Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!
Matexi

“Meer prille twintigers kopen vandaag een woning, uit schrik dat het binnenkort nóg duurder wordt”

18 november 2022

Provincie met veel jonge woningkopers

Bij Matexi kiezen we bewust voor lokale verankering, met regiokantoren in nagenoeg elke Belgische provincie. Onze medewerkers kennen de steden en gemeenten van hun regio als geen ander, met onze Business Managers als grootste ambassadeur en expert van hun lokale markt. Zo staat Bart Van Caenegem na een jarenlange carrière in het notariaat en de politiek -hij adviseerde vele ministers en premiers- sinds 2020 aan het hoofd van Matexi West-Vlaanderen. Een voorlopig nog relatief goedkope regio, zo noemt hij het, al is dat zeker niet overal zo.

“Traditioneel wordt West-Vlaanderen als vastgoedmarkt onderverdeeld in twee grote delen. Zo heb je de kust, met de duurste appartementen van West-Vlaanderen. Dat komt natuurlijk door de tweedeverblijvers met veel kapitaal, die de prijzen de hoogte in stuwen. Daardoor wordt het voor gezinnen op zoek naar een eerste woning stilaan onbetaalbaar om aan de kust te wonen. Het gevolg laat zich raden: de gezinnen trekken weg uit de kuststreek, en tegelijk moeten gemeentebesturen massaal werken aan de leefbaarheid omdat hun stad of gemeente tijdens de week wel leeg lijkt.”

Tegenover die hoge prijzen aan de kust, plaatst Bart de rest van West-Vlaanderen, met prijzen die zelfs beduidend lager liggen dan in Oost-Vlaanderen of Antwerpen. Daarbij valt het op dat de West-Vlaamse vastgoedmarkt zich concentreert rond de grotere steden en verkeersassen als de E17 – E40 en E403, niet toevallig plekken waar er veel werkgelegenheid is. “Tien jaar geleden waren vooral de beter gegoede midlifers en dertigers actief op de West-Vlaamse vastgoedmarkt. Maar vandaag zien we dat vooral in Zuid-West-Vlaanderen ook jonge gezinnen, prille twintigers overgaan tot aankoop van hun eerste woning, uit schrik dat het binnenkort nóg duurder wordt. Wist je dat in de top 10 van Vlaamse gemeenten met hoogste aantal jonge woningkopers, liefst 5 gemeenten uit West-Vlaanderen staan? Ze kopen vaak in een iets kleinere gemeente, omdat de prijzen daar lager liggen dan in de stad. Zo’n huis past dan nog net in hun budget. Bovendien is de werkgelegenheid hier hoog, dus is er minder angst om een job te verliezen en daardoor de lening niet te kunnen afbetalen.”

Een glazen bol heeft Bart niet, maar hij denkt de jonge consument toch te kunnen gerust stellen. “De prijzen zullen stabiliseren. De prijs van een woning zal wellicht niet meer zakken, maar ik zie het ook niet meer ver doorstijgen. Het zal door de stijgende rentevoeten en de vraag naar een grotere eigen inbreng, wel steeds moeilijker worden om een lening te krijgen. Desondanks zou ik jonge kopers aanraden om voor een nieuwbouwwoning te kiezen. De stijgende bouwkosten zorgen er immers voor dat de renovatie van een oudere, niet-duurzame woning een heel dure onderneming zal worden. Zonder dat die woning ooit zo energiezuinig wordt als een nieuwbouwwoning.”

De prijs van vastgoed zal stabiliseren. Zakken, dat niet, maar ik zie het ook niet meer ver doorstijgen.

Wie aan West-Vlaanderen denkt, kan overigens bijna niet om het clichébeeld heen: de provincie met grote weilanden en akkers, boerderijen of fermettes en grote verkavelingen met gigantische achtertuinen. Al ziet Bart daar de laatste jaren toch ook een evolutie. “Eigenlijk is het een logisch gevolg van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en de nakende bouwshift. Nieuwe gronden aansnijden, dat gaat er stilaan uit. Pas op, veel steden en gemeenten verkiezen nog steeds de typische verkaveling met grondgebonden woningen, uit schrik voor de reactie van de buurt als ze verdichten of in de hoogte laten bouwen. Maar wij proberen die beiden te verzoenen, door kwalitatief te verdichten in de kernen, op plekken die goed ontsloten zijn en al over voorzieningen beschikken.”

Daarbij betrekt Matexi ook steeds de ruime buurt bij de ontwikkeling van een nieuw project, met informatiemomenten of zelfs een heus participatietraject. Voor het project Oostkamp-Fabiolalaan hield Matexi jarenlang verschillende charrettes, gesteund door de architect van het project en vorige Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. “Het project gaat binnenkort in uitvoering en het uiteindelijke masterplan is een pareltje. Naast het feit dat er een goeie mix is tussen appartementen en woningen, valt het op dat iedereen nog in de natuur kan wonen omdat we twee derde van de site groen laten. En met allerlei vlonderpaden en een extra speelplein voor de buurt wordt dit echt een referentieproject voor West-Vlaanderen”, benadrukt Bart.

Minder aardgas, minder open ruimte aansnijden

Een andere oplossing voor de nakende bouwshift én de stijgende vraag naar woningen is de reconversie van leegstaande gebouwen en verloederde sites. In West-Vlaanderen transformeerde Matexi zo bijvoorbeeld het project Roeselare – Het Laere van een verloederde Dreamlandsite (waar oa.ook Key Music, restaurant Al Garda en Gamma gevestigd waren) naar een energiezuinige en autovrije stadsbuurt. “Al in 2017, jaren voor de huidige energiecrisis, koppelden we dat project aan het warmtenet, waardoor aardgas tot het verleden behoort. Wel, ik denk dat in die combinatie, misschien wel de toekomst van het vastgoed ligt. Steeds energiezuinigere woningen voorzien, nergens nog projecten op aardgas. En daarbovenop steeds minder open ruimte aansnijden, maar vaker overgaan tot binnenstedelijke reconversie. Wij zijn ons alvast aan het omscholen!”, besluit Bart.

Share: