Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!
Duurzaam leven

Woningen duurzaam verwarmen: het nieuwe normaal

12 september 2024

Huizen in nieuwe buurtontwikkelingen en nieuwe appartementsgebouwen mogen vandaag de dag in Vlaanderen niet meer aangesloten worden op aardgas als hoofdverwarming. Vanaf 2025 wordt in Vlaanderen een aardgasaansluiting algemeen verboden bij nieuwbouw. Met die beslissing strijdt de Vlaamse overheid tegen de uitstoot van CO2 die mee aan de basis ligt van de klimaatverandering. Want wist je dat de verwarming van gebouwen verantwoordelijk is voor 36% van de CO2-uitstoot?!

De oplossing ligt in verwarming via hernieuwbare energiebronnen zoals de warmte uit de lucht of uit de bodem. Bij grotere buurtontwikkelingen en bij appartementsgebouwen wordt die warmte vaak collectief gewonnen. Huizen en appartementen hebben dan geen individuele verwarmingsketel meer, maar maken samen gebruik van een collectieve warmtepomp of een warmtenet in de grond. Vooral voor bewoners van een huis is het idee geen eigen verwarmingsketel te hebben nieuw. Je moet geen individueel aardgascontract meer afsluiten bij een energieleverancier, en je moet geen individuele verwarmingsketel laten onderhouden. Maar hoe werkt het nieuwe normaal dan wel?

Als buurtontwikkelaar gelooft Matexi in duurzame oplossingen op buurtniveau. Zo werken we samen met betrouwbare partners om de collectieve duurzame verwarming van woningen mogelijk te maken. Noven is een van onze partners. Het is een Energy Service Company of kortweg ESCO. Dries Breyne, Innovation Specialist bij Matexi, en Jeroen Rabaey, CEO van Noven, leggen uit.

Als buurtontwikkelaar gelooft Matexi in duurzame oplossingen op buurtniveau.

Nieuw begrip in het verwarmingslandschap: Energy Service Company

Een Energy Service Company zorgt ervoor dat meerdere huizen of appartementen verwarmd kunnen worden via collectieve hernieuwbare energie. Net zoals andere duurzame ingrepen aan een woning (denk aan betere isolatie en ventilatie) brengt ook de installatie van een fossielvrij verwarmingssysteem de nodige kosten met zich mee. En zeker een collectief systeem kost wel wat.

“Een ESCO houdt het verwarmingssysteem betaalbaar voor de gebruikers en zorgt ervoor dat de energiefactuur van de bewoners nooit hoger zal liggen dan bij een individuele installatie”, vertelt Jeroen. Dat financieel voordeel wordt wel eens omschreven als het ‘niet-meer-dan-anders-principe’. Elke maand wordt de kostprijs van het verbruik gelinkt aan de laagste prijs van de V-Test van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt). In Brussel is dat de BRUSIM test van BRUGEL.

Ook het onderzoek naar de gepaste energiebron op een bepaalde locatie (de bodem, de lucht, restwarmte uit industrie of afvalwater…) wordt opgenomen door de ESCO, evenals de bouw, het onderhoud en de efficiënte werking van de collectieve installatie. “De ESCO neemt dus alle aspecten van de installatie voor zijn rekening - van financiering t.e.m. opvolging - en verkoopt warmte aan de eindgebruiker”, vult Dries aan.

Een ESCO houdt duurzaam verwarmen en wonen betaalbaar

Jeroen: “Het efficiënte beheer van een collectieve installatie is de kerntaak van een ESCO. Die moet ervoor zorgen dat de investeringen goed en juist gebeuren. De installatie moet zo efficiënter zijn dan klassieke verwarmingssystemen.”

Doordat de ESCO de grote, collectieve installatie optimaal ontwerpt en onderhoudt, betalen de eindgebruikers niet meer dan wat ze voor een individuele installatie zouden betalen, en kunnen ze een deel van de investering door de ESCO terugbetalen. Dries: “Op die manier wordt duurzaam verwarmen betaalbaar gehouden en komt de betaalbaarheid van wonen niet verder onder druk.” Met individuele calorimeters, die de afname van warmte registreren, en debietmeters, die de afname van warm water registreren, betalen eindgebruikers enkel voor hun eigen verbruik. Dat verbruik kan trouwens ook opgevolgd worden via een app.

Energie als een dienst

Bewoners die warmte via een ESCO geleverd krijgen, hebben minder kopzorgen dan eindgebruikers in het klassieke systeem. Met een klassiek verwarmingssysteem moet je zelf een installateur aanspreken voor de tweejaarlijkse keuring of voor herstellingen, en ben je afhankelijk van schommelende energieprijzen. Klanten van een ESCO blijven hiervan gespaard dankzij een continue optimale werking van de collectieve installatie en een maximale zelfproductie van elektriciteit via zonnepanelen om de collectieve warmtepomp aan te sturen.

Het gebruik van collectief opgewekte duurzame energie wordt zo makkelijker dan het klassieke systeem. Daarom wordt ook gesproken van ‘energie als een dienst’: de ESCO levert naast de warmte ook de nodige dienstverlening voor de uitbating van de verwarmingsinstallatie.

Kortom: je woning duurzaam verwarmen aan een betaalbare, stabiele prijs én tegelijk ontzorgd worden, dát zijn de voordelen als je klant bent bij een Energy Service Company!

Share: