Duurzaam leven

Het hele jaar door zuurstof in jouw huis, ook met de ramen dicht!

29 juni 2023

Frisse lucht in huis, het belang ervan kan niet overschat worden. Want heb je een tekort aan zuurstof in een ruimte, dan duikt vermoeidheid, lusteloosheid en hoofdpijn al snel op. Hoe zorg je ervoor dat je het hele jaar door, winter en zomer, steeds voldoende verse lucht in je huis doet stromen? Je leest er meer over in dit artikel.

De afgelopen jaren zijn we onze huizen en appartementen steeds beter gaan isoleren. En maar goed ook! Een goed geïsoleerde woning zonder kieren, spleten en tochtgaten zorgt voor een veel lagere energiefactuur. De nieuwbouwwoningen die Matexi bouwt zijn zelfs bijna allemaal bijna energieneutraal.

Isoleren is ventileren
Het grote voordeel van een goed geïsoleerde woonst is dat er zeer weinig warme lucht naar buiten ontsnapt. De keerzijde is dat je ervoor moet zorgen dat er nog voldoende verse lucht je huis binnenkomt. Door voldoende te ventileren blijft jouw leefomgeving binnenshuis comfortabel en gezond. Ventileren en isoleren gaan dus hand in hand. De oplossing? Een ventilatiesysteem! Matexi voorziet dit standaard in iedere nieuwbouwwoning zodat er continu voldoende zuurstof naar binnen komt.

Ventileren en je warmte recupereren
Het beste ventilatiesysteem is er een die de warmte kan terugwinnen. Met een balansventilatiesysteem ‘D’ warmt de koudere buitenlucht zich op aan de warmere lucht die je van binnen naar buiten afvoert. Zo gaat de warmte van bijvoorbeeld je badkamer niet geheel verloren maar kan die mee je leefruimte opwarmen.

Dankzij de warmterecuperatie van het ventilatiesysteem krijg je verse, gefilterde lucht binnen die al voorverwarmd is. Het resultaat: weinig of geen energieverlies en steeds een gezonde en juiste dosis verse lucht, zodat je geniet van een aangenaam binnenklimaat zonder koude tocht.

Verkoeling tijdens de zomer
Uiteraard wil je tijdens een zwoele zomernacht net het omgekeerde en vooral frissere lucht. Daarom slaat de warmterecuperatie bij een slim ventilatiesysteem automatisch af bij warm weer, zodat vooral ’s nachts koudere lucht binnen kan komen die het huis op een natuurlijke manier afkoelt.

Altijd verluchten en minder hooikoorts
Heb je last van hooikoorts? Dan vrees je in bepaalde periodes van het jaar wellicht de met pollen gevulde buitenlucht. Gelukkig voor jou filtert het ventilatiesysteem D het stuifmeel er voor jou uit. Zo heb jij binnenshuis minder last van symptomen en kan het in bepaalde periodes zelfs de absolute voorkeur genieten bovenop het openen van een raam.

Mogen de ramen nog open?
In de lente en zomer hebben we natuurlijk ook zin om de ramen en terrasdeuren open te zetten. Kan dat kwaad voor het ventilatiesysteem? Dat is uiteraard geen probleem. Dat mag je zeker blijven doen. Jouw ventilatiesysteem zal hierdoor niet ontregeld geraken.

Moet ik het ventilatiesysteem uitschakelen bij het openen van de ramen?
Het is beter en gemakkelijker om helemaal niets te doen en de mechanische verluchting te laten draaien; dan kun je ook niet vergeten om het weer op te zetten.
Er is maar één reden om je ventilatiesysteem uit te schakelen: als er van overheidswege opgeroepen wordt om ramen en deuren te sluiten, bij bijvoorbeeld een brand of een milieuprobleem.

Wat is een bijna energieneutrale woning?

Lees meer over BEN

Share: