De gesprekken met Matexi gaven ons veel vertrouwen
29 augustus 2024
In het centrum van Geel herontwikkelt Matexi naast het treinstation het voormalige tuinbouwbedrijf van de familie Vranckx die er ook woonde en een buurtwinkel uitbaatte.
14 juli 2023
Een jaar voor de Olympische Spelen volgen we met veel spanning enkele topatleten die hun grootse droom najagen: een ticket voor Parijs. We hadden een gesprek met Luka Van den Keybus, kapitein van de Belgische mannen gymnastiekploeg, die meer dan ooit kans maakt op een historische eerste kwalificatie ooit voor de Spelen.
Ons partnership met het BOIC/Team Belgium zet onze gemeenschappelijke waarden in de verf. Want focus en doorzettingsvermogen zijn niet alleen cruciale sportieve waarden. Het zijn waarden die de sport overstijgen en ook een leidraad voor het bedrijfsleven zijn. Ze maken deel uit van het DNA van ons bedrijf én van onze collega’s!
Samen met Luka Van den Keybus, kapitein van de Belgische mannengymnastiekploeg, nemen we vandaag de waarde “teamwork” onder de loep.
Voor wie Luka en het gymnastiekteam (nog) niet kent: Luka neemt zowel individueel deel aan wedstrijden als met het Belgische mannenteam. In het turnen krijgen de atleten de keuze om zich te specialiseren in één van de zes toestellen/disciplines (vloer, paard, ringen, sprong, brug met gelijke leggers & rekstok), of om ze alle zes te beoefenen als ‘allround’ turner. Luka is een allround turner, op individuele wedstrijden turnt hij dus op elk toestel. Een teamwedstrijd houdt in dat er voor elk toestel iemand wordt aangeduid en één iemand als allrounder alle toestellen turnt. In teamverband is Luka quasi altijd de allrounder.
Dag Luka, we zien jou glunderen. Heeft dat iets te maken met jullie teamprestatie op het EK in april dit jaar?
Valt dat zo op? (lacht) Met het teamevent behaalden we de 8e plaats, goed voor een kwalificatie voor het WK in Antwerpen én hiermee zetten we ook nog eens de beste Belgische teamprestatie ooit neer van het mannenteam op een EK! Het belangrijkste voor ons was natuurlijk de kwalificatie voor het WK in eigen land dat doorgaat in september dit jaar, die achtste plaats is de kers op de taart.
Het was duidelijk te zien hoe euforisch jullie waren na elke goede prestatie van een teamgenoot, zeker in vergelijking met andere landen. Was de teamspirit altijd al zo goed?
Er is de laatste jaren heel wat veranderd. We proberen zoveel mogelijk samen te zijn en samen te trainen. 10-15 jaar geleden was het meer Vlaanderen tegen Wallonië en andersom. Sinds de nieuwe hoofdtrainers er zijn, kozen zij resoluut voor een andere aanpak: volledige samenwerking tussen beide landsdelen.
We zijn een heel klein land, waardoor we maar een uurtje moeten rijden om met elkaar te trainen. Dat zorgt voor een hechte band tussen teamgenoten. Er is nog altijd een kleine taalbarrière, maar we praten gewoon Nederlands, Frans en Engels door elkaar. En ja, al die uren dag in dag uit samen trainen zorgen automatisch voor een hechtere band. Daarin maken we het verschil met andere, grotere landen zoals bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk. Hun atleten trainen apart, verspreid over het land. Zij zien elkaar dus veel minder.
Van een geslaagde zet gesproken! Je draait ondertussen al een eind mee in het team waarvan je nu al enkele jaren kapitein bent. Hoe is gymnastiek voor jou begonnen?
Ik denk dat we dan terug moeten naar toen ik 8-9 jaar was. Mijn zus deed toen aan acrobatische gymnastiek en dus ik gaf dit eens een kans. Ik voelde al snel aan dat dit niet echt mijn ding was. Uiteindelijk ben ik met mijn beste vriend gestart met turnen. We hadden beiden als kind veel te veel energie, dus moesten we wel iets van sport doen. (lacht).
Mijn eerste club van degelijk niveau was in Sint-Niklaas. Daar werd ik gescout door een van de topsport-coaches om in het regionale trainingscentrum van Dendermonde te turnen. Uiteindelijk eindigde ik niet veel later in het Vlaams Nationale Centrum in Gent. Vanaf toen kon ik mezelf een volwaardig topsporter noemen.
"We weten dat we de beste kans maken
om ons als team te kwalificeren
voor de Olympische Spelen."
En nu heb je dus een unieke kans om via het wereldkampioenschap in eigen land een allereerste deelname aan de Olympische Spelen te kunnen afdwingen. Hoe leeft dit bij jou en bij jullie?
De weg naar de Olympische Spelen is niet gemakkelijk, maar met het teamwork, de vastberadenheid en de passie die we als team hebben, bezitten we alle ingrediënten om onze droom werkelijkheid te maken. Elk trainingsuur, elk zweetdruppeltje, brengt ons dichter bij onze droom. Met een 9e plaats in de allround teamfinale kunnen we ons plaatsen voor de Spelen. Ik kan me niet voorstellen wat voor een ontlading het zal teweegbrengen als ons dat lukt. En dat op een WK in eigen land. (glundert)
Natuurlijk is het ook mogelijk om ons individueel te kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar eigenlijk weten we allemaal dat we de beste kans maken om ons als team te kwalificeren. Onze neuzen staan in dezelfde richting, het team primeert.
We duiden het WK turnen in Antwerpen dat start op 30 september 2023 met stip aan in onze agenda en wensen jou alvast heel veel succes in het realiseren van jullie droom, teamwork makes the dream work. We zien elkaar tijdens ons volgend gesprek na het WK!