Verhalen uit de buurt

Genk: mijnverleden meets multiculturele beleving

26 juli 2023

Als belangrijk centrum uit het Limburgse industriële verleden kennen we Genk vooral als voormalige mijnstad. Maar de tweede grootste stad van Limburg bleef niet steken in nostalgie, integendeel. Met deze tips leer je Genk kennen als de groene en gastvrije plek die het is.

Genk voor shoppers

Wist je dat Genk een echte marktstad is? De donderdagmarkt is een van de grootste in de regio en biedt je … zowat álles. In de zomer is er elke week ook Zondagsmarkt, een tot ver buiten Genk bekende rommelmarkt met meer dan 700 kraampjes. De zaterdagmarkt in de Vennestraat specialiseert zich dan weer in verse voeding, kijk zeker uit naar de kramen van de bioboeren uit de buurt.

Zin in een nieuwe outfit? In Shopping 1, het oudste indoor shopping center van België, vind je zeker iets naar je smaak. Unieke en bovendien tijdloze stukken shop je dan weer bij Marylène Madou. In haar kleurrijke jurken, vestjes en zijden sjaals flirt Marylène met de grens tussen kunst en mode. Expressieve prints om bij weg te dromen!

Een schattig nieuw winkeltje voor schatten van kinderen: dat is Little Miss Elfi. Sofie noemde haar zaak naar haar dochter en selecteert dan ook alles wat ze verkoopt alsof het voor haar eigen kinderen is. Kleren, maar ook speelgoed en handige spullen die je dagelijks nodig hebt, zoals eetgerei.

4Geeks staat voor úren snuisterplezier voor fans van games, bordspellen en alle verzamelobjecten die erbij komen kijken. Van Marvel over Disney tot Magic, naast vele minder bekende reeksen. Ook honderden games behoren tot het aanbod. Zei daar iemand keuzestress?

Het Kruidengilde is dan weer een walhalla voor wie gezond leven belangrijk vindt. Een team van ervaren gezonheidsconsulenten maakt je met plezier wegwijs in het oneindig lijkende aanbod met maar liefst 400 soorten thee, 800 natuurlijke verzorgingsproducten en honderden verschillende voedingssupplementen.

Een kwartiertje fietsen van het centrum - en makkelijk te combineren met een bezoek aan buur C-mine - ligt de wonderlijke winkel van porseleinkunstenaar Pieter Stockmans. Je vindt er handgemaakt servies en gebruiksvoorwerpen, en delicate kunst en decoratie, in kenmerkend blauw-wit porselein.

Donderdag- en zondagsmarkt Klokstraat
Zaterdagmarkt Vennestraat
Shopping 1 Rootenstraat 8
Marylène Madou Klokstraat 27
Little Miss Elfi Rootenstraat 13/5
4Geeks Europalaan 132
Het Kruidengilde Rootenstraat 9
Studio Pieter Stockmans C-mine 100 bus 2

Genk culinair: gerechten uit alle windstreken

In het centrum van de stad moet je voor een snelle hap mét huiskamergevoel bij Mijn zus en ik zijn. De zussen serveren je frisse salades, belegde broodjes, uitgebreid ontbijt, of gewoon een verkwikkende kop koffie.

Op de uitgebreide kaart van Il Divino raden we de gerechten met verse pasta aan. En ook de tiramisu ‘della casa’, afgewerkt met vers seizoensfruit, smaakt hemels. Je bent hier ook welkom voor alleen een glas goede wijn, uit de uitgebreide Italiaanse vinoteca.

Vleesfanaat? Laat De Molen Grill dan zeker niet links liggen. In de oude Dorpermolen geniet je met zicht op de Molenvijver van het sappigste rundvlees, gegrild op Haspengouws fruithout.

Bosart: wonen in de natuur vlak bij de stad

Op 5 minuten fietsen van het bruisende centrum van Genk transformeert een voormalig woonzorgcentrum tot een rustige buurt midden in de natuur. De bewoners van de energiezuinige appartementen verfraaien samen hun gemeenschappelijke tuin en aperitieven ‘s zomers op hun gedeelde dakterras.

Weetje: alle appartementen en kantoren van Bosart worden verwarmd met een Koude-Warmteopslag-systeem (KWO). Fossiele brandstoffen hebben ze hier dus niet nodig.

Ontdek deze nieuwe woonbuurt

Passeer na het eten - of zomaar tussendoor - bij ijssalon De Potter voor een dessertje. Hun 24 smaken vers gedraaid ijs zijn niet voor niets wereldberoemd in Limburg. Je smult er van klassiekers als aardbei en chocolade, maar evengoed van ijs met bokkenpootjes- of éclairsmaak. Vaste klanten bevelen het speculoosijs aan, maar de ambachtelijke ijsmakers bedenken geregeld nieuwe smaken. Een perfect excuus om nog eens terug te keren …

In de Vennestraat (en de omliggende straten) vind je gerechten uit de vier windstreken. Genkenaren bevelen La Peña aan voor vers en authentiek Spaans, Balena voor wie houdt van de combinatie Italiaans en kreeft, en Grieks restaurant Corfu voor - volgens vaste klanten - de beste gyros van de streek. Smakelijke extra: Corfu heeft ook een delicatessenzaak, zo geniet je thuis verder van al die Griekse heerlijkheden uit Genk.

Fine dining, Michelinster inbegrepen, kan in Genk bij De Kristalijn. In een designgebouw tussen de golfterreinen geniet je van de verbluffende creaties van chef Koen Somers. De Michelinrecensent noemt wat je hier proeft ‘elke hap een ontdekking’, ‘minutieus en precies’ en ‘een boeiende culinaire reis’.

Mijn zus en ik Eindgracht 3
Il Divino Marktstraat 24
De Molen Grill Molenstraat 81
De Potter Klokstraat 15
La Peña Vennestraat 98
Balena Vennestraat 185
Corfu Hoefstadstraat 22
De Kristalijn Wiemesmeerstraat 105

Genk kruist cultuur en natuur

Iedereen Donderdagt in Genk, op de eerste donderdag van de maand (mei tot september). En dat wil zeggen: muzikale liveoptredens op meer dan 20 plaatsen in de stad. Plus een podium voor Genks talent op het Stadsplein. De lokale horeca zet de kers op de taart met happy hours tijdens de concerten.

Na een bruisende donderdag zin een rustiger weekend? Kattevennen, vlakbij Genk-centrum, is een van de toegangspoorten tot Nationaal Park Hoge Kempen. De perfecte uitvalsbasis voor een wandel- of fietstocht door een indrukwekkend stuk Limburgse natuur. Je vindt er ook ruiterroutes en een skeelerroute. Da’s eens iets anders!

Regenachtige dag? Of is het net té heet om de natuur in te trekken? Bezoek dan Cosmodrome, het bezoekerscentrum van de sterrenwacht die bij de ingang van Kattevennen ligt. In een 360°-show maak je er een ruimtereis vanuit een cinemazetel.

Ten slotte: wie ‘cultuur’ zegt in Genk, kan niet om C-mine heen. Daar daal je af in de geschiedenis van de Limburgse steenkoolmijnen. Je doorkruist oude ondergrondse tunnels en beklimt de schachttoren begeleid door de nagelnieuwe audio tour. Daarnaast programmeert C-mine voortdurend boeiende tentoonstellingen, concerten, films, comedy … De ‘c’ in C-mine staat voor creativiteit, da’s duidelijk!

Kattevennen en Cosmodrome Planetariumweg 18-19
C-mine C-Mine 10

Vlot door het compacte centrum

In het centrum van Genk ligt alles op wandelafstand van elkaar. Kom je met de auto, laat die dan veilig achter in een van de betaalparkings in het centrum. Bij Shopping 1 en Shopping 3  kan je anderhalf uur gratis parkeren. Wanneer je langer wil blijven, doe je er goed aan voor een gratis parking te kiezen: die bij het Molenvijverpark en de Limburghal liggen op wandelafstand. Ook het station ligt trouwens vlak bij het stadscentrum, dus overweeg zeker de trein.

Vanuit Genk-centrum naar Kattevennen of C-mine gaat snel met de fiets. Die huur je voordelig bij Fietsparadijs Limburg, bijvoorbeeld aan het station.

Parking Shopping 1 inrit in A.Remansstraat of Europalaan
Parking Shopping 3 inrit in Winterslagstraat
Fietsparadijs Limburg - Europalaan 45

Ook wonen in de omgeving van Genk?

Ontdek ons woonaanbod in de buurt.

Onze woonbuurten

Share: