Matexi

Kiezen voor nieuwbouw, nooit eerder zo in trek!

27 november 2023

Belgen staan erom bekend dat ze geboren worden met een baksteen in de maag. Vandaag nog meer dan vroeger, want we verkiezen steeds vaker een nieuwbouwwoning boven een ouder, bestaand pand om te renoveren. De huidige crisis(sen) zijn daar niet vreemd aan.

De tuinen en teraasen van de appartement in Genk Bosart.

Renoveren loont niet meer
In het verleden werd er heel vaak voor gekozen om een bestaande woning te kopen en die vervolgens helemaal naar wens te renoveren. Dat die optie ons tegenwoordig steeds minder aanspreekt, is grotendeels te wijten aan twee factoren: enerzijds de crisissen die we doormaken en anderzijds recente aanpassingen in de regelgeving. Wie nu een pand koopt, is bijvoorbeeld verplicht om dat binnen de 5 jaar te renoveren tot energielabel D. Met de hoge prijzen voor bouwmaterialen kan die rekening al snel oplopen. Maar ook door de torenhoge energieprijzen is een oud huis met een mindere energiescore slecht nieuws. Bijgevolg laten meer woningzoekers zich bij hun keuze niet alleen meer leiden door de locatie of het aantal slaapkamers van hun droomhuis, maar ook door de EPC-waarde ervan. Ten slotte speelt het relatief nieuwe verplichte asbestattest de verkoop van oudere woningen parten. Allemaal redenen dus voor kandidaat-kopers om renovatiepanden links te laten liggen en te kiezen voor nieuwbouw.

Liever bouwen
En dus kiezen we steeds vaker voor een nieuwbouwwoning. Nieuwbouwprojecten zijn in meer dan één opzicht een goed idee. Want hoewel nieuwbouw gemiddeld wat duurder is dan een bestaande woning, je weet van meet af aan hoeveel het totaalbudget zal zijn. Je kan dus met een gerust hart kiezen voor nieuwbouw. In tegenstelling tot een bestaand pand, want daar kan je onaangenaam verrast worden door onzichtbare gebreken. 

Bovendien voldoet je huis meteen aan de nieuwste energie- en isolatienormen, goed nieuws dus voor je energiefactuur. En aangezien projectontwikkelaars zoals Matexi met de nieuwste bouwtechnieken bouwen, ben je in een nieuw gebouwde woning voor vele jaren gerust.
Duikt er toch een probleem op, dan zorgt de wet Breyne ervoor dat je tot 10 jaar na de oplevering beschermd bent tegen ernstige gebreken.

Een eenvoudig rekensommetje
Wie al die voor- en nadelen bij elkaar optelt, komt dus al snel uit bij nieuwbouw als slimste keuze voor de toekomst. En dat hebben kandidaat-kopers goed begrepen!
Oudere huizen blijven steeds langer op de markt staan en nieuwbouwprojecten zijn steeds meer gegeerd.
Want die baksteen mag dan wel in onze maag zitten, we slapen toch ook graag op onze beide oren!


Ontdek hier ons aanbod nieuwbouw

Share: