Geel Laar

  • Binnenkort in verkoop, schrijf je alvast in op de wachtlijst om de start verkoop niet te missen!
  • Mix van appartementen en woningen
  • Alle voorzieningen op fietsafstand
  • Nabij het centrum van Geel

Laarsveld 10, Geel

Hier is warmte voelbaar

Geel is een aangename centrumstad in de Kempen, met een groeiende bevolking. Alles is er aanwezig en tegelijk vind je er ook nog heel wat open ruimte. Geel staat bekend om z’n onderwijs en zorgvoorzieningen. In het gehucht Sint-Dymphna, op wandelafstand van het stadscentrum, bouwt Matexi een gloednieuwe woonbuurt: Laar.
 
In totaal komen er 118 units, ongeveer de helft appartementen en de helft woningen. Er wordt ook daarbinnen een mix nagestreefd van kleinere en grotere units. We starten in met de bouw en de verkoop van de eerste twee appartementsgebouwen in het midden van de site, goed voor 45 appartementen.

Het kopgebouw, Emilia,ontleent haar naam aan belangrijke Geelse figuur, namelijk Emilia
Biddeloo. Deze gezellige residentie telt 15 appartementen. Comfort, veel licht en een hoge leefkwaliteit staan in deze moderne 1 of 2 slaapkamerappartementen voorop.

Het parkgebouw, Joanna, ontleent haar naam aan een belangrijke Geelse zuster en biedt ruimte aan 30 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers, en sluit volledig aan op de zuidelijke
groenzone. De appartementen kregen hier grote zuid-westelijk georienteerde terrassen en de bewoners op het gelijkvloers hebben aan de achterkant een eigen tuin.
 
In het concept draait alles rond ontmoeten. "Openbare ruimte is dan ook de spil van de buurt, dankzij veel groen en een centraal plein. Daarrond komen er verbindingsassen voor zacht verkeer. De site wordt maar op 2 plekken ontsloten voor auto’s: aan de noord- en de zuidkant. Er zal dus geen gemotoriseerd verkeer door de nieuwe wijk kunnen rijden. Bewoners zullen zo automatisch gestimuleerd worden om te voet te gaan of hun fiets te gebruiken. En ze zullen elkaar gemakkelijk tegenkomen voor een praatje."Development Manager Tim Peeters werkt al jaren aan de voorbereiding van deze buurt. Hij vertelt graag honderduit over dit duurzame project van de toekomst, op maat van de stad.
 
Het openbaar domein speelt daarin een belangrijke rol. “Om die interactie mogelijk te maken, is het openbaar domein niet opgevat als restruimte aan de rand van de site, maar vormt het net het uitgangspunt van het hele ontwerp. Er komen twee grote parkzones. De zone in het zuiden is wat avontuurlijker en heeft een waterpartij, in het noorden komt een vlakker park dat eerder bedoeld is om een balletje te trappen, of badminton of petanque te spelen. Centraal ligt een verhard buurtplein dat grenst aan de eerste residentie die we daar gaan bouwen. Daar komt op termijn een buurtlokaal dat verbindend kan werken voor alle inwoners van de buurt.”, vertelt Tim verder.

Blijf je graag op de hoogte van deze nieuwe woonbuurt? Schrijf je hieronder dan in op onze wachtlijst. Zo ontdek je als eerste alles over de toekomstige woningen en appartementen.

Schrijf je in op de wachtlijst en blijf op de hoogte van dit project!

Ontdek de buurt

Look & feel

Hoe zullen die eerste twee gebouwen eruitzien?
“Het kopgebouw met vijftien appartementen wordt het ankerpunt van de hele buurt. Daarom krijgt het een massieve uitstraling, met inpandige terrassen. Het parkgebouw, met dertig appartementen, is iets meer gericht op de zuidelijke groenzone. Dat krijgt grote uitpandige terrassen en de mensen op het gelijkvloers hebben aan de achterkant een eigen tuintje. De bovenste verdieping van het gebouw is wat teruggetrokken en de voorkant wordt wat onderbroken, zodat het geheel een minder massieve uitstraling krijgt. Beide gebouwen zijn trouwens ondergronds met elkaar verbonden. Daarnaast hebben alle appartementen een afsluitbare fietsenberging voor vier fietsen.”
 
Hou zou je de look and feel van de architectuur omschrijven?
“We vertrekken steeds vanuit een overkoepelende visie en werkten al voor er een verkaveling werd ingediend een masterplan uit voor het geheel. Voor de invulling van het project gingen we een samenwerking aan met architectenbureau TRIAS uit Turnhout. Eén architectenbureau zal invulling geven aan de architectuur voor de volledige site, met de bedoeling een mooie samenhang te creëren tussen alle woningen en appartementen. We zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit van het openbaar domein samenhangt met de ruimtelijke afbakening op het private terrein, vandaar die keuze voor een overkoepelende visie. Als bewoner hoef je dus geen schrik te hebben dat je buur een woning met een volledig andere esthetiek zal optrekken, wat de waarde van de omgeving enkel ten goede komt. Je mag in de gevels van de huizen een bepaalde dynamiek verwachten, door het gebruik van verschillende soorten gevelstenen en materialen. Zo krijgen we een uitgebalanceerd voorgevelbeeld dat leeft.”

Timing

Hoe loopt de fasering van de rest van het bouwproject?
“De werken aan de twee appartementsgebouwen zullen ongeveer twee jaar duren; tegelijkertijd starten we met de bouw van de eerste woningen. We werken eerst het zuidelijke deel volledig af en daarna het noordelijke. Met die aanpak willen we de overlast voor de bewoners van de omliggende huizen zoveel mogelijk beperken. Mocht de site als aparte kavels verkocht worden, zou men zeker tien tot vijftien jaar bezig zijn met bouwen. Nu zullen de voordelen van de nieuwe omgeving relatief snel voelbaar zijn voor de omgeving, want het project zal in vijf jaar tijd afgerond zijn.”

Stap voor stap

Voor de ontwikkeling van Laar ging Matexi niet over één nacht ijs. Vertel eens?
“Het begon allemaal in 2015, toen enkele grondeigenaars zich verenigden om hun gronden gezamenlijk een zinvolle nieuwe bestemming te geven. Ze hadden een duidelijk idee over de toekomst van de buurt en beslisten om een projectontwikkelaar te betrekken. Na verschillende contacten bleek dat de visie van Matexi het best aansloot bij die van hen. Wij willen er allebei een kwalitatieve woonbuurt bouwen die een toevoeging is voor de buurt. Dus gingen we in 2017 samen in zee.”
 
En daarna startte een participatief traject waarbij de hele buurt en stad betrokken werden.
“Ja. Natuurlijk werden er heel wat gesprekken gevoerd met alle partners die bij zo’n ontwikkelingsproces betrokken zijn zoals het stadsbestuur, omwonenden en geïnteresseerde bewoners van Geel, de eigenaars, diverse adviserende instanties en werkgroepen van de Stad, nutsmaatschappijen, studiebureaus,... We organiseerden samen met de stad ook drie infomarkten voor de mensen uit de buurt. Zo konden we hen informeren over onze inzichten en plannen voor de buurt én tegelijk ook hun input vragen. De visies van al die stakeholders samen hebben geresulteerd in een plan voor Laar.”

Bekijk de buurt

Gerelateerde artikels