Duurzaam leven

Zo maak je je tuin klaar voor de winter

2 november 2023

De dagen worden korter, de ochtenden fris en er liggen meer bladeren op de grond dan er aan de bomen hangen. We kunnen er niet omheen: de herfst is in het land. Maar laat dat je er niet van weerhouden om op een mooie dag – of tussen de buien door – de tuin in te trekken voor wat noodzakelijke karweitjes! Zo kan je tuin rustig in winterslaap om vanaf de eerste prille zonnestralen in de lente weer helemaal te ontluiken.

Grote herfstschoonmaak

Nu de zwoele zomeravonden definitief achter ons liggen, verhuizen je tuinmeubelen best naar een droge, beschutte plek in het tuinhuis of de kelder. Geef ze eerst een grondige schoonmaakbeurt en schrob meteen ook mos en groene aanslag van je terras, tuinpad en oprit. Opgeruimd staat netjes.

Haal de snoeischaar boven

Ook het groen in je tuin vraagt om een onderhoudsbeurt. Hark dode bladeren van je gazon om mosvorming en bruine plekken te voorkomen. Maai nog een laatste keer en zaai indien nodig wat bij. Snoei heesters en heggen, lavendel en rozenstruiken kort zodat er lucht bij kan. Dat ziet er nu misschien wat kaal uit, maar geen zorgen: in de lente groeit alles weer des te mooier bij.
Exoten en koukleumen zoals oleanders, citroen- en olijfbomen haal je in de winter best binnen. Geen plaats voor al dat groen? Bedek hun wortels met een laagje mulch, stro of jouw bijeengeharkte dode bladeren en pak de takken in met een beschermende plantenhoes.

snoeien snoeischaar tuin

Zorg voor de dieren

Niet alleen je tuin maar ook de dieren die er zich schuilhouden, maken zich stilaan klaar voor de winterkoude. Help ze een handje en hang nestkastjes, voederhuisjes of vetbollen voor de vogels. Leuk om met een kop warme chocomelk voor het raam naar al dat gefladder te kijken.
Laat dat hoopje snoeiafval en die bijeengeharkte bladeren gerust liggen; egels nestelen er zich graag in. Ze vinden er beschutting en genoeg insecten om de winter door te komen.

Blik vooruit

Nu je tuin winterklaar is, kun je ook wat verder vooruit denken en alvast enkele voorbereidingen treffen voor de komende lente. Aangezien de grond nu nog warm genoeg is, is de herfst hét moment om te planten, te verplanten en bloembollen in de grond te stoppen. Kies voor verschillende soorten, dan geniet je al vanaf februari van tulpen, narcissen en krokussen. Hou je van orde en netheid? Hou dan keurig bij wat je waar plant. Of mik de bollen lukraak de grond in en laat je in het voorjaar verrassen.

Lees ook onze andere woontips!

Helemaal zin gekregen in een huis met tuin?

Ontdek ons aanbod

Share: