Matexi

Olivier Lambrecht na 1 jaar aan het roer bij Matexi: “Als duurzame ontwikkelaar hebben we een steeds belangrijkere maatschappelijke rol”

14 juni 2022

Olivier Lambrecht staat inmiddels al 1 jaar aan het roer van buurtontwikkelaar Matexi. Een jaar waarin Matexi niet alleen een recordjaar 2021 neerzette op vlak van verkoop en acquisities, maar die stevige groei ook bevestigde tijdens de eerste maanden van 2022. Tegelijkertijd werd Matexi versterkt met een rist nieuwe talenten op verschillende sleutelposities. Olivier Lambrecht kijkt dan ook tevreden terug: “Het is een voorrecht om Matexi te mogen leiden.”

Het was voor iedereen een grote verrassing, toen Gaëtan Hannecart begin 2021 besliste om de fakkel als CEO van buurtontwikkelaar Matexi door te geven. Na 26 jaar aan het roer van het bedrijf, gaf Hannecart vervolgens in mei 2021 de operationele leiding over aan Olivier Lambrecht.

Olivier, hoe kijk je terug op die periode?

“Het was echt een voorrecht om als externe CEO het vertrouwen te krijgen van Gaëtan Hannecart, de familiale aandeelhouders en de raad van bestuur voor zo’n belangrijke taak. De maatschappelijke uitdagingen mochten dan groot zijn, ik had bijzonder veel goesting om een vervolg te breien aan het succesverhaal van Matexi. Wat mij vooral aansprak was de heldere langetermijnvisie en de just cause “Everybody deserves a great place to live”. Die beiden probeer ik dagelijks mee waar te maken.”

Intussen ben je 1 jaar CEO. Op welke verwezenlijking ben je het meest trots?

“We hebben met z’n allen verschillende zaken verwezenlijkt waar we trots op mogen zijn! Weet je, ik heb een ruime achtergrond in HR en ben daardoor een CEO die graag teams samenstelt en leidt. Want het is enkel dankzij onze gepassioneerde en gemotiveerde teams dat Matexi zijn maatschappelijke rol kan blijven waarmaken. Sinds mijn aankomst hebben we met Silvia Brouwers alvast een fantastische Chief People & Technology Officer aangeworven. Samen hebben we de cultuur binnen Matexi en de motivatie van onze medewerkers verder opgedreven. Sindsdien hebben we tientallen collega’s kunnen laten doorgroeien binnen ons bedrijf, én hebben we nieuwe talenten kunnen aantrekken voor een carrière bij Matexi. Dat toont aan dat Matexi meer dan ooit een tof bedrijf is waar mensen graag werken!”

Ik kan het niet genoeg benadrukken: onze medewerkers zijn onze grootste troef.

“Daarnaast ben ik natuurlijk ook trots op de cijfers die we allen samen hebben neergezet. Een recordjaar 2021 op het vlak van verkoop en opleveringen, een bevestiging van de groei tijdens de eerste maanden van 2022: het is ongelofelijk knap. Je mag niet vergeten dat de bouwsector voor ongeziene uitdagingen stond en staat: inflatie, sterk gestegen energieprijzen, verstoringen in de aanvoerketen, … Toch slagen we erin om een solide koers aan te houden. Ik kan het niet genoeg benadrukken: onze medewerkers zijn onze grootste troef. Zonder hun volgehouden inzet en hard werk kunnen we dit niet realiseren. Ik ben dan ook trots om samen met hen verder te bouwen aan Matexi.”

Laat ons ook nog even vooruitkijken, waar wil je met Matexi heen de komende jaren?

“In 2021 werden gronden en panden verworven voor zo’n 4.200 bijkomende wooneenheden, waarvan meer dan 90% brownfields of binnenstedelijke reconversie. Je kan dus gerust zeggen dat onze projectpijplijn goed gevuld zit voor de komende jaren. Ook onze Poolse activiteiten zijn een motor van verdere groei. Dankzij gestage groei door acquisities, versterking van het team ter plaatse en de aantrekking van lokale financiering wordt Polen meer dan ooit onze een tweede thuismarkt.”

“Maar wat nog belangrijker is dan de cijfers, is onze impact op de planeet en de mensen die er wonen. Als ontwikkelaar van duurzame, inclusieve en betaalbare buurten hebben we een belangrijke maatschappelijke rol, en daarin onderscheiden we ons van andere vastgoedontwikkelaars. Die rol is stevig verankerd in onze organisatie. Maar ik wil ze nóg verder vergroten, in constructieve samenwerking met al onze stakeholders en met lokale beleidsmakers in het bijzonder. Zo kan Matexi in de toekomst een nog belangrijkere bijdrage aan de samenleving leveren."

Share: