Matexi

Een nieuwbouw kopen: 7 stappen naar je nieuwe thuis

1 december 2022

De kogel is door de kerk: je gaat een nieuwbouw kopen! Of het nu je eerste woning is, je net een carrièreswitch hebt gemaakt of de gezinssituatie verandert: er zijn altijd verschillende stappen die je doorloopt om de woning officieel aan te kopen. En dat zorgt meer dan eens voor heel wat vragen bij kopers. Matexi tracht het parcours van een nieuwbouw kopen zo overzichtelijk mogelijk te maken. En een aantal formaliteiten kunnen ook digitaal, handig! Na deze zeven stappen heb je de sleutel van jouw nieuwe thuis helemaal in handen. 

1. Bepaal eerst je budget 

Bepaal je budget. Daarmee begint namelijk alles bij het op zoek gaan naar je droomwoning. Je budget bepalen doe je door je verschillende inkomstbronnen te raadplegen. Denk maar aan je spaarrekening, een lening en eventueel de opbrengsten bij het verkopen van je huidige woning. Ga daarom even naar de bank en laat je door een financieel expert adviseren. Samen bepaal je hoeveel je kan en mag lenen om zo je nieuwbouw te kopen. Heb je een woning die je wil verkopen? Informeer je dan ook eens naar een overbruggingskrediet en laat je woning schatten. Om het je daarbij gemakkelijk te maken brachten wij alvast de kostprijs van een nieuwbouw voor je in kaart. 

De vraag die je je ook moet stellen is: hoeveel geld wil je achter de hand houden als buffer voor mogelijke extra kosten in je dagelijkse leven? Er kunnen altijd onverwachte kosten optreden, maar hou ook rekening met kosten zoals het kadastraal inkomen, die op voorhand te berekenen zijn. 

2. Kies je ideale woonbuurt uit

Eens je budget is bepaald kan je verder aan de slag richting het kopen van een nieuwbouw. Hou het budget in je achterhoofd en snuister door verschillende immosites. Ga specifiek op zoek naar een woning in de regio waar jij jezelf ziet wonen. Denk daarbij ook aan zaken zoals de bereikbaarheid met de wagen of het openbaar vervoer en in welke mate je dicht bij winkels, scholen of bijvoorbeeld een recreatiegebied wil wonen. 

Valt tijdens je zoektocht je oog op een warme Matexi-buurt? Dan is het eigenlijk heel simpel. Neem contact op met de Sales Consultant van je favoriete nieuwbouwproject. Dat kan via e-mail of gsm. De contactgegevens vind je steeds terug op de webpagina van de woonbuurt of op de immosite. Hij of zij loodst je naadloos door de volgende stappen van het nieuwbouw kopen. Je ontvangt meer informatie per e-mail, zoals de brochure en plannen voor het huis of appartement waar je geïnteresseerd in bent. 

Kom je nieuwe, warme thuis gerust ook al eens van dichtbij bekijken. Snuffel rustig rond en verken je nieuwe, afgewerkte buurt in alle rust. Trek de lades een keer open en bekijk alle hoekjes en kantjes in detail. Al je vragen zal onze Sales Consultant op dat moment ook beantwoorden. En is de buurt waar je een nieuwbouw koopt nog niet klaar? Dan nemen we je mee voor een werfbezoek, of naar een afgewerkte buurt. Jij kiest. 

3. Een optie nemen

De puzzelstukken vallen in elkaar. Je wil deze nieuwbouwwoning niet aan je neus voorbij laten gaan. Dan is een optie nemen de volgende logische stap in het koopproces. Zo ‘reserveer’ je je droomwoning als het ware voor maximaal 14 dagen. Intussen bezorgt de Sales Consultant je belangrijke zaken, zoals het lastenboek en de verkoopovereenkomst. Op die manier kan je alles grondig nagaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In het lastenboek vind je alles: van het budget voor de inrichting, tot het schrijnwerk en de technische en elektrische installaties die voorzien zijn. Je weet zo bijvoorbeeld welke verwarmingsinstallatie de vakmensen zullen plaatsen. En hoeveel geld er is voorzien voor je keuken en badkamer. 

Je wil doorgaan met het kopen van de nieuwbouw? Dit heet dan in vaktermen een ‘optie lichten’. De verkoper stelt de aankoopovereenkomst of het compromis op. Je nieuwbouw kopen gaat zo een nieuwe fase in: je ondertekent het compromis of de verkoopovereenkomst en betaalt voorschot via overschrijving binnen de termijn die vastligt in de verkoopovereenkomst.  

4. Je klantenbegeleider staat voor je klaar!

Nu de verkoopovereenkomst getekend is laten we je niet aan je lot over. Tot de voorlopige oplevering (stap 7) mag je blijven rekenen op een vaste Matexi-contactpersoon, je klantenbegeleider! Ook tijdens de verdere opvolging van de bouw en de coördinatie van je woonst. Je klantenbegeleider contacteert je binnen 14 werkdagen of, indien van toepassing, na het vervullen van de opschortende voorwaarden om een eerste persoonlijke afspraak vast te leggen. Het tijdstip hiervan hangt af van de bouwfase waarin je woonst zich bevindt.  

Hierna blijf je nog op de hoogte van het bouwproces van je woonst via de klantenzone. Dit is jouw persoonlijke zone waarin je de bouw van je woonst van A tot Z opvolgt. Je vindt er relevante documenten en je facturen terug. Volg de vorderingen van de werken op de voet met de tijdslijn in je klantenzone. Via de berichtenmodule kan je ook vlot communiceren met je contactpersoon. Met andere woorden: één plek om steeds op de hoogte te zijn van je woonst! Via je klantenbegeleider ontvang je een e-mail met de logingegevens van je klantenzone. Gedurende het hele proces houdt Matexi je op de hoogte van het verloop van de werken via foto- en nieuwsupdates. Kijk ook regelmatig eens naar je ‘to do’s’. Daar vind je alle openstaande acties terug.

5. En dan: inrichten maar! 

Hoe ziet jouw droomhuis er aan de binnenkant uit? Tijdens een eerste gesprek met de  klantenbegeleider krijg je alle informatie over de verdere samenwerking. Een nieuwbouw kopen is namelijk één ding, maar het is ook belangrijk om een beeld te krijgen van hoe jij jouw nieuwe thuis ziet. Welke tegels wens je, wil je een bad of douche en ga je voor een donkere of lichte keuken?  

De klantenbegeleider zet je daarbij aan het werk en stuurt je op pad langs verschillende showrooms. Wanneer je eruit bent ben je klaar om je keuzes vast te leggen. Tip: vraag aan je klantenbegeleider wanneer je ten laatste je keuzes gemaakt moet hebben. 

6. De akte ondertekenen: de bezegeling van het nieuwbouw kopen

De notaris heeft je akte klaar en je mag deze (digitaal) gaan tekenen. Hierdoor word jij officieel de eigenaar van je nieuwe thuis. Als deze echter nog niet volledig af is, hoef je nog niet alles te betalen. Wat dan wel? Wel, de volgende drie zaken: 

- het grondaandeel (en de registratierechten hierop: 12%) 

- het deel dat wel al gebouwd werd (en de btw hierop: 21%) 

- jouw aandeel in de infrastructuur (en de btw hierop: 21%) 

Stel dus dat op het moment van de ondertekening bij het nieuwbouw kopen enkel de ruwbouw klaar is. In dat geval betaal je op dat moment enkel je grondaandeel, de infrastructuur en de ruwbouw, plus 21% btw. Toch lees je vaak zaken over nieuwbouw 6%? Betaal ik nu 6% of 21%? Op een later moment vereffen je de rest in schijven, volgens de voortgang van de werken. 

7. De voorlopige oplevering

Er wordt verder gebouwd aan jouw nieuwe thuis. Je kan het verloop van de bouw van je woonst op de voet volgen via je klantenzone aan de hand van foto- en nieuwsupdates. Als jouw nieuwbouwwoning klaar is, spreekt de klantenbegeleider met je af voor de voorlopige oplevering. Tijd om te controleren of jouw toekomstige thuis aan de vooropgestelde verwachtingen voldoet, toen je de nieuwbouw kocht. Daarbij stel je een lijstje op met de zaken die ondanks alles niet 100% in orde zijn. Dit zijn alle zichtbare gebreken, zoals krassen op ramen en tegels die niet goed liggen. De aannemer heeft dan een jaar de tijd om alles pico bello op te lossen. 

Woohow! Je kan naar je nieuwbouw verhuizen

Het is eindelijk zover: je krijgt de sleutel in handen en kan verhuizen naar je nieuwe nieuwbouwwoning. Nu is het aan jou: tijd om van je huis een thuis te maken en de warme buurt verder te leren kennen. En ontdek je toch nog ergens een constructiefout, in de loop der jaren? Geen zorgen: je bent namelijk tien jaar lang gedekt, dankzij de aansprakelijkheid. Onze medewerkers blijven ter beschikking voor al je vragen. Thuiskomen voelde nog nooit zo goed! 

Zin gekregen in een nieuwbouwproject? 

Ontdek hier je nieuwe thuis

Share: