Toekomstig project

Geel Laar

  • Binnenkort in verkoop
  • Mix van appartementen en woningen
  • Alle voorzieningen op fietsafstand
  • Nabij het centrum van Geel

Laarsveld 10, Geel

Wil je centraal wonen, maar toch rustig? Dan is deze nieuwe Matexi buurt vast iets voor jou! Op een boogscheut van het centrum van Geel graven we momenteel in het verleden, zodat we plaats kunnen maken voor een levendige toekomst. Hier bouwen we binnenkort  een sfeervolle woonbuurt met nieuwe, duurzame gezinswoningen en appartementen. Je woont hier net buiten het centrum, vlak bij invalswegen en openbaar vervoer.  Bakkers, scholen, winkels, horeca en sportverenigingen bevinden zich allemaal op fiets-of wandelafstand.

Momenteel maken we plaats zodat het verleden van deze woonbuurt zicht volledig kan onthullen. Daarna zetten we in op de toekomst, zodat jij hier je woondroom kan waarmaken. Hieronder lees je alles over de geschiedenis van deze site.

In het voorjaar van 2020 werd op vraag van dienst Onroerend Erfgoed gestart met het archeologisch proefsleuvenonderzoek van deze projectsite van 3ha. Over het volledige projectgebied werden daarbij sporen aangetroffen van sites uit het laat-neolithicum, de metaaltijden en de Romeinse periode, alsook van funeraire contexten uit de late prehistorie. Binnen het gebied vond men indicatie voor kuilen met talrijke fragmenten van verbrand bot, houtskoolrijke vulling en een segment van een kringgreppel. Een omvangrijke kuil werd aangeduid als mogelijke waterkuil of waterput die op basis van aardewerkfragmenten dateert uit de Romeinse periode.

Begin oktober 2020 werd er naar aanleiding van de eerdere sporen overgegaan tot opgraving van de volledige projectsite. Deze werken lopen van oktober tot december 2020. De aangetroffen archeologische resten die hierbij gevonden zijn betreffen voornamelijk metaaltijdsporen (ca. 2000- 200 voor Chr.)  die behoren tot enkele kleinere gebouwen. Op 20 oktober werd onverwacht een Romeinse potstalwoning vrijgelegd. Een potstalwoning is feitelijk een grote woning waar destijds het vee én de mensen in woonden. Je hebt hierbij een stalgedeelte en een woongedeelte. Zeer handig en wat de boeren nu nog steeds doen: de mest werd op gepaste tijden uitgegraven en verspreid over de rondliggende akkers aangezien de Kempense gronden over het algemeen erg arme gronden zijn. Voor de archeologen is die organische zone zeer belangrijk, aangezien bij opgave van de woning/site deze mestput vaak werd gebruikt als stortplaats voor gebruiksvoorwerpen. Alles duidt er op dat dit historisch al een aantrekkelijke plaats was om te komen wonen.

Blijf je graag op de hoogte van deze nieuwe woonbuurt? Schrijf je hieronder dan in op onze wachtlijst. Zo ontdek je als eerste alles over de toekomstige woningen en appartementen.

Schrijf je in op de wachtlijst en blijf op de hoogte van dit project!

Ontdek de buurt

  • Winkelen
  • Financieel
  • Mobiliteit
  • Onderwijs
  • Vrije tijd
  • Zorg

Gerelateerde artikels