Matexi

Het energielabel van je woning: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

13 juni 2023

Het energielabel (EPC) of E-peil van een woning is crucialer dan ooit!
Het bepaalt de maandelijkse energiekosten en de waarde van je woning maar door de recente renovatieverplichting ben je ook verplicht om je woning binnen een bepaalde termijn te renoveren tot een beter energielabel.
Is het dan wel nog verstandig (én haalbaar) om een renovatiewoning te kopen of kies je beter voor nieuwbouw? In dit artikel leggen we jou graag uit wat een EPC-label is, hoe die bepaald wordt en waarom het zo belangrijk is.

EPC staat voor ‘EnergiePrestatieCertificaat’. Dat is een verplicht document dat aangeeft wat het geschatte energieverbruik van een huis of appartement is. De labels gaan van A+ tot G, waarbij A+ het beste is.

Koop je bij Matexi een nieuwbouwwoning, dan heeft je woning bijna altijd een label A, soms zelfs A+. Zo beperk je de energiefactuur én is je huis klaar voor de toekomst. Op onze website kan je per woning zien welke energielabel deze heeft. Zo weet je meteen hoe energiezuinig je favoriete woning is.

Hoe bereken je het energielabel?

Om het energielabel te kennen dien je het e-peil te vermenigvuldigen met ±1,7. Zo krijg je het aantal kWh (m²/jaar). Dat aantal geeft weer welk label een woning heeft.
Belangrijk om te weten: De waarden zijn niet gelijk voor België. Er worden andere waarden gehanteerd in Brussel en Wallonië. Hou daar dus zeker rekening mee als je over de gewestgrenzen op zoek bent naar een woning.
Een voorbeeld: recente nieuwbouwwoningen hebben een e-peil van maximum E30 of zelfs E20 en hebben label A.

Wat is de renovatieverplichting?

Sinds de renovatieverplichting, ingevoerd in 2023, zijn eigenaars nu verplicht om binnen de 5 jaar na verkoop (ook bij doorverkoop of andere overdrachten) de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw energieprestatiecertificaat (EPC).
Tegen 2040 moeten alle woningen voldoen aan label A!

EPC schema

Je koopt een renovatiewoning: waar moet je rekening mee houden?

Om te beginnen is het heel moeilijk en ontzettend duur om bij een renovatiewoning dezelfde EPC-waarde te behalen als bij een nieuwbouwwoning. Zelfs met grote renovatiewerken behaal je maximum label B. Dit komt omdat bijvoorbeeld koudebruggen niet zomaar opgelost kunnen worden. Daarnaast is het bereiken van een goede luchtdichtheid en het installeren van een aangepast ventilatiesysteem geen evidentie.
Koop je een woning met een energielabel dat slechter is dan label B, dan moet je rekening houden met enkele renovatiewerken die absoluut noodzakelijk zijn. Denk maar aan isolatie van het plafond en de gevels, nieuwe ramen, vloeren, verwarming, zonnepanelen, … Omgerekend kunnen deze renovatiekosten oplopen tot meer dan 180.000 euro.


Kies je dan beter meteen voor nieuwbouw?

Door de renovatieverplichting biedt een nieuwbouwwoning alleszins meer zekerheid. Je hoeft geen renovatiewerken meer uit te voeren omdat nieuwbouwwoningen sowieso al aan de strengste energienormen voldoen.
Nieuwbouwwoningen hebben minimum label A en soms zelfs label A+. Dat betekent ook dat je enorm bespaart op je energiefactuur.
We zetten het even voor je uit in onderstaande tabel: links zie je het energielabel van de woning en helemaal rechts zie je de energiekost per maand.
Onderstaande prijzen zijn gebaseerd op de energieprijzen van april 2023 en variëren uiteraard constant.

voorbeeld vlaanderen

Tussen label A en C is er dus maar liefst een verschil van 526 euro/per maand, een ruime 6.300 euro per jaar of tot 63.000 euro op 10 jaar! Dat is een serieuze besparing! Bovendien is dit ook veel beter voor ons klimaat en de waarde van de woning!
Zoals je kan lezen speelt het EPC-label van een woning een heel belangrijke rol. Informeer je dus goed voordat je een woning aankoopt.


Nog niet helemaal zeker welke woning te kiezen?
Lees ons artikel: Kies je voor nieuwbouw of renovatie?

 

Reeds overtuigd van energiezuinige nieuwbouw?

Ontdek ons aanbod

Share: