Matexi

Stijgende bouwprijzen wat zijn de gevolgen voor mijn woning?

12 juli 2022

Kan ik vandaag nog een woning bouwen? Die vraag houdt mensen steeds meer bezig. De stijgende prijzen van materiaal en energie maken bouwen inderdaad flink duurder. Dat bezorgt velen onder ons slapeloze nachten, maar ook projectontwikkelaars zien zich tot ongeziene ingrepen genoodzaakt. Bij Matexi heb je alvast één zekerheid: de prijs bij ondertekening van het compromis staat vast.

Ongekende prijsstijgingen voor ook de bouwsector

De prijzen van bouwmaterialen gingen de voorbije twaalf maanden met zo’n 20% ‘door het dak’. Dat is onder andere een gevolg van de schaarste, veroorzaakt door de heropleving van de wereldeconomie na corona. Samen met de exploderende energieprijzen - versneld door de oorlog Oekraïne - vertaalt zich dat in een meerkost voor de bouw van een woning of appartement met zo’n 10%. Veel aannemers werken daardoor met dagprijzen, wat het aartsmoeilijk maakt om je project (financieel) te plannen.

Zelfs projectontwikkelaars moeten ingrijpen in bestaande afspraken. Zo getuigt de CEO van een bouwbedrijf in De Tijd: “Aan klanten die alleen een aankoopbelofte hebben getekend, zullen wij moeten zeggen: wij kunnen die prijs niet aanhouden.” Hij verwacht ook dat lopende werven met vertraging opgeleverd worden. Sommigen stellen de verkoopstart van nieuwbouwprojecten liever uit tot de huidige extreme situatie stabiliseert. Andere promotoren voeren in verkoopcontracten een herzieningsclausule in, wat tot voor kort erg ongebruikelijk was in België.*

*De Tijd, 25 maart 2022, “Hoge grondstoffenkosten maken nieuwbouw duurder”, door Lukas Vanacker

De Matexi prijsgarantie

Kortom, je zou voor minder in je haren krabben als je van plan bent om te bouwen. Moet je daarom die droom opbergen? Toch niet. Bij Matexi hebben we een unieke prijsgarantie: de prijs bij ondertekening van het compromis, verandert niet meer. Je persoonlijke adviseur staat je in elke fase van het bouwproces terzijde. Dat zorgt voor iets onbetaalbaars: gemoedsrust. Matexi is een familiebedrijf met een lange geschiedenis, en een woord is een woord – die belofte gaat al meer dan 75 jaar mee.

Hoe dat kan? Olivier Lambert, CEO van Matexi: “In ons model starten we eerst de bouw van het project alvorens we aan de verkoop beginnen. We werken met vaste aannemers, met wie we vaste prijsafspraken maken. Uiteraard worden de stijgende bouwkosten ook met hen besproken. Samen zorgen we ervoor dat deze meerkosten zich niet rechtstreeks vertalen naar de klant. Door de jarenlange samenwerking kunnen we deze garantie bieden. Dat is wederzijds vertrouwen.”

Olivier Lambrecht, CEO Matexi

Ook beschermd dankzij de wet van Breyne

Eerst en vooral ben je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning beschermd door de Wet Breyne. Deze wet garandeert de koper uitgebreide bescherming, en dit via een contract met transparante info over de totaalprijs van de woning, de betalingsvoorwaarden ect. Wie met eigen architect bouwt of renoveert, kan geen beroep doen op de wet. Mocht er zich toch een probleem voordoen in je aangekochte woning, dan zijn wij als projectontwikkelaar nog tot tien jaar na oplevering aansprakelijk. Concreet weet je dus vooraf perfect wat je betaalt voor je woning… tot het ontvangen van je sleutel.

Je woondroom waarmaken kan dus nog altijd. Onze sales consultants informeren je graag over onze verschillende woonbuurten en de Matexi prijsgarantie.

Share: