Duurzaam leven

Mogen de ramen open? Ventileer, verlucht, adem

6 april 2017

Elke nieuwbouwwoning is voorzien van een ventilatiesysteem. Je hoort wel eens dat je dan je ramen en deuren gesloten moet houden om je ventilatiesysteem niet te verstoren. Maar is dat wel zo?

De woningen van Matexi zijn energiezuinig en zeer goed geïsoleerd. Dat is goed voor het milieu en voor onze energiefactuur. Isoleren betekent ook dat onze woningen zo luchtdicht mogelijk zijn. Om de lucht in huis gezond te houden, moeten we dus ventileren. Het is trouwens verplicht om een ventilatiesysteem te voorzien.

Over ventileren heerst soms nog verwarring. Veel mensen vragen zich af of ze dan nog bijkomend mogen verluchten. In de lente en zomer hebben we natuurlijk ook zin om de ramen en terrasdeuren open te zetten. Kan dat kwaad voor het ventilatiesysteem?

Een beetje achtergrond

De energie-eisen van nieuwbouw zijn de laatste jaren enorm verstrengd. Vanaf 2021 zullen nieuwe woningen BEN-woningen zijn met een E-peil lager dan 30.

Dat is een goede zaak voor het milieu en voor onze portemonnee dankzij de (zeer) lage energiefacturen. Bijna Energie Neutraal (BEN) houdt in dat we zo luchtdicht mogelijk bouwen. Maar dat zou betekenen dat we na een tijdje enkel nog met CO2 vervuilde en vochtige binnenlucht inademen en dat kan onmogelijk de bedoeling zijn. Kortom: ventileren is geen optie, het is een absolute noodzaak!

Bij elke nieuwbouwwoning hoort dan ook standaard een ventilatiesysteem.

Ventilatiesysteem D

Het meest performante ventilatiesysteem is de balansventilatie D met warmterecuperatie. De nieuwe Matexiwoningen zijn voorzien van zo’n ventilatiesysteem dat op een gecontroleerde manier een bepaalde hoeveelheid vervuilde lucht van binnen naar buiten afvoert en een bepaalde hoeveelheid verse, gefilterde lucht aanvoert.

Warmterecuperatie wil zeggen dat het de warmte van de afgevoerde lucht recupereert en daarmee de koude buitenlucht al voorverwarmt. Resultaat: weinig of geen energieverlies en steeds een gezonde en juiste dosis verse lucht, zodat je geniet van een aangenaam binnenklimaat.

Bouge enfants

Om de lucht in huis gezond te houden, moeten we ventileren. Het is eeen noodzaak om de lucht binnen gezond te houden

Ramen open

In de lente en de zomer leven we graag met de ramen en de deuren open. Je hoort wel eens dat dit niet samengaat met het ventilatiesysteem en je dus beter de ramen en deuren dicht houdt.

De negatieve bijklank die ventilatie soms oproept, heeft onder andere daarmee te maken; het zou een beperking zijn van je vrijheid in je manier van leven.

Frisser of warmer

Nu ventilatiesystemen ingeburgerd zijn, verdwijnen al deze verhalen geleidelijk aan en moeten we ons daar geen zorgen meer over maken. Als je de ramen open zet, wordt het wellicht frisser in huis en zal de warmterecuperatie minder zijn.

Ook het omgekeerde is waar; als het buiten heet is, komt er warmere lucht binnen en warmt de woning sneller op. Maar ook dat vormt niet echt een probleem. De warmterecuperatie slaat automatisch af bij warm weer, zodat vooral ’s nachts frissere lucht binnen kan komen die het huis op een natuurlijke manier afkoelt.

Ventilatie op laten staan

Soms krijgen mensen de raad om hun ventilatiesysteem af te zetten als de dampkap werkt of als de ramen open staan. Maar ook dat is geen goede raad. Het ventilatiesysteem zal niet plots harder of trager gaan werken. Het zal nog steeds propere en gefilterde lucht aanvoeren. Het is beter en gemakkelijker om helemaal niets te doen; dan kun je ook niet vergeten om het weer op te zetten. En dat zou veel erger zijn!

Er is maar één reden om je ventilatiesysteem uit te schakelen: als er van overheidswege omgeroepen wordt om ramen en deuren te sluiten, bij bijvoorbeeld een brand of een milieuprobleem.

Share: