Duurzaam leven

Je tuin piekfijn tegen de lente!

5 maart 2024

Opgeruimd staat netjes. Dat geldt niet enkel voor je huis, maar ook voor je tuin. Nu de temperaturen stilaan weer stijgen en de tuinvogels elkaar onder oorverdovend gekwetter het hof maken, begint het wellicht te kriebelen om je tuin aan een grondige schoonmaakbeurt te onderwerpen.

De grove borstel erdoor

Het eerste wat je kunt doen zodra de zon weer wat warmte verspreidt, is opruimen. Planten die de winter niet hebben overleefd, achtergebleven rommel waar je vorige herfst geen fut meer voor had, kapotgevroren bloempotten… ze mogen allemaal weg. Twijfel je of een plant het loodje heeft gelegd of gewoon nog in winterslaap is? Schraap wat schors weg. Is het hout eronder vochtig en groen? Dan is ie nog springlevend.
Wellicht kunnen ook je terras en tuinmeubelen wat aandacht gebruiken. Haal de hogedrukspuit boven of ga groene aanslag te lijf met een schuurborstel en wat schoonmaakazijn. Veel goedkoper en milieuvriendelijker dan die chemische producten uit de winkel en net zo efficiënt. Informeer je steeds voor je met schoonmaakmiddelen aan de slag gaat; elk materiaal dient anders behandeld te worden.

Snoeien maar

Duikel je snoeischaar op en ga je struiken en heesters te lijf. Doe dat best vóór ze volop in blad staan. Ziet het er maar wat kaal uit zo? Geen nood! Voor je het weet, staan ze weer vol met frisgroene, jonge twijgen.
Ook je gazon mag nu weer aangepakt worden. Zodra de temperaturen boven de 5 °C klimmen, begint gras opnieuw te groeien en moet het dus regelmatig gemaaid worden. Niets wat meer ‘lente’ uitwasemt dan de geur van vers gemaaid gras! En wat meststof heeft je gazon na de winter ook wel verdiend.

Naar het tuincenter!

Alles opgeruimd, schoongemaakt, geknipt en gesnoeid? Dan is het tijd om vooruit te kijken en je tuin aan te kleden voor de zomer. Op naar het tuincenter om je karretje vol te laden met nieuwe planten, bloemen, potten (om die kapotgevroren exemplaren te vervangen) en tuinkruiden om je lenteslaatjes te pimpen. Met koudegevoelige planten wacht je wel best tot na de ijsheiligen. En neem ook meteen een nestkastje of twee mee.
Want je weet: in mei leggen al die vogels die elkaar nu het hof maken, een ei. ;-)

 

Lees ook onze tips voor jouw lenteschoonmaak!

Share: