Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!
Duurzaam leven

Focus op groendaken en zonnepanelen

4 oktober 2022

Tegenwoordig zijn heel veel mensen heel erg begaan met het milieu. Ook de bouwsector ziet steeds meer het belang in van groene alternatieven bij het bouwen. Bouwheren en aannemers tonen in toenemende mate belangstelling voor duurzame oplossingen die tegelijkertijd de impact van de gebouwen op het milieu verminderen en optimaal comfort aan de bewoners bieden. Ook Matexi biedt zijn klanten een waaier aan oplossingen om hun gebouwen te vergroenen. Denk maar aan groendaken en zonnepanelen. En laat dat nu net ons thema zijn van vandaag!

Groendaken: een groen alternatief

Als het gaat om duurzaam bouwen, bieden groendaken zonder twijfel een oplossing voor de toekomst. Groendaken bestaan uit een plat of licht hellend dak dat hoofdzakelijk bedekt is met planten en grassen. Ze brengen tal van voordelen met zich mee:

  • natuurlijke en efficiënte warmte-isolatie, zowel luchtdicht als waterdicht;
  • betere akoestische isolatie;
  • filtratie en biologische zuivering van regenwater;
  • herleving van de biodiversiteit in steden;
  • landschappelijke inpassing van gebouwen;
  • minder CO2 in steden, aangezien groendaken CO2 omzetten in zuurstof.

Al die ecologische troeven maken van groendaken een groen en duurzaam alternatief dat je zeker in overweging moet nemen als je plannen hebt om duurzaam te bouwen.

Zonnepanelen

Sinds 2021 streven wij de EPB-eisen na, vastberaden om met onze toekomstige gebouwen de standaard bijna-energieneutraal bouwen (BEN) te halen. Een paar voorbeelden: een van de eerste zaken die we voorzien, is een wachtbuis om de installatie van zonnepanelen te vergemakkelijken. Bovendien hebben we er bewust voor gekozen om overal in Wallonië warmtepompen te plaatsen om zo aan de hoge vraag ervan te voldoen – goed wetende dat een warmtepomp in Wallonië, anders dan in Vlaanderen, geen stedenbouwkundige verplichting is.

Dankzij thermische en fotovoltaïsche zonnepanelen worden huizen verwarmd, beschikken ze over sanitair warm water en krijgen ze energie. Op die manier bieden zonnepanelen al vele jaren een duurzame oplossing voor de behoeften van gezinnen.

Ze zijn in twee opzichten van groot belang bij het bouwen volgens de strategie voor duurzame ontwikkeling:

  • Je komt een stap dichter bij energieonafhankelijkheid en verhoogt je zelfverbruik waardoor je energiekosten aanzienlijk dalen.
  • Je kiest voor duurzame, schone energie.

Zonne-energie is onuitputtelijk en 100% groen en heeft op die manier een positief effect op energie-efficiëntie.

Maar wat voor impact heeft de productie van zonnepanelen op het milieu? Een minieme impact, want een zonnepaneel levert altijd meer energie dan er bij de productie nodig is. Bovendien verminderen de huidige technologische innovaties de impact van het productieproces op het milieu, omdat 95% van het materiaal dat nodig is om zonnepanelen te maken recycleerbaar is.

Dankzij groendaken en zonnepanelen bouwt Matexi energieneutrale huizen, een echte win-winsituatie voor de aarde en de portefeuille van onze klanten. Als bouwers van duurzame wijken delen we met plezier onze technische expertise voor duurzaam bouwen om zo een gezonde en aangename woonplek met een lage milieu-impact te creëren.

Ontdek onze duurzame projecten

Projecten

Share: