Duurzaam leven

Zonnepanelen, de beste investering van je leven?

13 oktober 2023

De energieprijzen maakten de afgelopen jaren vele onverwachte sprongen. Dit maakt het voor veel mensen aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een duurzame manier om elektriciteit op te wekken en kunnen je energierekening aanzienlijk verlagen. 

In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van zonnepanelen. We leggen uit hoe zonnepanelen werken, hoe je kunt bepalen of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak en hoe je de kosten van zonnepanelen kunt terugverdienen. 

1. Hoe werken zonnepanelen? 

Zonnepanelen bestaan uit een aantal kleine cellen die zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. De geproduceerde stroom gaat vervolgens naar een omvormer. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, terwijl het elektriciteitsnet wisselstroom gebruikt. Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom, zodat deze gebruikt kan worden in huis. 

2. Schijnt er genoeg zon op jouw dak? 

Hoe meer zonnestralen er op jouw panelen schijnen hoe meer energie ze zullen opwekken. Dat klinkt logisch. Maar hoe kom je te weten wat de beste locatie is op jouw dak? Voor de meest optimale plaatsing van de zonnepanelen en de berekening van de mogelijke opbrengst vraag je best raad aan een erkend installateur. 

Staat je woning in Vlaanderen? Dan kan je ook eenvoudig zelf een eerste simulatie doen. Je kan de ideale plaats voor zonnepanelen  bekijken op de Zonnekaart. Na de ingave van het adres op de interactieve kaart krijg je de mogelijke zonnewinst op het dak te zien. 

De kaart toont jou welk deel van het dak ideaal, bruikbaar of niet optimaal is om panelen te plaatsen. De score houdt rekening met de oriëntatie naar de zon, de jaarlijkse zonnestralen en de helling van het dak.  

De zonnekaart is helaas nog niet beschikbaar in Wallonië en Brussel. 

3. Leveren zonnepanelen ook energie op tijdens de winterperiode? 

Ja, zonnepanelen leveren ook energie in de winter. De opbrengst is echter wel lager dan in de zomer. Dit komt doordat de dagen in de winter korter zijn en de zon lager staat. 

4. Zijn zonnepanelen goed voor mijn EPC-score? 

Ja, zonnepanelen zijn goed voor je EPC-score. De EPC-score geeft de score weer van de energieprestatie van je woning. Het berekeningsmodel houdt rekening met energie. Zonnepanelen hebben als bron van hernieuwbare energie een positieve invloed op de EPC-score. De exacte invloed hangt af van de installatie.  

Uiteraard zijn zonnepanelen niet het enige belangrijke element voor een goede energiescore. Lees waarom het energielabel (EPC) of E-peil van een woning crucialer is dan ooit! 

5. Kan ik mijn investering terugverdienen? 

Je kan de kosten van de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugverdienen uit de besparingen op de energierekening. Jouw energierekening kan dalen door de energie die je anders zou moeten aankopen, zelf op te wekken. De stroom die je opwekt maar niet zelf verbruikt kan je verkopen aan uw energieleverancier, je ontvangt dan een terugleververgoeding voor de stroom die je op het net injecteert. 

Het terugverdieneffect hangt dus af van: 

  1. De grootte de installatie. Hoe meer zonnepanelen, hoe meer opbrengst. 
  2. De energieprijzen. Hoe hoger de energieprijzen, hoe hoger de besparingen op de energierekening. 
  3. De terugleververgoeding. Dit is de vergoeding die je ontvangt van de energieleverancier voor de stroom die je levert aan het net. 

 

6. Hoeveel vergoeding krijg ik voor de opgewekte energie van zonnepanelen?

De energieprijzen voor de afname en teruglevering van elektriciteit wijzigen regelmatig. Om te kijken hoeveel jouw stroom kan opleveren of kosten kan je hier terecht: 

Conclusie 

Zonnepanelen zijn een steeds populairdere manier om elektriciteit op te wekken. Ze bieden een aantal voordelen, waaronder duurzaamheid, rendabiliteit en een positieve impact op het milieu. 

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk om je goed te informeren. Er zijn een aantal factoren die je mee moet nemen in je beslissing, zoals de grootte van je dak, de oriëntatie van je dak en de schaduwopbrengst. Door je goed te informeren bij een gerectificeerde installateur, kun je een weloverwogen beslissing nemen. 

Kies je het liefst voor een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning? Neem een kijkje in ons vastgoedaanbod. Uiteraard bekijken onze specialisten graag ook de meest ideale energie- en verwarmingsoplossing voor jou. Zo heb jij weer een zorg minder om over na te denken.  

VIND JOUW ENERGIEZUINIGE WONING

Share: