Matexi

De toekomst van vastgoed: in gesprek met onze marktanalist

15 maart 2021

Hoe rendabel is het nu écht om te investeren in vastgoed? Als Market Economist analyseert Roel Helgers nauwgezet de vastgoedmarkt. Overweeg je om investeringsvastgoed te kopen? Roel deelt graag zijn expertise!

Roel, wat doet de Belg tegenwoordig met zijn spaarcenten?

“Het cliché wil dat Belgen spaarders zijn, maar omdat de spaarboekjes niks meer opleveren, kiest de Belg de afgelopen jaren vaker voor alternatieven. Door de grote risico’s is de beurs niet voor iedereen weggelegd, maar de Belg heeft duidelijk wel nog altijd een baksteen in de maag. En niet alleen voor de eigen woning, want ook investeringsvastgoed is populair.”

Vanwaar die stijgende interesse in vastgoed?

“De Belgische vastgoedmarkt is een gevestigde waarde. De vastgoedprijzen zijn in ons land de laatste 5 jaar ongeveer jaarlijks 3,5% gestegen. Als je je huis of appartement op (middel)lange termijn weer verkoopt, boek je dus winst. Ook de huurprijzen stijgen. En dat zal zo blijven, want de huurprijs mag jaarlijks verhoogd worden met de zogenaamde gezondheidsindex.”

De Belgische vastgoedprijzen stegen de afgelopen 5 jaar jaarlijks met 3,5%

Zal de huurmarkt groeien?

“Ongetwijfeld. Door de hoge vastgoedprijzen kiezen veel jongeren (eerst) voor een huurwoning. De vraag naar kwaliteitshuurpanden neemt overal toe. Vooral nieuwbouwappartementen, waar je een hogere huurprijs voor kan vragen, zijn gegeerd. Ook het groeiende bevolkingscijfer zwengelt de vraag naar woningen en appartementen aan. Het Federaal Planbureau verwacht dat er de volgende 10 jaar bijna 285.000 huishoudens zullen bijkomen in België.”

Naar welk type vastgoed zal in de toekomst veel vraag zijn?

“Er zijn alsmaar meer kleine en eenpersoons-gezinnen, en dat zien we nu al op de vastgoedmarkt: de vraag naar compacte en betaalbare woningen stijgt jaar na jaar. Wie slim inspeelt op die demografische evolutie én oog heeft voor duurzame, energiezuinige nieuwbouw neemt voorsprong op andere investeerders.”

Is investeren in vastgoed een manier om financieel onafhankelijker te worden?

“Absoluut. Je huurinkomsten zijn een passief inkomen waar je elke maand op kan rekenen. Ook voor je kinderen of kleinkinderen is jouw investeringsvastgoed interessant: door je vermogen te spreiden, doe je aan slimme successieplanning.”

Wil je investeren in vastgoed met Matexi?

Invest

Share: