Duurzaam leven

Focus op groendaken en zonnepanelen

30 juni 2023

Steeds meer mensen zijn begaan met het milieu en het klimaat. Ook de bouwsector toont in toenemende mate belangstelling voor duurzame oplossingen, die tegelijkertijd de impact van gebouwen verminderen én optimaal comfort aan de bewoners bieden. Matexi implementeert een waaier aan oplossingen om gebouwen te verduurzamen. We zoomen in op groendaken en zonnepanelen. 

Groendaken: een groen alternatief

Als het gaat om duurzaam bouwen, bieden groendaken zonder twijfel een oplossing voor de toekomst. Groendaken bestaan uit een plat of licht hellend dak dat hoofdzakelijk bedekt is met planten en grassen. Ze brengen tal van voordelen met zich mee:

  • natuurlijke en efficiënte warmte-isolatie, zowel luchtdicht als waterdicht
  • betere akoestische isolatie
  • filtratie en biologische zuivering van regenwater
  • herleving van de biodiversiteit in steden
  • landschappelijke inpassing van gebouwen
  • minder CO2 in steden, aangezien groendaken CO2 omzetten in zuurstof.

Al die ecologische troeven maken van groendaken een groen en duurzaam alternatief.

Zonnepanelen

Dankzij fotovoltaïsche zonnepanelen en thermische zonnepanelen (bekend als zonnecollectoren) krijgen woningen elektriciteit, worden ze verwarmd, en beschikken ze over sanitair warm water. Op die manier bieden zonnepanelen al vele jaren een duurzame oplossing voor de behoeften van gezinnen. Ze zijn in twee opzichten van groot belang:

  • Je komt een stap dichter bij energieonafhankelijkheid en verhoogt je zelfvoorzienendheid, waardoor je energiekosten aanzienlijk dalen.
  • Je kiest voor duurzame, schone energie.

Zonne-energie is onuitputtelijk en 100% groen, en heeft op die manier een positief effect op energie-efficiëntie. Maar wat voor impact heeft de productie van zonnepanelen op het milieu? Een minieme impact, want een zonnepaneel levert altijd meer energie dan voor de productie van het paneel nodig is. Bovendien verminderen de huidige technologische innovaties de impact van het productieproces op het milieu, omdat 95% van het materiaal dat nodig is om zonnepanelen te maken recycleerbaar is.


Dankzij groendaken en zonnepanelen realiseert Matexi energiezuinige woningen, een echte win-winsituatie voor de planeet en de portefeuille van onze klanten
. Als ontwikkelaar van duurzame buurten delen we met plezier onze technische expertise, om zo een gezonde en aangename woonplek met een lage milieu- en klimaatimpact te creëren.

Wil je ook klaar zijn voor de toekomst?

Ontdek onze duurzame projecten

Share: