Duurzaam leven

Combimobiliteit en duurzame mobiliteit in woonbuurt 4 Fonteinen - Matexi

22 september 2022

Bij Matexi werken we continu aan duurzame en verkeersveilige buurten. Onze autovrije woonbuurt ‘4 Fonteinen’ in Vilvoorde is daarvan een schoolvoorbeeld. Bewoners en bezoekers hebben er de mogelijkheid om verschillende vervoermiddelen te combineren. De ‘combimobiliteit’ staat er centraal.

Wat is combimobiliteit?

Bij ‘combimobiliteit’ combineer je verschillende vervoermiddelen om vlot je bestemming te bereiken. Zo wordt er ingezet op basisbereikbaarheid. Verschillende vervoersmogelijkheden worden niet langer beschouwd als elkaars concurrent: ze moeten elkaar aanvullen en slim op elkaar inspelen. Je fietst bijvoorbeeld naar het station om de trein te nemen en neemt dan een taxi tot bij vrienden. Of je gaat met de waterbus naar de stad, om van daaruit met een deelfiets naar het stadscentrum te rijden. In woonbuurten waar combimobiliteit centraal staat zijn alle mobiliteitsvoorzieningen aanwezig om makkelijk te switchen van vervoersmiddel. Zo geraak je op een duurzame en filevrije manier op je locatie.

4 Fonteinen volledig autovrij

4 Fonteinen past perfect in die visie. Het uitgangspunt is simpel: fietsers en voetgangers zijn hier koning, want de hele site is autovrij. Veilig en aangenaam dus. Met de fiets rij je in slechts 5 minuten naar het centrum van Vilvoorde en naar het station. Daar vertrekt ongeveer elke 10 minuten een trein of bus naar Brussel, Mechelen, Antwerpen en de luchthaven. En dankzij het uitgebreid spoornetwerk spoor je in een wip naar alle hoeken van België. Ook wordt er volop gebouwd aan de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Zeekanaal. Die zal het Broekplein verbinden met het tegenovergelegen 3 Fonteinen Park. Een grote troef dus voor de inwoners van 4 Fonteinen!

Deze woonbuurt is zo ontworpen dat bewoners en bezoekers makkelijk gebruik kunnen maken van duurzame vervoersmiddelen en daar ook zin in hebben. Zo zijn de fietsenstallingen bijvoorbeeld voorzien op het gelijkvloers en niet in de ondergrondse parkeergarage. Zo vergt het voor bewoners geen moeite om gebruik te maken van de combimobiele mogelijkheden.

Waterbus in opmars

Wist je dat je dat je aan 4 Fonteinen ook de waterbus kan nemen? Een waterbus is een boot die functioneert als een busdienst tussen de stadscentra van Brussel en Vilvoorde. Een snelle en veilige optie wanneer je bijvoorbeeld een event bezoekt in Brussel of Vilvoorde. In een vijftal minuten brengt de bus je naar Vilvoorde. Wie de andere richting uit wil, vaart dan weer Brussel tegemoet. De waterbushalte is gevestigd aan het Broekplein, in het hart van 4 Fonteinen.

Hoppinpunt

Het Broekplein wordt op termijn een volwaardig Hoppinpunt. Dat is een knooppunt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen én op elkaar zijn afgestemd. Je zal hier bijvoorbeeld ook deelwagens en deelfietsen kunnen gebruiken.

Het Hoppinpunt biedt 2 Zen Car elektrische deelwagens aan samen met 5 Mobit Smart Bike Sharing deelfietsen en frequent openbaar vervoer. Matexi trekt met 4 Fonteinen dus de kaart van gedeeld vervoer, wat perfect kadert binnen de duurzame krachtlijnen waarrond 4 fonteinen wordt opgebouwd.

Heb je toch je wagen nodig? Dat is natuurlijk geen probleem. Dan parkeer je aan de rand van de buurt of ondergronds. De oprit van de E19 en de Ring rond Brussel liggen slechts 3 kilometer verderop.

Wil je graag meer info over de woonbuurt 4 Fonteinen?

Neem een kijkje op de website

Share: