Collega's aan het woord

Projectleiders over hun job bij Matexi

5 oktober 2022

Buurtontwikkeling is teamwork! Er zijn heel wat collega’s bij betrokken. En als Project Engineer volg je de realisatie van een woonbuurt op vanaf de eerste plannen tot het moment waarop bewoners intrekken in hun nieuwe thuis. Wie kan er beter vertellen over de job van Project Engineer dan ervaren collega’s Emily Vanaelst en Nele Brisard? Een boeiend gesprek met twee dames die beiden ‘krak in hun vak’ zijn.

Portret van Nele Brisard

‘Project Engineer’ bij Matexi, wat houdt die job precies in?

Als Senior Project Engineer begeleidt Nele de bouw van enkele grote woonbuurten zoals De Kazerne in Gent (herontwikkeling van een militaire kazerne) en Pier Kornel in Aalst (reconversie van de voormalige Tupperware fabriek).

Emily volgt momenteel enkele kleinere Oost-Vlaamse woonprojecten op zoals de kernversterkende gebiedsontwikkelingen aan de Beekstraat in Astene, aan de Dreef in Oostakker en de Tonnestraat in Petegem-aan-de-Leie.

Nele: “Het is een heel gevarieerde job! Bij een buurtontwikkeling zijn we betrokken vanaf het ontwerp, over de constructieplanning tot de uitvoering en oplevering. We bekijken buurt- en woningontwerpen met een constructiebril en geven in die ontwerpfase al onze feedback. We stellen lastenboeken en technische fiches op, zoeken aannemers, sturen ze aan en doen kwaliteitscontroles op de werf... Kortom: we kunnen onze expertise en ervaring maximaal inzetten. Het geeft heel veel voldoening wanneer mensen kunnen verhuizen naar hun nieuwe thuis!”

Vrouwen zijn aan een opmars bezig in ‘de bouw’. We merken dit ook tijdens werfvergaderingen: er zijn meer en meer vrouwelijke architecten, vrouwelijke ingenieurs bij studiebureaus...

Wanneer zijn jullie gestart bij Matexi?

Nele: “Ik werk nu 12 jaar bij Matexi. Ik startte als Project Engineer en volgde de bouw op van enkele kleinere buurten. Na enkele jaren kon ik mijn collega’s ondersteunen bij de realisatie van ons groot binnenstedelijk woon- en retailproject aan de Gentse Kouterdreef, waarna ik doorgroeide tot Senior Project Engineer en verantwoordelijk werd voor de bouw van grotere buurtontwikkelingen. Als Senior Project Engineer ligt mijn focus op de werfopvolging van grotere buurten.”

Emily: “Ik startte zo'n 6 jaar geleden bij Matexi als Customer Advisor in het team van Nele. Hierbij stond ik in nauw contact met de klanten en was ik het aanspreekpunt voor klanten die de afwerking van hun nieuwe thuis kozen (tegels, keuken, badkamer…). Ik maakte een mooie progressie bij Matexi, daarbij evolueerde ook de jobinhoud van mijn functie. Zo behartig ik nu als Junior Project Engineer niet alleen de klantenbegeleiding, maar ook de werfopvolging van kleinere woonprojecten."

Nele: “Fijne herinneringen, wij waren een goeie tandem hé Emily!” (glimlacht)

Emily: “Absoluut, we werkten heel goed samen en ik leerde heel veel bij dankzij jou! Al snel bood Matexi mij de opportuniteit om de stap naar Junior Project Engineer te zetten, waarbij ik dus ook de bouw van woonprojecten kan opvolgen van a tot z.”

Nele: “Hoe leuk is het om enerzijds zelf te kunnen doorgroeien in een organisatie en anderzijds ook collega’s te zien evolueren!”

Jullie hebben duidelijk een boeiende en gevarieerde job. Is die variatie belangrijk voor jullie?

Emily: “Ik vind variatie enorm belangrijk. En we blijven ook iedere dag heel veel bijleren omdat er in de constructiewereld steeds nieuwe technieken bijkomen. Denk maar aan duurzame manieren om woningen en sanitair water te verwarmen via warmtepompen, zonneboilers…”

Nele: “Absoluut! Bij de opvolging van onze woonprojecten leren we ook telkens nieuwe mensen kennen en zoeken we oplossingen voor uiteenlopende uitdagingen. Zo heeft iedere woonbuurt zijn eigenheid en is geen enkele dag hetzelfde als Project Engineer.”

Het cliché luidt dat ‘de bouw’ een mannenwereld is. Wat is jullie ervaring?

Emily: “Bij Matexi zijn er eigenlijk al heel wat vrouwelijke Project Engineers. (lacht) Daar is er een inhaalbeweging gebeurd.” Nele: “Vrouwen zijn inderdaad aan een opmars bezig in ‘de bouw’. We merken dit ook tijdens werfvergaderingen: er zijn meer en meer vrouwelijke architecten, vrouwelijke ingenieurs bij studiebureaus...” Emily: “Maar het klopt wel dat er op een werf bijna uitsluitend mannelijke arbeiders aan het werk zijn.” Nele: “Daar is het nog altijd een grote uitzondering om vrouwen tegen te komen, al bestaan ze wel! Ik heb al een vrouwelijke voeger, vloerder en schilder gezien!”

Rondleiding op de Pier Kornel werf

Vacatures

Aan de slag gaan bij Matexi als projectleider of liever een andere functie? Check hier onze huidige vacatures!

Vacatures

Share: