Duurzaam leven

Matexi zorgt voor de planeet via slim watermanagement

22 maart 2022

Duurzaamheid is voor Matexi een essentieel onderdeel van elk ontwikkelingstraject. Duurzaamheid betekent bij Matexi dat bij de ontwikkeling van onze buurten zowel de zorg voor de planeet als de zorg voor de samenleving integraal deel uitmaken van de ontwikkeling. Via vijf thema's verweven we onze zorg voor de planeet in onze projecten. Een van die thema's is watermanagement. Als buurtontwikkelaar engageren we ons om meer water te hergebruiken en zo weinig mogelijk (regen)water te laten verloren gaan.

Onze visie

In de landen waar Matexi actief is – België, het Groothertogdom Luxemburg en Polen – stijgt de waterstress. De Europese Green Deal roept dan ook op tot actie om waterverspilling aan te pakken. Als buurtontwikkelaar hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de toegang tot water veilig te stellen voor de toekomst. We engageren ons om waterbesparing te stimuleren, meer water te hergebruiken en meer water te laten infiltreren in de grond.

Slimme waterplannen

Dat doen we door enkel nog waterbesparende kranen en douches aan te bieden in het sanitair pakket, en toiletten en wasmachines in woningen op het gelijkvloers steeds aan te sluiten op regenwater. Daarnaast zorgen we voor voldoende natuurlijke buffer- en infiltratiecapaciteit door wadi’s op te nemen in het landschapsontwerp van onze buurten. Deze bekkens vangen het regenwater op bij hevige buien en laten het water geleidelijk infiltreren naar het grondwater. In de tuinen en het openbaar domein beperken we het aandeel verharde oppervlakte, om meer waterinfiltratie toe te laten. Totslot stellen we bronbemalingswater zo veel mogelijk ter beschikking van de buurt, in plaats van het te laten wegvloeien naar het riool.

Onze verwezenlijkingen in 2021

  • In de buurt 4 Fonteinen in Vilvoorde liep tot januari 2021 een tweejarig onderzoeksproject voor het recycleren en hergebruiken van afvalwater. Het water wordt opgevangen en gezuiverd via een innovatief systeem. Het water kan worden gebruikt voor toiletten, wasmachines, schoonmaak en zelfs stadslandbouw of voor de productie van drinkwater.
  • In de ecobuurt I-Dyle in Genappe legden we een netwerk aan van wadi’s, kleine greppels en bufferbassins. Die vangen het regenwater op, waardoor het geleidelijk stroomafwaarts over het terrein stroomt en maximaal infiltreert in de bodem.
  • Als het gaat over systemen om regenwater te hergebruiken in vastgoedprojecten, dan is Matexi werkelijk pionier in Polen. In Apartamenty Rogalskiego in Krakau wordt regenwater opgevangen op het dak en gefilterd tot kleur- en geurloos water. Het water wordt gebruikt in de toiletten van de appartementen op álle verdiepingen.
  • Verschillende bewoners namen in 2021 hun intrek in de duurzame buurt Terneuzenwegel in Sint-Niklaas. De prominente grachtenstructuur creëert er niet alleen een ecologisch waardevol netwerk, het is tegelijk een ook functionele oplossing voor waterbeheer.
  • In de buurt Kleine Hemmenweg in Zonhoven gebruikten we het opgepompte grondwater om de bestaande bomen te bewateren tijdens de graafwerken.
  • In de buurt Paul Piperslaan in Diepenbeek werd opgepompt grondwater aangeboden aan de buurt tijdens de graafwerken. Het water werd opgevangen in een container en was gedurende meerdere maanden beschikbaar. Lokale bewoners waren zeer positief over deze methode van waterhergebruik.

Plannen voor 2022

  • We bieden enkel waterbesparende kranen en douches aan in ons standaard sanitair pakket.
  • We sluiten toiletten en/of wasmachines aan op regenwater in elke woning en grondgebonden appartement.
  • We meten het watergebruik op onze kantoren, om besparingsdoelen te kunnen stellen.
  • Waar mogelijk sluiten we de toiletten van onze kantoren aan op regenwater.

Onze duurzame aanpak

Ontdek hoe we met onze projecten bijdragen aan de zorg voor onze planeet

Zorg voor de planeet

Share: