Duurzaam leven

De lenteschoonmaak: zo doe je het!

5 maart 2024

Daar is de lente, daar is de zon! En als die op je vuile ramen schijnt, valt het pas écht op hoe vuil ze zijn. Hoog tijd dus voor een grote lenteschoonmaak. Maar hoe begin je eraan? En vooral: hoe hou je het vol tot je hele huis blinkt? Lees verder en verjaag de winter uit je huis.

Luchten lucht op

Gooi de ramen open! De frisse lentebries verjaagt de mufheid van de winter uit je hoofd en je huis. Wedden dat het meteen ook bij jou begint te kriebelen? Stel een plan en een planning op. Wat wil je doen en hoeveel tijd wil je eraan spenderen? Wees daarbij realistisch: je huis van kelder tot zolder laten blinken vraagt meer dan een zondagnamiddag. En niemand zegt dat je er alleen voor staat. Zet gerust je huisgenoten aan het werk. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, zijn jullie sneller klaar. Bovendien voelt iedereen zich dan gemotiveerd om het achteraf ook langer netjes te houden.

Kamer per kamer

Werk best kamer per kamer af. Zo ben je er zeker van dat er tenminste enkele ruimtes spic en span zijn voor de moed je in de schoenen zakt en je de handdoek – of stofdoek – vroegtijdig in de ring gooit. Stel jezelf een beloning in het verschiet als het zware werk erop zit. Niets dat je meer motiveert om door te bijten dan het vooruitzicht op een lekker stuk taart met slagroom, een maxizak chips of een cavaatje in de zetel.

Aan de slag!

En dan is het tijd om de handen daadwerkelijk uit de mouwen te steken. Zet een leuk muziekje op en brul luidkeels mee terwijl je eerst alle rondslingerende spullen opruimt. Die achtergebleven kerstversiering mag nu écht wel terug op zolder en berg je mutsen en handschoenen op in een goed afgesloten plastic doos. Lap de ramen, stof af, stofzuig en dweil. Verwijder stofwebben uit de hoeken. Reinig je koelkast, wasmachine, vaatwasser en afvoerputjes. Poets de oven, ontkalk de toiletpot en geef de dampkap een nieuwe filter. Kortom: net als je gewone schoonmaak, maar dan grondiger.

Voor de diehards

Ben je écht gemotiveerd? Haal dan al je kasten leeg en was ze uit. Zeker in je keukenkasten en -laden is dat geen overbodige luxe. Stof, kruimels en restjes kruiden hopen zich hier graag op in hoekjes en kantjes. Nog steeds niet moe? Trek dan naar boven en ga ook je kledingkasten te lijf.
Spullen en kleding die je niet meer nodig hebt, breng je naar de kringwinkel. Meteen weet je weer wat je allemaal hebt én je creëert extra ruimte voor een nieuw zomerkleedje of een paar sandalen.

Alles opgeruimd en schoon? Proficiat, die beloning heb je nu wel verdiend. Snijd de taart aan, trek de zak chips open en laat de cavakurk knallen. Maar let op met de kruimels! Het laatste wat je nu wil, is weer helemaal van voren af aan te moeten beginnen.

 

Nog energie over? Lees ook tips voor je tuin!

Share: