Collega's aan het woord

Studenten architectuur bieden verrassend frisse kijk op 4 Fonteinen

16 juli 2020

Projectontwikkeling is een ontzettend fascinerende en energieke job. Het is een wereld vol kansen en uitdagingen, waarbij innoveren in ons DNA zit. In het Matexi-project 4 Fonteinen in Vilvoorde komt dit bij uitstek tot uiting. Dit nieuwe stadsdeel aan het water combineert zoveel toekomstgerichte elementen, dat het de ontwikkelaars een enorme voldoening geeft om dit mee op te bouwen en te realiseren. Eén van de 13 te ontwikkelen bouwvelden gaven we uit handen … aan 25 laatstejaarsstudenten architectuur van de KU Leuven, met gedurfde en inspirerende resultaten tot gevolg.

Luchtfoto van 4 Fonteinen

4 Fonteinen

“Een nieuw volwaardig stadsdeel creëren in de voormalige Vilvoordse industriezone, dat is 4 Fonteinen in enkele woorden samengevat’’, zegt Klaas Lombaert, Business Manager binnen Matexi en Program Manager van 4 Fonteinen. “Het belang van duurzame transformatie van oude industriële sites is niet nieuw. Dat biedt een passend antwoord op een maatschappelijke vraag naar kwalitatieve, betaalbare, gezinsvriendelijke en centraal gelegen woonbuurten, zonder onze resterende groenruimte daarbij aan te snijden. Door industriële sites te hergebruiken nemen we de druk op de schaarse open en groene ruimte weg. Bovendien krijgt het stedelijke weefsel een hernieuwde dynamiek want dergelijke oude sites genieten dikwijls een centrale ligging, met directe aansluiting op het openbaar vervoer.’’

Nieuwe generatie architecten

Klaas Lombaert: “4 Fonteinen is een toonbeeld wat betreft toekomstbestendige transformatieprojecten, geheel geënt op de visie van Matexi : een vooruitstrevende mix tussen wonen, werken en leven met aandacht voor duurzaamheid in al zijn facetten. Onze doelstelling is glashelder: een gezinsvriendelijke, groene buurt ontwikkelen met sociale ontmoetingsplekken, een school en een supermarkt, waarbij wonen, werken en ontspanning naadloos door elkaar heen lopen, een thuis waarbinnen éénieder zijn plaats heeft.”

Rondleiding voor Ben Weyts op de 4 Fonteinen werf

Dergelijke omvangrijke woonomgevingen zijn niet meer weg te denken uit hedendaagse projectontwikkeling en zullen alleen maar aan belang winnen. Stedelijk gebieden transformeren, waarbij duurzaamheid en maatschappelijke context dé speerpunten zijn, is de toekomst van projectontwikkelaars en de nieuwe generatie architecten.

Architecten in spe dagen Matexi uit

“We moesten dus niet lang nadenken toen 25 laatstejaarsstudenten architectuur van de KU Leuven ons vroegen om hen een bouwperceel binnen 4 Fonteinen toe te kennen. Opgesplitst in 5 groepen, werkten ze concrete voorstellen uit waarbij elke groep zich concentreerde op een ander actueel en duurzaam thema. Daarbij hielden ze rekening met de doelstelling, kwaliteits- en duurzaamheidseisen van Matexi”, vertelt Klaas. “We waren enorm benieuwd naar de moed en de grensverleggende kijk op projectontwikkeling van deze nieuwe generatie.”

Rondleiding voor studenten op de 4 Fonteinen werf

Lef en creativiteit

En de studenten overtroffen elke verwachting! Ondanks de coronaperiode, waarbij er weinig persoonlijke afstemming mogelijk was, kwamen de architecten-in-spe met verrassende oplossingen en voorstellen. “Zelden verrast en sprakeloos hebben ze zelfs onze Director Acquisition & Development, Wouter Coucke, even tot minzaamheid bewogen. Ze slaagden erin om Matexi’s visie op duurzaamheid, gecombineerd met onze maatschappelijke en economische ambities, op een inspirerende en onconventionele manier te vertalen naar concepten die aanleunen bij een circulair economisch model. Het vergt een portie lef om af te wijken van de geplaveide paden, alsook creativiteit om een maatschappelijk duurzaam antwoord te bieden op complexe vastgoedvraagstukken. Met deze voorstellen zitten we nu met twee studenten in een vervolgtraject om ze verder te concretiseren.”

En nu jij?

Projectontwikkeling is en blijft een fascinerende en dynamische job. Het is een wereld vol kansen en uitdagingen waarbij innoveren centraal staat. Matexi is al driekwart eeuw, met lef én liefde, een innoverende ontwikkelaar. We verwelkomen graag de nieuwe generatie die samen onze gemeenschappelijke ambitie verder wil ontplooien.

Share: