Duurzaam leven

Hoe geothermie je woning verwarmt en koelt

26 juni 2023

Als buurtontwikkelaar streeft Matexi ernaar om betere, duurzamere en meer leefbare buurten te creëren. Bij de energietransitie naar hernieuwbare energiebronnen zetten we geothermie of aardwarmte vaak collectief in in buurten.

Hernieuwbare energiebronnen zijn de toekomst

Het is onze ambitie om woonomgevingen te realiseren met een positieve impact op de mens, het milieu en het klimaat. Een belangrijk aspect in dit duurzaamheidsverhaal is de energietransitie. Enerzijds ontwikkelen we energiezuinige woningen, waarbij de vraag naar extra energie beperkt is dankzij o.a. goede isolatie. Anderzijds streven we ernaar om aan die resterende energievraag tegemoet te komen via hernieuwbare of groene energiebronnen, die klimaatvriendelijk zijn.

Ook overheden leggen hiervoor regels op. Zo mogen nieuwe grote buurten en appartementsgebouwen in Vlaanderen nu al niet meer uitgerust worden met aardgas en mag vanaf 2025 geen enkele nieuwbouwwoning nog aansluiten op aardgas. Voor de verwarming van een woning en het opwarmen van sanitair water installeren we steeds meer een fossielvrije oplossing: een warmtepomp, zoals een geothermische warmtepomp.

Geothermie waar de hele buurt van profiteert

In nieuwe grotere woonbuurten kunnen we de geothermie of aardwarmte collectief inzetten: we halen de warmte niet per woning uit de grond, maar sluiten de hele woonbuurt aan op één grote gemeenschappelijke geothermische installatie, ook wel warmtenet genoemd.

En wist je dat een ‘warmte’pomp of ‘warmte’net in de zomer ook kan zorgen voor koeling van woningen? Een geothermische warmtepomp heeft het voordeel dat de werking niet omgekeerd moet worden, omdat de bron zelf - namelijk de aarde - in de zomer van nature koeler is dan de omgevingstemperatuur. We spreken daarom van passieve koeling.

Hoe krijgen we energie uit de aarde tot in woningen?

Hoe krijgen we eigenlijk de warmte - en in de zomer de koude - vanuit 90m of dieper in de bodem tot in huizen en appartementen? Kijk mee naar onderstaande video.

Lees verder onder de video.

Geothermie betekent 3x winst!

Geothermie helpt ons om fossielvrije, klimaatvriendelijke en energiezuinige woonbuurten te realiseren. Elke bewoner van de buurt wint daarbij 3 keer:

  • Een hogere comfortwaarde omdat de woning ook kan gekoeld worden
  • Een lagere maandelijkse energiefactuur
  • Een lagere CO2 uitstoot en dus een positieve bijdrage aan het klimaat.

 

Ontdek onze buurtontwikkelingen die verwarmd en gekoeld worden via geothermie:

Share: