Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!
Investeren

Welke vastgoedontwikkelingen heeft het nieuwe jaar in petto?

2 januari 2024

Het afgelopen jaar bracht de nodige uitdagingen én kansen met zich mee, die het landschap van onze dynamische vastgoedindustrie hebben gevormd. In 2024 verwachten we een herstel van de vastgoedmarkt, ondersteund door gestabiliseerde rentetarieven, verminderde inflatie en een voortdurende vraag naar energiezuinige woningen: en dat is goed nieuws voor uw investering in (verhuur)vastgoed. 

Terugblik op 2023

In 2023 hebben we een markt gezien die afkoelde, voornamelijk als gevolg van hogere rentetarieven. Volgens de Nationale Bank van België daalde het aantal verleende hypotheken met ongeveer 38% in de eerste 9 maanden van 2023. Gedurende dezelfde periode daalde het aantal transacties met 3,1%, volgens Fednot.

Ondanks deze vertraging in activiteit stegen de prijzen van nieuw gebouwd onroerend goed met 6,5% (appartementen) en 4,6% (huizen) tussen 2022 Q3 en 2023 Q3, volgens de Nieuwbouwbarometer die Matexi samen met Realo heeft gemaakt. De aanhoudende vraag naar energiezuinige woningen en appartementen te midden van hoge energieprijzen, verminderd aanbod door minder verleende vergunningen, en hoge bouwkosten droegen allemaal bij aan deze prijsstijging.

Meer updates ontvangen?

Wat verwachten we voor 2024?

Vooruitkijkend naar 2024 overheerst optimisme. In de laatste maanden van 2023 zagen we al dat langetermijnrentetarieven en hypotheekrentes de eerste tekenen van stabilisatie vertoonden na een sterke stijging in 2022 en de eerste maanden van 2023, wat het (consumenten)vertrouwen zal versterken. De significante daling van de inflatie in de Eurozone vermindert ook de kans op verdere stijgingen in de toekomst.

 

Vanwege verminderde activiteit stabiliseren ook de bouwkosten. Als gevolg hiervan verwachten we dat de activiteit tijdens de eerste maanden van 2024 op lager niveau zal blijven, maar daarna zal herstellen vanwege de inherente vraag naar energiezuinige huisvesting die nog steeds aanwezig is en dat ook zal blijven. Dezelfde trend lijkt zich voor te doen bij de prijzen, waarbij over het algemeen stabilisatie optreedt, maar de 'kloof' tussen energiezuinige woningen en andere woningen waarschijnlijk zal vergroten.

 

antwerp tower investir à anvers

Vooruitkijkend naar 2024 overheerst optimisme. De activiteit op de vastgoedmarkt zal herstellen vanwege de inherente vraag naar energiezuinige huisvesting die nog steeds aanwezig is en dat ook zal blijven. Verder stabiliseren ook de rentes en de bouwkosten, wat het (consumenten)vertrouwen zal versterken.

Samengevat: in 2024 zien we een geleidelijk herstel van de vastgoedmarkt, ondersteund door gestabiliseerde rentetarieven, verminderde inflatie en een voortdurende vraag naar energiezuinige woningen. De eerste maanden kunnen nog een zekere terughoudendheid tonen, maar naarmate het jaar vordert, wordt een opleving van activiteit verwacht.

Als vastgoedprofessionals is het essentieel om de kansen die voor ons liggen te omarmen. Een focus op innovatie en traditie, met duurzaamheid en inclusiviteit als leidraad, zal hiertoe bijdragen.

Meer updates ontvangen of op de hoogte blijven van de laatste Invest opportuniteiten?

Schrijf u in op de Matexi Invest Community.

https://www.matexi.be/nl/invest/community

Share: