Kortrijk: food, design en sfeer

27 juli 2023

Een compacte stad die zich fantastisch leent voor genieten in eigen land, dat is Kortrijk. De rijke geschiedenis en vooruitstrevende toekomstvisie maken Kortrijk tot een heerlijke plek om te ontdekken in elk seizoen. Zomerse Leieboorden of een winterse bruine kroeg: het goeie leven staat bij de Kortrijkzanen voorop. En jij mag gezellig meedoen!

Heel lang geleden doopten de Britten de Leie in Kortrijk tot de gouden rivier omwille van de vlasteelt en de bloeiende textielindustrie. Ook vandaag nog drukt het water van de Leie z’n stempel op de stad, met onder meer de iconische Broeltorens, de gezellige Leieboorden en het Buda-eiland aan haar oevers.

Van snuisterwinkels tot design: Kortrijk is een shoprijk!

Wie als shopper graag bekend terrein opzoekt, kan terecht in K in Kortrijk, het overdekte winkelcentrum. Je vindt er vooral de grote, bekende ketens, maar toch ook een aantal fijne geschenk-, interieur- en speelgoedshops waar je vast een tof hebbeding of cadeautje scoort.

Als het niet voor het originele aanbod is, doe het dan voor de waanzinnige architectuur: stap binnen bij Tangram. Moeder en dochter houden met liefde deze concept store open waar ze alles met zorg selecteren: juwelen, kleding, tassen, parfum, accessoires en meer.

In de mooie Ensemble winkel met stijlvol interieur in koningsblauw, goud en terrazzo vind je unieke mode-items voor vrouwen en mannen. Wie dus graag de garderobe aanvult met bijzondere stuks, zit hier goed. Je vindt hier trouwens ook originele interieur- en lifestyle-items als geschenkje voor jezelf of iemand anders.

Snuisterwinkels! Dat zijn gedroomde plekjes voor originele vondsten. En Kortrijk heeft er een heel aantal supertoffe, waar je grappige, originele en ronduit mooie spullen vindt om je huis, tuin of vrienden happy te maken.

  • Het sympathieke koppel dat conceptstore De inkijk oprichtte, gaat voor toffe items met aandacht voor duurzaam, lokaal en ecologisch design.
  • Voor originele cadeautjes of kleding, al dan niet met een humoristische toets, moet je bij NON Moodshop
  • Ook het historische pand van Stories About is een snuisterbezoekje waard. De stijlvolle rekken en kastjes hangen en liggen vol toffe kleding, interieuritems, gifts en accessoires.

Crate Records is dé muziekwinkel voor wie graag in platenbakken duikt op zoek naar die ene vinylschat. Je kan er ook gezellig iets drinken.

Heb je thuis een kroost rondlopen? Dan zal de family concept store Polly’s Playground je kunnen bekoren met originele en duurzame merken. Ook voor ouders ligt er heel wat tofs in de collectie.

Booklovers halen dan weer hun hart op bij Theoria Boekenhuis, waar je je in een heus boekenwonderland waant. Taartjes, koffie, thee en koekjes inclusief.

Nog niet zo lang geleden opende Tiny Stories de deuren, een boekenwinkel helemaal gericht op kinder- en jeugdboeken. Zei daar iemand #BookTok?

Tangram, Nieuwstraat 4 - Instagram

Ensemble, Grijze-Zustersstraat1a - Instagram

De Inkijk, Overbekeplein 30/32 - Instagram

Non Moodshop, Grijze-Zustersstraat 4 - Instagram

Stories About, Steenpoort 3 - Instagram

Crate Records, Overbekeplein 6 - Instagram

Polly’s Playground, O.-L.-Vrouwestraat 16 - Instagram

Theoria Boekenhuis, Casinoplein 10 - Instagram

Tiny Stories, Budastraat 5, Instagram

Lunchen in Kortrijk: bij deze adresjes zit je zeker goed

Aan lekkere eetadresjes geen gebrek in Kortrijk. De culinaire rijkdom in Kortrijk is alvast een reden om hier terug te komen … of om in deze gezellige stad te komen wonen, natuurlijk! Een insidertip van de Kortrijkzanen: reserveren is een aanrader, want ondanks de talrijke adresjes, zitten ze snel vol met levensgenieters.

Smullen maar!

In het gezellige Bertus vind je steengoeie koffie, maar ook lunch, zoals de niet te missen bagelburgers, én je kan er in de vooravond terecht voor apero!

Op hetzelfde pleintje vind je een nieuw lunch- en gebakadresje met de naam Frank.

Even ontsnappen aan het centrum, dat kan je bij Courgette, een biowinkel met veggie lunchkaart waar elke dag één vast gerecht op staat. Je kan ook voor take-away opteren en je lunch in de buitenlucht verorberen.

In het gezellige cultuurcafé deDingen geniet je van heerlijke koffie, een ontbijt, brunch of lunch.

Voor echte Napolitaanse pizza’s moet je bij Pizzeria Sofia zijn. Je waant je in Italië, met deze in de houtoven gebakken heerlijkheden, antipasti en pasta.

Gezond lunchen of een taartje in de namiddag? Dat doe je bij Byttebier La Cantine. Bij mooi weer geniet je van het heerlijke terras op het plein. Het toffe is dat je voor of na het eten ook nog kan gaan snuisteren in de originele conceptstore Chapter 4 op hetzelfde adres. Het familiebedrijf Byttebier gaat met deze combo al de 4de generatie in. Straf!

Bertus Grote Kring 3 - Instagram

Frank Grote Kring 12 - Instagram

Courgette Sint-Jansplein 14 - Instagram

deDingen Budastraat 12 - Instagram

Pizzeria Sofia Sint-Maartenskerkhof 8 - Instagram

La Cantine (Chapter 4), Jozef Vandaleplein 7a - Instagram

Eentje drinken: de leukste cafés van Kortrijk

Wie de avondlijke uren in Kortrijk doorbrengt, kan terecht in heel wat gezellige kroegjes om bij pot en pint bij te praten met je gezelschap of met de locals.

 In de zomer zak je af naar de Leieboorden, aan de voet van de Broeltorens. Op de trappen zit het jonge volkje te genieten van de warme avonden. De terrasjes nodigen uit voor een frisse apero.

Wat verderop waan je je op een echt strand in de beachbar Bar Amorse, met strandstoelen en een relaxte sfeer. Maar dat is dus ook enkel in het zomerseizoen.

Buurt in de kijker: De Branderij

Nog een bezoekje waard is De Branderij, vlakbij de vernieuwde Leieboorden in de Minister Liebaertlaan. Op de plek waar een oude koffiebranderij te vinden was, komen nu  nieuwbouwappartementen die BEN zijn (Bijna Energie Neutraal). Bewoners genieten dus van een minimale energiefactuur in hun comfortabele woningen. Ze vertoeven in een oase van rust, maar wonen toch vlakbij het centrum. Op die manier wordt opnieuw bestemming gegeven aan een site die niet meer gebruikt werd.

Meer weten over deze woonbuurt

Vagant is de bruine kroeg bij restaurant Vesper. Op elk moment van de dag het juiste drankje: cocktails, wijn, hapjes, apero en bier. Santé!

Bij Bar Jef is het gezellig toeven. ‘s Zomers op het terras, in de winter gezellig binnen. Je vindt hier een mooie selectie bieren en wijnen en er wordt duidelijk ook aandacht geschonken aan een tof assortiment originele niet-alcoholische dranken.

In de mood voor cocktails en ietwat luidere beats? Dan zak je af naar Nude. Je kan er bij je cocktail enkele bordjes Midden-Oosterse lekkernijen-to-share bestellen.

Zin in een echt bruin café zonder franjes, maar met veel gezelligheid? Dan zak je af naar Gainsbar op de Vlasmarkt.

Het Paleitje is zo’n gezellig café waar ze met hart en ziel goede gerechten serveren en waar het correct inschenken van je bier - in een ijsgekoeld glas - een erezaak is.

Een drankje en dansen op de beats? Daarvoor kan je bij De Geverfde Vogel terecht.

Bar Amorse IJzerkaai
Vagant Voorstraat 34
Bar Jef Jozef Vandaleplein 5
Nude Koning Albertstraat 15
Gainsbar Vlasmarkt 1
Paleitje Koning Leopold I straat 28
De Geverfde Vogel Burgemeester Reynaertstraat 15

Dit kan je doen in Kortrijk

Het prachtige Begijnhof van Kortrijk staat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Struin dus zeker eens door de gezellige straatjes waar vroeger de begijntjes huisden.

In het Texture museum leer je alles over de Kortrijkse vlas- en textielindustrie die de stad destijds op de wereldkaart zetten.

Laat je je liever door de stad gidsen? Dan moet je zeker het aanbod van begeleide stadstochten checken, telkens rond een ander boeiend thema.

Kortrijk ontdekken vanop het water kan in verschillende gradaties van avontuur: rechtstaand op een sup, origineel in een drijvende ton of met een klassieke boot.

Vetex: voor fans van industrieel erfgoed & groene ruimte

De Vetex-site. Vroeger een bloeiende textielfabriek, nu een open buurtpark waar het uniek wonen is. In de dichtbevolkte wijk Sint-Jan was open ruimte meer dan welkom. De oude en ontoegankelijke fabrieksgebouwen werden gesloopt en de verontreinigde grond gesaneerd. Ze maken plaats voor een buurtpark dat dienst doet als groene ontmoetingsplek voor buurtbewoners, schoolkinderen en jeugdbewegingen. Eén centrale fabriekshal bleef bewaard als overdekte zone voor sport en spel. Matexi realiseert omheen het park energiezuinige gezinswoningen, appartementen en stapelunits met volop aandacht voor een fijn buurtgevoel.

Meer weten over dit woonproject?

In de zomer kan het Lago openluchtzwembad aan de Abdijkaai verkoeling en waterplezier brengen.

De kleinsten die houden van spelen met modder zijn uren zoet in de water-natuurspeeltuin naast Lago Kortrijk Weide, in het zicht van het terras. 😉

Fietsen langs de Leie is een echte aanrader. Daag je kroost uit voor een tocht met de tweewieler langs het water.

Hou je van een zoektocht? Dan is Zie Mie wellicht je ding. Met de fiets of te voet ga je op zoek naar de kleine onopvallende standbeeldjes van beeldhouwer Mie Bogaerts. Elk beeldje vertelt een poëtisch verhaal. Vind jij ze allemaal?

Begijnhof Kortrijk 

Texture Museum Noordstraat 28

Visit Kortrijk (toeristisch infopunt) Begijnhofstraat 2

Suppen met de supsupclub of met Amanzie sup tours

In een ton op het water met Tankkd.

Bootje varen met De Keper

Lago Openluchtzwembad Abdijkaai 1

Wonen in het levendige Kortrijk?

Ontdek onze woonbuurten

Share: