Matexi

“Een topprestatie komt er niet zonder teamwork”

11 december 2023

Sportfans bewonderen vaak individuele atleten voor hun indrukwekkende prestaties, maar weinigen realiseren zich dat achter elke prestatie of overwinning een sterk team staat. We hadden een gesprek met Koen Bellemans, voormalig atleet en nu coach van de talentvolle 400 meter loopster en Belgian Cheetah Helena Ponette. 

Sinds 2021 is Matexi de trotse partner van Team Belgium en steunen we alle Belgische atleten die naar de Olympische Spelen trekken. Want focus en doorzettingsvermogen zijn niet alleen cruciale sportieve waarden. Het zijn waarden die de sport overstijgen en ook een leidraad voor het bedrijfsleven zijn. Ze maken deel uit van het DNA van ons bedrijf én van onze collega’s!  In aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs volgen we atleten Helena Ponette en Luka VD Keybus in hun zoektocht naar succes. Vandaag: een gesprek met Koen Bellemans, coach van Helena. 

Dag Koen, heel fijn dat je wat tijd kon vrijmaken voor ons! Als trotse partner van Team Belgium volgt Matexi Helena Ponette richting haar allereerste kwalificatie voor de OS. Zeg eens, welke rol speel jij in haar #RoadToParis?  

“Helena is niet alleen topsporter, ze studeert ook Geneeskunde aan de universiteit in Leuven, wat een intensief studietraject met zich meebrengt. Samen met Helena zorg ik er dan ook voor dat de combinatie met topsport haalbaar is en blijft. Als ze te veel tijd besteedt aan atletiek, dan gaat ze misschien stressen dat haar thesis niet af raakt. Andersom kan te veel tijd besteden aan haar studies ervoor zorgen dat haar sportieve prestaties eronder lijden. Een van mijn belangrijkste taken is die juiste balans vinden, door middel van een volledige jaarplanning. Concreet houdt dat in dat we per seizoen gaan samenzitten om de doelen vast te leggen en die dan gaan vertalen in maand- en weekplanningen.” 

Heel knap dat ze een dergelijke studie kan en wil combineren met topsport! Balans is hier voor jou dus de sleutel tot succes. Maar als we het over succes hebben dan zien wij alleen het topje van de ijsberg, namelijk de atleet zelf die presteert. Mogen we zeggen dat atletiek een individuele sport is? 

Wat de meeste mensen zien zijn inderdaad vooral de prestaties van de atleet zelf, dat is ook het zichtbaarste. Maar er zit zo veel meer achter elke prestatie, achter elke wedstrijd. Zo ben ik ook steeds in contact met haar kinesitherapeut, arts, manager, etc. om alles op elkaar af te stemmen, en zo haar planning te optimaliseren waar nodig. 

Zo zie je dat atletiek geen individuele sport is. Het team achter een atleet zorgt ervoor dat hij of zij maximaal kan presteren op het moment dat het ertoe doet.

Samen met Helena zorg ik ervoor dat de combinatie van haar studies met topsport haalbaar is en blijft.

Teamwork makes the dream work! Dat is precies hoe wij aan buurtontwikkeling doen, een knap staaltje planning en opvolging door heel wat collega’s met een gezamenlijk doel: Everybody deserves a great place to live! 

Je coacht Helena nu al 3 jaar, vanaf ze kwam piepen op het hoogste niveau. Wat zijn de grootste verschillen tussen de Helena die je in het begin onder jouw vleugels nam, en de Helena van vandaag? 

Op sportief vlak is Helena haar looptechniek veel efficiënter geworden waardoor ze sneller is beginnen lopen. Simpel gezegd kwam het erop neer dat Helena te korte passen zette in functie van haar grootte terwijl haar frequentie wel goed zat. Op mentaal vlak heeft ze in de loop der jaren veel meer zelfvertrouwen gekregen. Een logisch gevolg van haar steeds beter wordende tijden op de 400 meter. Haar zelfdiscipline is iets wat ze altijd al had, ze is leergierig om stappen te zetten en haar goede prestaties voeden alleen maar die honger naar meer. 

Spraken jullie al eens over de Olympische Spelen van Parijs? In ons interview zei ze dat ze er 2 jaar geleden er niet eens over durfde dromen, maar nu heeft ze, gezien haar recente topprestaties, echt wel een kans om zich te kwalificeren met zowel de Belgian Cheetahs als individueel op de 400 meter. 

We hebben het er zeker over gehad. Haar vooropgestelde planning en doelen zijn ook in functie van een deelname aan de Olympische Spelen. Toen Helena nog maar net in onze atletiekgroep aankwam was het wel iets waarmee ik in mijn achterhoofd zat, ik was meteen overtuigd van haar kunnen. Maar zoals het gezegde luidt, moet je eerst leren wandelen voor je kan lopen. Daarom was haar de focus de afgelopen 2 jaar om deel te nemen aan internationale toernooien, met succes. Dit jaar kwalificeerde ze zich voor het EK en WK en toonde meteen wat ze in haar mars heeft. Op het EK indoor in Turkije behaalde ze de halve finale met een persoonlijk record (52.31) en op het WK brak ze ook haar persoonlijk record outdoor (51.52). 

Helena kan zich individueel kwalificeren voor de Olympische Spelen van komende zomer als ze het Olympisch minimum loopt van 50.95 (een tijd die rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs bezorgt). Maar we staren ons niet blind op die tijd. Om die tijd te kunnen halen moeten externe factoren meezitten, maar die hebben we niet in de hand. We focussen enkel op wat we wel in de hand hebben, en dat is ervoor zorgen dat Helena er klaar voor is aan de start. 

Als ze het Olympisch minimum niet haalt dan kan ze nog altijd voldoende punten verzamelen om in de top 48 van de wereldranglijst te staan. Voor een kwalificatie met de (Belgian) Cheetahs staan ze in mei volgend jaar voor een cruciale wedstrijd in de Bahama’s. Dan gaat het World Athletics Relay 2024 door waar de top 14 landen een ticket bemachtigen voor de Olympische Spelen. 

Het worden dus zeker nog spannende maanden, maar ik heb er alle geloof in dat Helena komende zomer in Parijs zal zijn voor haar eerste Olympische Spelen. 

Wij duimen alvast met jou mee en duiden het World Athletics Relay 2024 in mei met stip aan in onze agenda. Bedankt voor dit leerrijk en interessant gesprek! Go Helena! 

Share: