Duurzaam leven

Een huis kopen kost vandaag minder dan morgen!

30 maart 2022

Het is een cliché, maar het klopt: een woning is vaak de grootste aankoop in je leven. Logisch dat je ook stilstaat bij de impact op financieel vlak. We bieden enkele inzichten om je op weg te helpen.

Waarom vandaag een huis kopen als de rente morgen stijgt?

Je kon er niet naast kijken, de interestvoeten stonden op een historisch laag peil. In januari van dit jaar bedroeg volgens de Nationale Bank van België de gemiddelde rentevoet voor een hypothecair krediet met een rentevaste periode langer dan 10 jaar slechts 1,38%. Nog nooit was het zo voordelig om een woonkrediet aan te gaan. Goed nieuws dus bij je zoektocht naar een nieuwe woning. Een lage interestvoet betekent namelijk minder kosten en een hogere koopcapaciteit. Blijft dit zo? Jammer genoeg niet.

De huidige aanhoudende inflatie kondigt, zonder twijfel, stijgende rentevoeten aan. Toch zijn ze nog steeds historisch laag.

Onze experten in de bancaire sector voorspelden een stijging op de rentevoet. Zo hadden we die vorige week voor het eerst. Alsnog is de rentevoet zeer laag, dus overweeg je om een huis te kopen? Het is nog steeds bijzonder interessant om vandaag een hypothecaire lening aan te gaan.

Wat betekent dat voor mijn lening?

Stel je voor dat je je droomwoning nu op het oog hebt, maar je houdt de boot nog even af. Het bedrag dat jij vandaag bij de bank kunt ontlenen gegeven een vaste maandelijkse afbetaling zal afnemen eens de rentevoet terug stijgt.

We illustreren met een voorbeeld:

  • Als je 20 jaar lang maandelijks €1.000 afbetaalt, kan je bij de huidige rentestand (1,4%) ongeveer €208.000 ontlenen.

  • Als de interestvoet met een half procentpunt toeneemt (1,9%) neemt het maandelijkse bedrag toe tot ongeveer €1.050 of kan je slechts €198.124 ontlenen.

Die halve procent staat voor bijna €10.000 wanneer je aan 1.4% kan lenen in plaats van 1,9%. Dat is grofweg de waarde van een nieuwe keuken. Toch?

Natuurlijk kun je dit oplossen door een langere looptermijn voor je lening aan te vragen, bijvoorbeeld met een aflossing op 21 jaar en 3 maanden. Zo blijft de maandelijkse aflossing €1.000, maar de absolute kost van de totale aankoop, inclusief de rente, is wel hoger eens de rentevoet stijgt. Je betaalt dus meer voor die woning die je vandaag laat liggen.

Waarom kiezen voor een lening?

Daarnaast zijn er nog enkele subtielere redenen om nu een lening aan te gaan:

  1. Huurprijzen krijgen elk jaar een indexatie, terwijl een hypotheek een vaste afbetaling heeft (maar niet als je voor een variabele rentevoet gekozen hebt, maar ook dan zal je afbetaling stijgen, zij het niet onbeperkt, bij stijgende rentevoeten. Heb jij al eens uitgerekend wat je betaalt aan huur gedurende 5 jaar? Probeer niet achterover te vallen.
  1. Met de huidige inflatie wordt je schuld elk jaar minder ‘waard’. Wat bedoelen we hiermee? Niet alleen neemt je schuld af door afbetaling, maar tegelijkertijd zorgt de inflatie ervoor dat je inkomen stijgt (door bijvoorbeeld loonindexatie) terwijl je afbetaling gelijk blijft. Dit in tegenstelling tot huren die elk jaar geïndexeerd worden.

Twijfel je nog om de stap te zetten naar de aankoop van een woning? Laat je zeker voldoende informeren door je bankadviseur of financieel planner.

Ons advies?

Maak de vergelijking met een energie-efficiënte nieuwbouwwoning. Bekijk hoeveel je kan besparen aan energie alleen. Dat in combinatie met de gunstige rentevoet maakt de aankoop van een nieuwbouwwoning aantrekkelijk.

Wil je een goede investering maken voor je toekomst? Graag een energiezuinige woning? Dan is een nieuwbouwproject voor jou de beste keuze.

Zoek nu een thuis in jouw ideale buurt

Share: