Matexi

Teamwork, focus & doorzettingsvermogen: cruciaal in de sport- én de bedrijfswereld

14 januari 2022

Eén van de inspirerende topatleten van Team Belgium is de 22-jarige kunstschaatster Loena Hendrickx. Ze staat aan de vooravond van haar tweede winterspelen, waar ze mikt om opnieuw een schitterende prestatie neer te zetten, na haar 5e plaats op het WK in 2021.

Loena: “Je hebt talent, zeggen mensen tegen me. Dat is zo, maar dat talent komt enkel tot uiting dankzij het doorzettingsvermogen en de focus die ik elk dag en elke training probeer te houden. Samen met mijn liefde voor het ijs en de sport, kan ik zo het harde trainen volhouden. Ook wanneer het minder gaat, bv. tijdens periodes van blessures, zijn dit belangrijke waarden.”

Mijn talent komt enkel tot uiting dankzij mijn doorzettingsvermogen en de focus die ik elk dag probeer te houden.

Je beoefent dan wel een individuele sport, toch is ook voor jou teamwork belangrijk, niet?

Loena: “Mijn coach, choreograaf, personal trainer, arts, kinesisten… Dankzij hen sta ik waar ik nu sta! Teamwork achter de schermen tilt elke individuele atleet naar een hoger niveau. Wordt het team achter mij professioneler, dan groei ik ook als atleet. Ook in mijn sport is teamwork dus onmisbaar om je doelen te kunnen realiseren. Daarnaast is de omkadering belangrijk: talentontwikkeling, in jongeren investeren… Op dat vlak kunnen en moeten we in België nog groeien.”

Talentontwikkeling in de sport, maar ook in het bedrijfsleven: er zijn zo veel gelijkenissen tussen een straffe sportprestatie leveren en samen met collega’s een doel bereiken! Een andere gelijkenis is doorzettingsvermogen: zowel in het bedrijfsleven als in de sport moet je doorzetten om je ambities te realiseren. Wat betekent dat voor jou, Loena?

Loena: “Omdat ik zo blessuregevoelig blijk te zijn, moet ik extra doorzetten om telkens terug te komen. Mijn passie voor de sport maakt dat ik kan doorzetten. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan bereiken waarin hij of zij rotsvast gelooft, maar desalniettemin betekent dat altijd hard werken. Ambities bereik je door hard te werken – als sporter is dat veel trainen en luisteren naar je lichaam. Zo paste ik mijn trainingsschema aan om blessures te vermijden: ik train iets meer naast dan op het ijs om mijn lichaam zo sterk mogelijk te houden.”

Je ambities waarmaken, betekent niet alleen successen vieren, maar ook met tegenslagen kunnen omgaan?

Loena: “Mentale veerkracht is inderdaad zo belangrijk. Ik heb het geluk dat ik van nature een grote dosis veerkracht heb meegekregen. Als een sprong op het ijs mislukt, moet je in jezelf blijven geloven en de knop in je hoofd kunnen omdraaien, zodat je opnieuw volop kan gaan voor de volgende sprong. Om tijdens blessures gemotiveerd te blijven, kon ik in het verleden al extra ondersteuning gebruiken en heb ik beroep gedaan op een mental coach, erg waardevol om focus te houden. En soms moet je niet te veel nadenken, maar je gevoel volgen, ervoor gaan en gewoon doen!”

Wat wil je bereiken in Peking?

Loena: “Ik wil voor mezelf een goede prestatie neerzetten, zodat ik tevreden kan terugblikken op deze mijlpaal in mijn sportcarrière. Top 8 en dus een olympisch diploma zijn mijn droom!”

Veel succes in Peking, Loena!

Zin in een job waarin je je ambities kan waarmaken?

Ontdek onze vacatures

Share: