Duurzaam leven

Matexi ontwikkelt de stad van de toekomst in Vilvoorde

17 oktober 2019

In een niet zo ver verleden was de site tussen het Zeekanaal en de Zenne nog een oude, vervuilde industriezone. Stap voor stap ontwikkelt Matexi hier een gezinsvriendelijke, duurzame en autoluwe stadsbuurt aan het water. 4 Fonteinen is een multifunctioneel project: naast een divers aanbod appartementen en woningen is er plaats voor buurtvoorzieningen, kantoren en werkruimte.

investeren-matexi-vilvoorde

World Cities Day

Op 31 oktober is het ‘World Cities Day’. De Verenigde Naties roepen wereldwijd op om na te denken over de stad van de toekomst. Thema dit jaar is ‘Changing the world’ met de vraag hoe stadsontwikkeling kan bijdragen aan een duurzame toekomst, innovatie en een beter leven voor de toekomstige generaties. Met meer dan de helft van de wereldbevolking wonend in een stad, staan we voor grote uitdagingen op ecologisch, economisch, sociaal, ruimtelijk… vlak. 4 Fonteinen is zo’n een nieuw stadsdeel voor de toekomst waar duurzaam wonen, werken, ontspannen en ontmoeten hand in hand gaan. Matexi zette daarvoor onder andere sterk in op alternatieve duurzame mobiliteit, flexibiliteit en stadsvoorzieningen en dat in een groen en blauw kader.

Het masterplan van 4 Fonteinen is absoluut duurzaam en futureproof

Vilvoorde future proof

“Het masterplan van 4 Fonteinen is flexibel en absoluut duurzaam en future proof”, zegt Klaas Lombaert, Program Manager van 4 Fonteinen. “Door regelmatig met alle betrokkenen samen te zitten, zorgen we ervoor dat het masterplan voldoet aan wat de bewoners en omwonenden nodig hebben, nu en in de toekomst. Het plan evolueert dus constant in functie van woontrends, kwaliteits- en duurzaamheidseisen.”

Duurzame mobiliteit

“Als eerste stap in het uitrollen van zijn duurzame ambities op het vlak van mobiliteit, lanceerde 4 Fonteinen, als eerste buurt in België, een privaat mobipunt. We nodigen mensen uit om de auto te laten staan en over te stappen op een duurzamer vervoermiddel”, zegt Klaas Lombaert. Aan de rand van de site, langs de Schaarbeeklei, is er een bushalte en kan iedereen gebruikmaken van de deelfietsen, de fietsenstalling, de laadpaal voor elektrische wagens en elektrische deelwagens.

Flexibele gebouwen

Een stad leeft en is continu in verandering. Wat vandaag een appartement is, kan morgen bijvoorbeeld een zorgcentrum zijn. “De gebouwen zijn zo ontworpen dat ze flexibel aanpasbaar zijn, zonder grondige renovatiewerken. De structuur van de gebouwen laat toe om de functies vrij en vlot te laten evolueren, naargelang de noden van de stad.”

Groene setting

“We hebben het onszelf als projectontwikkelaar niet gemakkelijk gemaakt”, aldus Klaas. “We voorzien 30.000 m² groene zones in de vorm van parken en pleinen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kinderen vrij mogen spelen. Het Broekplein is als eerste klaar en officieel geopend.” Langs de oevers van de Zenne komen wandel- en fietspaden en groenzones. Volgens het tempo van de ontwikkeling komen er 2 totaal verschillende en grote parken. Wie nog meer natuur wil, kan dankzij de toekomstige voetgangersbrug over het kanaal in een mum van tijd naar het uitgestrekte Domein Drie Fonteinen, met zijn sportfaciliteiten en prachtige tuinen, speelpark, wandel- en fietspaden.

Pop-ups

Sinds 2014 is de pop-up De Kruitfabriek, een oude explosievenfabriek midden in 4 Fonteinen, dé hotspot voor allerlei creatieve en culturele events. Sinds kort vind je er ook een aantal winkeltjes en sociale initiatieven, gegroepeerd onder de naam MAG44. “Omdat sociale duurzaamheid belangrijk is, is minimum 15 procent van de oppervlakte in 4 Fonteinen voorbehouden aan voorzieningen en winkels, makerspaces, werkplaatsen en sociale voorzieningen”, zegt Klaas Lombaert.

Sociale duurzaamheid

In de fietsherstelplaats bijvoorbeeld, kun je je fiets laten herstellen door medewerkers van Groep Intro. Deze vzw helpt kwetsbare mensen aan een job op de reguliere arbeidsmarkt. In de makerspace Atelier Vilvoorde kun je zelf dingen maken of leren maken met het materiaal en de machines daar aanwezig. Ook als je houdt van bewegen, relaxen, muziek maken… ben je in De Kruitfabriek aan het juiste adres. Je kunt er bijvoorbeeld een workshop reggae maken meepikken in de Rock ’n Roll High School, een les pilates volgen bij Studio World Tree of de circusmicrobe te pakken krijgen in Circusatelier Circolito. Binnenkort opent ook een kinderdagverblijf zijn deuren in het Kruitfabriek voor een dertigtal kinderen van 0 tot 3 jaar.

Innovatie in 4 Fonteinen

Klaas Lombaert: “Samen met Aquafin, de maatschappij verantwoordelijk voor de uitbouw en het beheer van de waterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen, onderzoeken we hoe we het huishoudelijk afvalwater van 4 Fonteinen 100% kunnen zuiveren om opnieuw te gebruiken. De eerste resultaten van het pilootproject zijn alvast veelbelovend! We slaagden erin om het water voor 98% te zuiveren. Nu rest ons nog de laatste stap.”

Buurtgevoel, duurzaamheid,betaalbaar wonen, veel groene openbare ruimte, privéterrassen, ondergrondsparkeren, alternatieve mobiliteit; deze buurt heeft het allemaal!

Comfortabel wonen

In 4 Fonteinen wonen jong en oud, alleenstaanden en gezinnen comfortabel. Alle voorzieningen zijn aanwezig. Vanaf 2020 doe je je boodschappen in de supermarkt Carrefour en vanaf 2021 kunnen je kinderen naar de gloednieuwe basischool waar ze van kleuter tot de eerste graad van het middelbaar terechtkunnen.

Share: