Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!
Matexi

Trends voor energie- en milieubewuster wonen in 2023

8 februari 2023

Stijgende energieprijzen en het leven dat een pak duurder wordt: het zijn zaken die ons de dag van vandaag enorm bezighouden en dat uit zich ook in de woontrends die we zien voor 2023. 

De Belg wil comfortabel blijven wonen en leven én tegelijk ook kosten besparen. 
Deze 5 duurzame en milieubewuste woontrends zien we dit jaar steeds belangrijker worden.

Koppel in tuin met spelende kinderen

1. Focus op energiezuinig wonen

Energiezuinigheid is altijd al een belangrijk aspect geweest bij de aankoop van een woning. De recente stijgende energieprijzen en het steeds duurder wordende leven zorgen ervoor dat we nóg meer gaan nadenken over energiezuinig en duurzaam wonen. Wie vandaag een energiezuinige woning koopt, investeert meteen in een zekere en kostenbesparende toekomst.  

Je woning goed isoleren (denk maar aan dakisolatie, vloerisolatie en isolerende ramen), groendaken & zonnepanelen of vloerverwarming: het zijn enkele manieren om je woning energiezuiniger te maken. Maar je kan ook besparen door op een groenere manier te verwarmen, door bijvoorbeeld een warmtepomp te voorzien in je woning. Ook vanuit nieuwe woonbuurten zelf kunnen oplossingen aangeboden worden voor duurzaam verwarmen aan een lage en stabiele prijs. Denk maar aan de aanleg van een warmtenet

Steeds meer mensen schakelen tegenwoordig over naar een elektrische wagen, wat op lange termijn kostenbesparend is. Door deze stijgende populariteit is een laadpaal aan je woning ook vaak een must. Nieuwbouwwoningen hebben daarom meestal al een voorziening voor de aansluiting van zo’n laadpaal.  

Daken van woningen

2. Wonen in een rustige omgeving vlak bij alle dagelijkse voorzieningen

Vandaag wordt vaak ingezet op autoluwe of autovrije nieuwe woonbuurten. Dat betekent concreet dat er beperkte toegang en parkeergelegenheid is voor gemotoriseerde voertuigen of in sommige gevallen zelfs geen. Dat biedt als voordeel dat je kinderen veilig op straat kunnen spelen, de buurt een pak milieuvriendelijker is en je kosten bespaart door je wagen te laten staan om dagelijkse boodschappen te doen. 

Naast een rustige en groene woonomgeving willen steeds meer mensen vandaag in een stads- of dorpskern wonen omdat alle dagelijkse voorzieningen, zoals bakker, slager en buurtsupermarkt op wandel- of fietsafstand liggen. Zo kan je de auto laten staan en brandstof uitsparen, of zelfs de aankoop van een auto uitsparen.  

Vooraanzicht van een woonbuurt

3. Deeltuinen en groene zones worden belangrijker

De coronacrisis heeft ons doen beseffen dat (groene) buitenruimte belangrijk is. De schaarse resterende ruimte in stads- en dorpskernen maakt het niet altijd mogelijk om een grote tuin te hebben. Daarnaast is het onderhoud van een private tuin ook vaker een last dan een deugd.  

Om die reden kiezen meer en meer mensen voor de voordelen van wonen aan een collectieve tuin of in de buurt van een buurtpark. Ook in een gemeenschappelijke tuin spelen kinderen veilig samen, kan je BBQ-en en tot rust komen. Zo'n buitenruimte heeft als voordeel dat woonbuurten niet langer meer een mozaïek zijn van tuinen, maar dat we teruggaan naar aaneengesloten groengebieden. Dat is dan weer goed voor de biodiversiteit. Tot slot zijn de onderhoudsinspanningen en-kosten hierdoor ook minimaal.

Gemeenschappelijke tuin tussen woningen

4. Thuiswerk zorgt voor flexibele, duurzame ruimte(s)

Vandaag werken we graag met z’n allen nog steeds enkele dagen per week thuis, indien onze job dat mogelijk maakt. Het zorgt voor een betere privé-werkbalans, waardoor we telewerk niet meer zouden kunnen wegdenken in ons dagelijks leven. Jammer genoeg zijn veel woningen nog niet geschikt om thuiswerk mogelijk te maken. Soms werk je met meerdere mensen thuis, wat de organisatie ervan een pak moeilijker maakt.  

Om die reden zien we een verschuiving in de vraag naar flexibele ruimtes in de woning. Zo haal je bijvoorbeeld een scheiding weg tussen keuken en living voor meer bewegingsruimte, of kan een bepaalde ruimte dienst doen als bergruimte én als een extra bureau. Een doordachte positionering van ramen en deuren zorgt voor een flexibele leefruimte zodat een zithoek en een bureauruimte niet alleen moeiteloos te combineren zijn, maar tevens aanpasbaar in grootte en functie naargelang de evoluerende wens van de bewoner. Op de bovenverdieping kan je op de overloop een open bureauruimte voorzien en indien deze afsluitbaar is, kan je deze vlot omvormen tot extra bergruimte of logeerkamer. Ook de zolderverdieping biedt vaak mogelijkheden, indien er een vaste trap voorzien is.

Interieur van een woning in Kortrijk

5. Combimobiliteit

De huidige schommelende brandstofprijzen doen ons nadenken over de noodzaak voor de aankoop van een eigen wagen. We gaan met z’n allen op zoek naar oplossingen waarbij we vervoersmiddelen kunnen delen, zodat je een minimum aan eigen kosten hebt of een extra gezinswagen kan uitsparen. Denk hierbij maar aan Hoppinpunten (mobipunten). Hoppin combineert trein, tram, bus, deelfiets en deelwagen. Het bundelt verschillende vervoersoplossingen onder één herkenbare naam. Het uitgangspunt hierbij is dat scholen, ziekenhuizen, bedrijfsterreinen, sportcentra, cultuurcentra en winkelcentra vlot bereikbaar zijn voor iedereen. Projectontwikkelaars pikken hier op in door deze milieuvriendelijke mobiliteitsoplossingen aan te bieden in nieuwe woonbuurten.

Persoon die fietst in de stad

Ben jij ook klaar om comfortabel én betaalbaar te wonen en te leven?

Ontdek onze energiezuinige woningen en duurzame woonbuurten over heel België

Share: