Matexi

Buurtontwikkeling

3 november 2022

Vanuit ons langetermijnperspectief kiest Matexi voor ontwikkeling op de juiste locaties. Mobiliteit, duurzaamheid en verwevenheid met de omgeving, maar ook de aanwezigheid van dagelijkse voorzieningen zorgen er mee voor dat de bewoners terechtkomen in een verantwoorde buurt waar het aangenaam wonen is. Al jaren vertrekt Matexi voor zijn vastgoedprojecten vanuit de analyse van de buurt. Daarom ontwikkelde Matexi in 2013, in samenwerking met de Universiteit Gent en op basis van een representatieve steekproef van 1.500 respondenten, de innovatieve Buurtbarometer.

De Buurtbarometer heeft meerdere doelen. De barometer helpt ons niet alleen de juiste plekken te definiëren om duurzaam vastgoed te ontwikkelen, de tool laat ook toe om te analyseren welke voorzieningen nodig zijn om een bepaalde buurt nog mens- en woonvriendelijker te maken. Daarbij analyseren we heel concreet mobiliteit, zorgvoorzieningen, scholen en speeltuinen, tewerkstelling, vrijetijdsmogelijkheden, winkels enzovoort. De aandacht voor al deze diverse aspecten maakt van de Buurtbarometer een meetinstrument op maat: in overleg met lokale besturen kunnen we het gewicht van de deelaspecten aanpassen aan de noden. Op die manier komen we samen tot beter en buurtgerichter beleid. De barometer bekijkt elke buurt dus vanuit heel wat invalshoeken. Naast een algemene score geeft de Buurtbarometer een score per voorziening én per deelaspect. We streven ernaar dat een nieuwe buurt na realisatie minstens 65% scoort op onze Buurtbarometer.

In Luik bijvoorbeeld ontwikkelen we samen met vastgoedspecialist Befimmo de kernversterkende ecobuurt Paradis Express van 3,5 hectare. Vanaf de acquisitie van de site was ons team Urban Planning & Design betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe buurt. We analyseerden de buurt-in-wording en de omgeving via onze Buurtbarometer.

Na tal van ontwikkelings- en overlegfasen met de betrokken stakeholders werd besloten om de site om te vormen tot een ecobuurt met woningen, kantoren, retail, horecazaken ... In overleg met onze regionale projectontwikkelaar maakte het team Urban Planning & Design een masterplan op, evenals een projectidentiteit, die het esthetische aspect van een buurt in zijn geheel weerspiegelt. Bij afwerking in 2024 zal de nieuwe buurt maar liefst 82% scoren op onze Buurtbarometer. Naast de 115 appartementen en studio’s realiseren we ongeveer 2.000 m2 ruimte voor retail, horeca, diensten en vrije beroepen. Dankzij een nieuwe tramlijn tot vlak bij de buurt en dankzij het naburige treinstation Luik-Guillemins verhoogt de bereikbaarheid en verbetert de mobiliteit. Zo wordt Paradis Express een perfect geïntegreerd buurtproject. Het is dan ook terecht een meermaals gelauwerd ontwikkelingsproject!

Share: