De gesprekken met Matexi gaven ons veel vertrouwen
29 augustus 2024
In het centrum van Geel herontwikkelt Matexi naast het treinstation het voormalige tuinbouwbedrijf van de familie Vranckx die er ook woonde en een buurtwinkel uitbaatte.
15 september 2022
Bij Matexi kiezen we bewust voor lokale verankering, met regiokantoren in nagenoeg elke Belgische provincie. Onze medewerkers kennen de steden en gemeenten van hun regio als geen ander, met onze Business Managers als grootste ambassadeur en expert van hun lokale markt. Zo staat Luc Van Rysseghem al drie jaar aan het hoofd van Matexi Antwerpen.
En wie Matexi Antwerpen zegt, denkt natuurlijk meteen aan de levendige stadsbuurt ’t Groen Kwartier, die de historische gebouwen van het voormalige Militair Hospitaal herwaardeerde en de gesloten enclave nieuw leven inblies. Ook de recent afgewerkte Antwerp Tower, een residentiële woontoren met 241 woningen op een boogscheut van het Centraal Station, werd door de Antwerpenaren in het hart gesloten. Toch is de regio meer dan de grootstad alleen, vertelt Luc. “De vastgoedmarkt in de provincie Antwerpen kan je eigenlijk opdelen in drie verschillende regio’s. De stad uiteraard, waarbij het economisch potentieel van de internationale haven het vastgoed bepaalt, de Kempen met zijn landelijke gemeentes, en de regio Rivierenland, die steeds meer de thuisbasis wordt van mensen die in het Brusselse werken.”
Elke regio heeft zo zijn eigen uitdagingen. In de grootstad Antwerpen is de open ruimte bijzonder schaars geworden, waardoor Matexi er vooral mikt op binnenstedelijke reconversieprojecten. In de Kempen en regio Rivierenland ontwikkelt Matexi buurten dan weer zo dicht mogelijk bij bestaande voorzieningen, zoals de toekomstige duurzame buurt Geel-Laar. “Open ruimte aansnijden en het typische verkavelen, doen we niet meer. De nakende betonshift en de veranderende wensen van steden en gemeentes dwingen ons ook om slimme buurten te ontwerpen. Daarom streven we steeds naar een mix van woningen en meergezinswoningen, waarbij we een groot deel afstaan aan de publieke ruimte”, vertelt Luc.
Vanuit zijn rol als Business Manager volgt Luc de prijzen van het vastgoed natuurlijk nauwgezet op. Ook in Antwerpen zijn de vastgoedprijzen de voorbije jaren alleen maar gestegen, met verschillende gemeenten in de top tien van duurste gemeenten van het land. “Dat ligt aan verschillende factoren, zoals de inflatie, maar ook soms aan de steden en gemeenten zelf. De laatste jaren merken we dat ze steeds trager vergunningen afleveren voor een nieuwe buurt. Maar daardoor krijg je schaarste op de markt, wat de prijzen de lucht in stuwt.”
Steden die nieuwe woningen tegenhouden zorgen mee voor hoge vastgoedprijzen
Het gevolg laat zich raden. Jonge gezinnen slagen er steeds moeilijker in een eigen woning te kopen. Maar daar wil Matexi iets aan doen. “Door gemeenschappelijke diensten aan te bieden, kunnen we vaak de prijzen drukken. We zien de laatste jaren dan ook een grote shift naar kleinere eigen ruimtes, aangevuld met een grotere gemeenschappelijke ruimte. Denk aan een klein eigen tuintje met een groot buurtpark, maar ook aan bv. een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte of co-workingspace in plaats van een eigen grote living.”
Hoe de prijzen de komende jaren zullen evolueren, is ook voor Luc koffiedikkijken. Toch wil hij ons zijn inzicht delen. “In heel Vlaanderen zie je een sterk verouderd patrimonium, met energieverslindende woningen die aan geen enkele duurzaamheidsnorm voldoen, en tegelijk overpriced zijn. Als de energieprijzen blijven stijgen, zullen kopers dat niet langer accepteren. Daar verwacht ik dus echt wel een prijsdaling.”