Lees meer over:
Duurzaam leven

Focus op biodiversiteit in de groenblauwe structuren van buurtontwikkelingen

20 mei 2025

Met de Biodiversity Strategy binnen de Europese Green Deal heeft de Europese Unie een ambitieus plan opgesteld. Ze wil de Europese biodiversiteit tegen 2030 concreet op weg zetten naar herstel, met voordelen voor de mens, het klimaat en de planeet. Matexi zet hier mee zijn schouders onder. We leggen expliciet de focus op biodiversiteit in de groenblauwe structuren van onze buurtontwikkelingen.

Het verhogen van de biodiversiteit is een prioriteit in iedere buurtontwikkeling die Matexi realiseert. Dat doen we door gevarieerde en onderhoudsvriendelijke groenvormen, waterpartijen en beplanting aan te brengen, waar mogelijk extensieve groenzones op maat van de omgeving te integreren, het aandeel verharding te beperken of waar nodig te ontharden, en de bebouwde oppervlakte zo compact mogelijk te houden. We laten ons onder meer inspireren door het concept van het ‘tiny forest’, een bos met een zeer hoge dichtheid dat een hoge CO2-absorptie garandeert, wat de luchtkwaliteit ten goede komt.

Enkele recente verwezenlijkingen

  • Het project De Wastine aan de rand van Oostkamp combineert wonen met natuurbeleving op een innovatieve manier. Twee derde van de site wordt omarmd door ruige natuur en de focus ligt op het creëren van een waardevolle biotoop voor diverse planten- en diersoorten. Drie vierde van de zone blijft bovendien onverharde volle grond. Regenwater voedt de onderliggende kleilaag en creëert unieke bronnen en kwelplekken. In deze onbebouwde zone kan de natuur haar eigen gang gaan, resulterend in een weelderige wastine.
  • Tijdens de realisatie van onze buurt Droogte in Evergem gaat er veel aandacht naar de groeninrichting en biodiversiteit. In 2024 legden we de laatste hand aan de groenaanleg. Natuur en water werden verweven tot groenblauwe netwerken doorheen de hele buurtontwikkeling en maken 20% uit van de 16 ha grote site. Tijdens de eerste fase hadden we al een buffervijver van zo'n 2.500 m2 in het centrale buurtpark aangelegd, een groenblauwe as naar de straat gecreëerd en 90 bomen geplant. In 2024 plantten we 131 bijkomende bomen en hebben we een tweede groenas voor zachte weggebruikers voorzien. Er kwam ook een deeltuin van meer dan 1.100 m2 voor 18 woningen.
  • Het voormalige ziekenhuis Saint-Joseph in Luik is verankerd in het omringende landschap met bossen. Voor de reconversie van de verharde site ontwierpen we een openbare tuin die overdag voor iedereen toegankelijk zal zijn, hangende tuinen tussen de gebouwen en gemeenschappelijke tuinen, aangevuld met groene gevels en groendaken. We zullen ook grote bomen planten op het privé- en openbaar domein. Het ontwerp sluit aan bij de ambitie van de stad om het landschap te vergroenen.
  • We droegen ook opnieuw bij aan de verdere vergroening van de Poolse hoofdstad Warschau, met de aanplant van 200 bomen en struiken in het Zbigniew Herbert park, een park dat vaak bezocht wordt door de bewoners van onze residentiële projecten in het Bielany district. In het Szustrów Park hebben we samen met de stad dan weer 2.000 bomen geplant.

Share: