Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!
Investeren

Haal nu nog het maximum uit een tweede verblijf.

12 oktober 2023

We schreven er in het begin van het jaar al over: in tegenstelling tot een hoofdverblijf levert een tweede verblijf je de dag van vandaag wel nog steeds een belastingvoordeel op.

Dat geldt voor leningen die afgesloten zijn vóór 1 januari 2024 en herfinancieringsleningen afgesloten vóór 1 januari 2023, en dit zowel voor de aankoop als de bouw of renovatie van een tweede verblijf.

appartement exterieur

De belasting op jouw tweede verblijf: een overzicht

Laten we beginnen bij het begin. Om te kunnen profiteren van het belastingvoordeel moet je hypothecaire lening voor minstens 10 jaar lopen. De afbetaling ervan geeft je recht op een belastingvoordeel van 30% op een maximumbedrag van € 2.350 per persoon. Dat kan jou tot € 705 per jaar belastingvoordeel opleveren. Bovendien kunnen de intresten van je lening afgetrokken worden van je onroerende inkomsten. De onroerende goederen, zoals een tweede verblijf, dienen daarvoor wel opgenomen te worden in je belastingaangifte.

Heb je reeds een hypothecaire lening lopen en hoop je langer te kunnen genieten van het belastingvoordeel door de lening te verlengen? Dan ben je eraan voor de moeite. Er bestaat namelijk een antimisbruikbepaling die ervoor zorgt dat er voor de verlenging van de looptijd geen belastingvermindering toegekend wordt.

Daarnaast betaal je als eigenaar van een tweede verblijf belastingen op die eigendom. Wie een tweede verblijf bezit, dient dat jaarlijks aan te geven in zijn belastingaangifte, zelfs wanneer dat verblijf niet verhuurd wordt. Bij niet-verhuur geef je het in als niet-geïndexeerd kadastraal inkomen (KI). Verhoog dat bedrag met 40% en je weet hoeveel je aan belastingen betaalt.

Een voorbeeld: kies je voor een tweede verblijf in één van onze residentiële nieuwbouwappartementen in Blankenberge, dan betaal je jaarlijks € 1.100 aan belastingen op je tweede verblijf. In tegenstelling met Antwerpen betaal je met €570 al heel wat minder. Het bedrag hangt af van gemeente tot gemeente.

antwerp tower city vibe kijkappartement woonkamer

Voordelen van een tweede verblijf

  1. Zorgeloze vakantie: dankzij je eigen tweede verblijf kan je relatief goedkoop op vakantie naar de kust, de Ardennen, of eender welke Belgische stad om een weekendje te ontsnappen en ontspannen. Want je woning staat klaar: voor jou maar ook voor je familie en/of vrienden.

 

  1. Investering voor de toekomst: kiezen voor een duurzame en energiezuinige woning is een slimme en betrouwbare keuze. Wil je de woning ooit verkopen, dan kan je dat vaak doen met een mooie winstmarge. De woning kan natuurlijk ook dienen als woonst voor kinderen en kleinkinderen.

 

  1. Extra inkomen: je kunt je tweede verblijf ook verhuren. Met de inkomsten los je je lening af en hou je er meestal zelfs nog een extra centje aan over.

Wat verandert er in 2024?

Heb je een lening afgesloten vóór 2024, dan verandert er niks. Je blijft het belastingvoordeel behouden. Het is enkel voor wie een lening afsluit vanaf 1 januari 2024 dat het belastingvoordeel wegvalt. De federale intrestaftrek blijft wel een belastingvoordeel opleveren. Je kan dus nog perfect je intresten van leningen voor een andere dan je eigen woning  aftrekken van je belastingen. 

Wil je nog investeren in een tweede verblijf? Dan is het dus nu of nooit. Als de akte bij de notaris kan verleden worden vóór 31 december 2023, geniet je nog volop van het belastingvoordeel.

 

Ontdek ons investeringsaanbod

Share: