Matexi

De voor-en nadelen van een cascowoning

2 december 2021

Een cascowoning, wat is dat ook alweer? Kort samengevat: een water- en winddichte ruwbouw, die je naar eigen smaak of budget verder kan inrichten en afwerken. Liefhebbers van deze formule zijn dan ook vaak mensen die hun woning creatief willen invullen. Bij renovatieprojecten heeft casco nog meer troeven: je geniet de voordelen van nieuwbouw én de authentieke charme van een historisch kader.

Casco (Spaans voor scheepsromp) betekent dat je een woning aankoopt die bestaat uit de zogenaamde ‘schil’ of skelet: draagconstructie, gevelbekleding, dak, ramen en deuren. Binnenin moet je dus nog aan de slag met de technieken (elektriciteit, verwarming, ventilatie en sanitair) en de afwerking (vloeren, binnendeuren, keuken, badkamer, trap, radiatoren,…). Al kan de graad van afwerking van pand tot pand variëren. Isolatie en luchtdichtheid zijn meestal afgedekt, maar niet altijd de aansluiting op de riolering. Soms moet je enkel nog de badkamer en keuken kiezen.

Creativiteit en budget

Kortom, casco woning is ideaal voor wie wil bouwen zonder bouwgrond- of ruwbouwzorgen, maar toch de vrijheid wil om zelf over het vervolg te beslissen. En aangezien de ruwbouw veruit het langste duurt, heb je meer tijd om je voor te bereiden op de afwerking van je woning. Zo behoud je - naast creativiteit - ook een goot deel van het budget onder controle. Je hebt ook de nodige flexibiliteit om te kiezen voor praktische oplossingen of om bepaalde kosten te spreiden. Toch mag je er niet zomaar vanuit gaan dat casco de facto goedkoper is. Alles hangt af van je wensen en behoeften.

Wat je zelf doet…

Duidelijke voordelen, zijn er ook nadelen? Wel, als je het een nadeel wil noemen: je moet de opvolging van de uit te voeren werken strak in de hand houden. Er komt immers heel wat planning en coördinatie tussen de verschillende partijen bij kijken. Om het allemaal esthetisch en technisch in elkaar te laten passen, moet je goed over alles hebben nagedacht en de regie misschien best overlaten aan een externe adviseur of (interieur)architect. Ook naar aansprakelijkheid bij fouten of vertragingen kan dit veel discussie voorkomen.

Casco bij renovatie

Een speciale categorie is casco binnen het kader van een renovatieproject. Sommige bouwprojecten omvatten een deel nieuwbouw en een deel renovatie, bijvoorbeeld om het waardevolle historische of architecturale kader te respecteren. In dat geval sla je met casco geen twee, maar drie vliegen in één klap: je koopt een constructie volgens hoge nieuwbouwnormen, mét de vrijheid van invulling, én de karaktervolle elementen zoals grote ruimtes, hoge plafonds en een authentieke sfeer. Zo is casco voor vele liefhebbers de snelste weg naar hun woondroom.

Benieuwd hoe casco naadloos wordt ingepast in een historisch kader?

In Tienen begint Matexi volgend jaar met de renovatie van het oude schoolgebouw op de Dony-site. Daarvan liggen er 9 casco’s in het renovatiegedeelte van het oude schoolgebouw.

Is casco toch niets voor jou? Geen nood, keuze genoeg uit nieuwbouwwoningen die we van a tot z afwerken.

Share: