De gesprekken met Matexi gaven ons veel vertrouwen
29 augustus 2024
In het centrum van Geel herontwikkelt Matexi naast het treinstation het voormalige tuinbouwbedrijf van de familie Vranckx die er ook woonde en een buurtwinkel uitbaatte.
De kostprijs van je nieuwbouw bepaalt in welke mate je je dromen kan waarmaken. Een budget bepalen is daarbij cruciaal. Wanneer je zelf bouwt en niet voor een compleet nieuwbouwproject gaat, komt dit echter al te vaak onder druk te staan. Waardoor je uiteindelijk op zaken moet gaan beknibbelen, om de kostprijs van je nieuwbouw binnen de perken te houden.
Precies daarom is het belangrijk om op voorhand een goed, compleet zicht te hebben op de kostprijs van je nieuwbouw. Inclusief de onverwachte en vaak vergeten zaken. Wij lijsten voor jou de vijf cruciale factoren op. Laten we echter eerst eens kijken naar de meest gestelde vraag rond de kostprijs van een nieuwbouw:
Wat kost een nieuwbouw per vierkante meter?
Wel, hiervoor moet je bij ons rekenen op een budget tussen 1.366 en 1.726 euro, per m2. Hierin zitten alle kosten voor je nieuwbouw.
De oppervlakte van een nieuwbouwwoning wordt terecht als vergelijkende maatstaf genomen. Een tip daarbij: kijk goed naar wat wel en niet is inbegrepen, om te vermijden dat je appelen en peren met elkaar vergelijkt. Zo worden de architectkosten vaak vergeten, net zoals een reeks extra kosten voor jou als toekomstige eigenaar. Reken bij de kostprijs van je nieuwbouw ook 21% btw. Bij afbraak en heropbouw kan ook slechts 6% btw betalen op je nieuwbouw. Betaal ik nu 6 of 21% op mijn nieuwbouw?
Bovenstaande prijzen zijn natuurlijk gemiddelden. Een goed nieuwbouwproject is in de eerste plaats maatwerk, dat rekening houdt met jouw keuzes. Bovendien is een appartement bouwen iets anders dan kiezen voor een villa. Daarom zijn dit de vijf belangrijkste zaken, die de kostprijs van je nieuwbouw bepalen:
Uit de meest recente cijfers die beschikbaar zijn (uit 2014) blijkt dat je voor een bouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 178 euro per vierkante meter betaalt. Bovendien zijn deze prijzen nog steeds stijgend, waardoor ze een alsmaar grotere hap uit je budget nemen. Tenminste, als je zelf bouwt en niet voor een nieuwbouwproject gaat. Hou daarbij ook steeds rekening met de kwaliteit van de bouwgrond, die een invloed heeft op de draagkracht en nodige fundering van je nieuwbouwwoning.
Waar je wil bouwen, bepaalt natuurlijk ook de kostprijs van je bouwgrond en dus je nieuwbouw. Voor een ideale locatie zijn de prijzen logischerwijze hoger. Brussel blijft daarbij de duurste regio van ons land. In Vlaanderen betaal je het meeste in de provincie Vlaams-Brabant, tegenover Limburg als goedkoopste locatie.
Naast de pure kostprijs van de bouwgrond zelf, komen er ook een reeks extra kosten kijken:
Van zodra je de locatie hebt gekozen, is het tijd voor de volgende stap: het laten tekenen van je droomwoning. En daarvoor heb je een architect nodig. Hij of zij doet echter nog een stuk meer dan het tekenwerk alleen. Een architect zorgt ook de nodige begeleiding van het totale bouwproces. Alles samen moet je voor de vergoeding van de architect dan ook rekenen op zo’n 10% van de totale kostprijs voor een nieuwbouw, wanneer je zelf aan de slag gaat.
Bij een nieuwbouwproject is dit percentage echter een stuk lager. Er wordt in deze situatie wel gewerkt met een aparte coördinator op de werf, die ook betaald moet worden. Beide bedragen samengeteld is het bedrag dat je voor dit alles moet voorzien echter nog altijd een stuk lager, dan wanneer je zelf een aannemer zoekt.
Hoe efficiënt je je woning indeelt, bepaalt eveneens in zekere mate de kostprijs van je nieuwbouw. Zo heb je voor een eenvoudig, kubusvormig huis een lager budget per vierkante meter nodig dan bij een villa met speciale vormen. Daarnaast zorgt het al dan niet kiezen voor een volwaardige kelder voor een extra kost van ongeveer 200 euro per m2.
Verder speelt de indeling en functie van elke ruimte een rol. Een gewone zolder of een hal kosten namelijk minder in afwerkingskosten, dan een badkamer of keuken. Reken je in verhouding wat meer vierkante meters voor deze laatste ruimtes, dan zal de kostprijs van je nieuwbouw ook stijgen. En al helemaal, wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een extra badkamer.
Of je in elke ruimte voor luxe gaat of budgetvriendelijkere alternatieven zoekt, speelt natuurlijk ook een rol in de kostprijs van je nieuwbouw. Zo zal echte parket of een grote tegel als vloer altijd duurder uitvallen dan laminaat. Hierbij is het aangeraden om per ruimte een afweging te maken, in functie van hoeveel tijd je er zal vertoeven. Wanneer je bijvoorbeeld meermaals per week wil genieten van je bad, is het interessanter om wat meer te besteden aan een goede badkuip. Een onafhankelijk advies hierbij is een grote hulp.
Daarnaast wordt bijna-energieneutraal bouwen (BEN) vanaf 2021 de norm in Vlaanderen. Dit brengt de nodige extra kosten met zich mee qua verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Denk maar aan een condensatieketel, de nodige zonnepanelen, het juiste type ventilatiesysteem en isolatie. Hierbij heeft nieuwbouw een belangrijk voordeel, ten opzichte van renovatie. En al helemaal wanneer je voor het juiste nieuwbouwproject kiest, waarbij nu al met deze toekomstige eisen wordt rekening gehouden.
Naast de vorige vier cruciale aspecten, zijn er nog een reeks extra zaken die vaak worden vergeten. Elk afzonderlijk lijken deze extra kosten niet zo hoog. Maar alles samen moet je al snel rekenen op een extra budget van 10.000 euro, wanneer je zelf bouwt. Bij een goed nieuwbouwproject zitten deze zaken daarentegen al mee in de totale kostprijs van je nieuwbouw:
Wil je op voorhand een volledig zicht op de kostprijs van je nieuwbouw? Kwestie van mooi binnen je budget te blijven en zo een pak minder stress te hebben? Dan is een nieuwbouwproject voor jou de beste keuze.