Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!
Duurzaam leven

Hoe onze projecten bijdragen aan een betere leefomgeving

22 april 2024

Bij Matexi willen we bijdragen aan een betere leefomgeving en onze positieve impact op het milieu op een structurele manier vergroten. Willen we leven in een wereld waarvan we de natuurlijke rijkdommen uitputten en de biodiversiteit vernietigen? Ons antwoord is neen. 

De keuze voor hechte, duurzame buurten is geen luxe, maar een noodzaak. Net daarom is ecologie bij Matexi een essentieel onderdeel van elk ontwikkelingstraject. We creëren duurzame woningen die voldoen aan de noden van het heden, zonder dat ze de noden van de toekomstige generaties in gevaar brengen.

Daarom verweven we onze zorg voor de planeet via vijf thema’s in onze projecten en Matexi als bedrijf. Zo willen we een grote impact realiseren op het vlak van Zachte mobiliteit, Watermanagement, Biodiversiteit, Circulariteit & afvalbeheersing en Energietransitie.

Omdat we het belangrijk vinden onze ecologische inspanningen te koppelen aan doelstellingen die wereldwijd erkend zijn, zijn deze thema’s ook afgestemd op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

 

Duurzame projecten met een topscore

Bij een evolutie naar een positieve impact op de planeet hoort ook een heldere rapportering. Daarom beoordelen we onze projecten regelmatig met een duurzaamheidsinstrument. Een methode die Matexi toepast voor grotere buurtontwikkelingen is de Vlaamse Duurzaamheidsmeter voor Wijken, ontwikkeld door de Vlaamse Overheid en gebaseerd op het internationaal erkende certificaat BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). De tool geeft een score op het vlak van kwaliteitsbewaking, welzijn en welvaart, mobiliteit, fysisch milieu, groen en natuurontwikkeling, afval en energie, watergebruik en materialen. Ook passen we in Wallonië regelmatig de referentiegids Quartier Durable toe.

We screenden 40 (fasen van) residentiële projecten in ontwerp via onze eigen Sustainability Matrix, die we implementeerden. Onze prioriteit blijft dat minimum 90% van deze projecten een duurzaam label behaalt na screening. In onze Sustainability Matrix evolueren de criteria om een project duurzaam te noemen steeds verder, zodat we de lat stelselmatig hoger kunnen leggen. Zo is onze Matrix een mooie aanvulling op de externe tools die we vooral op onze belangrijkste projecten toepassen.

We zijn alvast trots om de volgende duurzame projecten met een (inter)nationaal erkende topscore te kunnen ontwikkelen:

  • I-Dyle in Genappe en Bétons Lemaire in Ottignies worden ontwikkeld volgens het label ‘Ecoquartier’ van de Waalse overheid.
  • De buurt 4 Fonteinen in Vilvoorde, De Porre in Gentbrugge en Still in Asse toetsen we aan de principes van de Vlaamse Duurzaamheidsmeter voor Wijken. Voor de eerste twee beogen we het label ‘outstanding’. Voor Still in Asse streven we naar ‘excellent’.

Share: