Duurzaam leven

Hoe kan je slim het maximale uit je woonruimte halen?

16 maart 2023

We zijn de afgelopen decennia steeds compacter gaan wonen. Dat heeft veel redenen. Zo is het aantal inwoners in ons land sterk gestegen en neemt de ruimte waar we nog kunnen bouwen af. Al kiezen we er ook steeds vaker bewust voor. Want een compactere nieuwbouwwoning heeft heel veel voordelen. En met de juiste tips en tricks heb je aan ruimte geen gebrek en maak je het nog eens extra gezellig.

1. Kies de juiste meubels en vergroot je ruimtegevoel

Lage meubels maken je kamer hoger, smalle meubels maken de ruimte breder en ook met een ronde eettafel voelt je keuken of eetplaats een stuk ruimer aan. Smalle, hoge kasten bieden evenveel opbergruimte als een klassieke buffetkast, maar bedekken niet je hele muur. In strakke open kasten of op ‘zwevende’ planken kan je heel wat spullen kwijt, zonder dat je inboet aan ruimtegevoel.

Houd ook je ogen open voor functionele meubels: een salontafel met een kastje voor tijdschriften, een kinderbed met een speelgoedlade onderin, een sofa die je kan omtoveren tot slaapzetel… En wat dacht je van een ingemaakte kast? Die is mooi geïntegreerd in de ruimte en doen je spullen als het ware verdwijnen voor het oog.
Het zijn allemaal zaken en technieken die je veel plaats besparen en veel functionele ruimte opleveren.

2. Decoratie is meer dan decor

Subtiele elementen in je inrichting kunnen je gevoel van ruimte versterken. Spiegels op de juiste plaatsen doen wonderen. Werk daarnaast met laagjes, patronen en contrasten om diepte te creëren. Kussens met een gedurfd motief in een neutrale sofa, een tapijt met een ruwe structuur op je gladde vloer en enkele kussens extra op het bed …

Ga ook niet te licht over de kleurkeuze van je muren. In een kleinere ruimte houd je de basiskleuren het best rustig en licht. Zo geven wit en grijs een gevoel van netheid en ordelijkheid. Mag het voor jou uitbundiger? Steek dan enkele kleine oppervlaktes in een accentkleur, zoals een deur of de ruimte tussen het aanrecht en de keukenkastjes erboven. Of breng kleur met flashy meubelstukken.

3. Ontspullen

Hoe minder spullen je in huis hebt, hoe groter je ruimtegevoel. Ga je verhuizen of wil je simpelweg meer plaats in je huis en hoofd? Werp dan een kritische blik op al je spullen en doe weg wat je niet nodig hebt. Kom je een voorwerp tegen dat je al een jaar niet hebt gebruikt of een kledingstuk dat stof ligt te vangen in je kleerkast? Dan zal je het hoogstwaarschijnlijk nooit meer missen. 

Breng de spullen die je weg wil naar de kringloopwinkel of het containerpark. Of verkoop het online via 2dehands of Vinted en verdien er nog een mooi centje aan.

De eenvoudigste manier om niet om te komen in de spullen is … weinig kopen! Dat geldt des te meer voor zaken die je niet vaak gebruikt, zoals een luchtmatras, een boormachine of een extra reiskoffer. Er woont vast iemand in je buurt van wie je die mag lenen.

4. Slim opbergen

Zodra je alle overbodige spullen overboord gegooid hebt, blijft het zaak je huis opgeruimd te houden. Met deze basisprincipes in het achterhoofd lukt dat je beter dan ooit:

  • Geef alles een vaste plek. Boeken op de plek waar je leest, speelgoed in de ruimte waar de kinderen spelen, papieren waar je je administratie doet. Logisch toch?

  • Kies de best passende opbergsystemen. Bekijk kamer per kamer hoe je de spullen die er thuishoren beter kan opbergen. Is de kapstok in de gang en rommeltje? Plaats op een plank erboven (gesloten) mandjes voor sjaals en mutsen. Fietsen of steps ophangen is ook een goed idee, zo is de vloer vrij om makkelijk en grondig te poetsen. Vind je niets terug in die enorme buffetkast? Deel ze op met stijlvolle dozen of manden, liefst gelabeld, zo vindt je alles snel terug.

  • Vind de geheime opbergruimte in je huis! Onder de bedden passen bakken vol met winterkleren of reservedekens. De holtes onder de trap doen prima dienst als schoenenrek. En reiskoffers nemen veel plaats in, maar waarom zou je ze leeg laten? Ze lenen zich perfect om kampeerspullen, kussens van tuinstoelen en opblaasbare zwembadjes in op te bergen. 

5. Je tuin is ook een ruimte

Heb je een tuin of een terras? Beschouw je tuin of terras als een extra kamer. Door die echt bij je indoor woonruimte te betrekken, heb je het gevoel groter te wonen.

Hoe? Trek de stijl en materiaalkeuze door van binnen naar buiten. Leg een tapijt op je terras of kies voor tuinmeubelen die evengoed in je interieur zouden passen.

Omgekeerd kan je de sfeer van buiten naar binnen halen: plaats planten in huis (dat is sowieso een gezond idee), kies voor behang of textiel met fauna en flora erop of breng sfeer in je living met een lichtsnoer dat je in een tuin zou verwachten.

Zo! Nu ben je helemaal mee met de trends en weet je hoe je jouw beschikbare woonruimte maximaal kan benutten.

Ben je op zoek naar je gezellige nieuwe thuis? Neem dan een kijkje naar onze huizen en appartementen in jouw buurt.

Bekijk het woonaanbod

Share: