Toekomstig project

Geel Laar

  • Binnenkort in verkoop
  • Mix van appartementen en woningen
  • Alle voorzieningen op fietsafstand
  • Nabij het centrum van Geel

Laarsveld 10, Geel

Wonen in het groen

Wil je centraal wonen, maar toch rustig? Dan is deze nieuwe Matexi buurt vast iets voor jou! Op een boogscheut van het centrum van Geel bouwen we binnenkort een sfeervolle woonbuurt met nieuwe, duurzame gezinswoningen en appartementen. Je woont hier net buiten het centrum, vlak bij invalswegen en openbaar vervoer. Bakkers, scholen, winkels, horeca en sportverenigingen bevinden zich allemaal op fiets-of wandelafstand. Twee grote parken zullen het groene hart vormen van de woonbuurt 'Laar' te Geel. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten gingen we in gesprek met landschapsarchitect Lukas Perdu.

Lukas is landschapsarchitect bij Matexi en gepassioneerd door planten, bomen en groen in het algemeen. Dat merk je aan de manier waarop hij zonder moeite de ene Latijnse benaming na de andere uitspreekt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Tja, hoe zeg je dat dat in het Nederlands?”, lacht hij wanneer hij het heeft over de Waldsteinia ternata. Weet u het? Lukas zorgt ervoor dat projecten van Matexi omgeven worden door groen en dat dat het groen en het woonproject een mooie symbiose worden. Gepassioneerd zijn door je job is bij Lukas een understatement. “Wanneer jouw plan uitgevoerd wordt heb ik na al die jaren nog altijd wat stress. Je wilt dat het perfect is.”

Je bent landschapsarchitect bij Matexi. Wat houdt die job in? 

“Als landschapsarchitect ben ik bezig met alles wat met het groendomein te maken heeft binnen de projecten van Matexi. Dat gaat heel breed van het ontwerpen van een groendomein tot nadenken over de beplanting en de aanleg. Maar evengoed het technische vraagstuk. Hoeveel mag een daktuin wegen zodat de constructie het zeker kan dragen? Dat zijn vragen die ik samen met het team beantwoord. Daarnaast heb ik ook een controlerende functie wanneer een ander bureau een ontwerp maakt. Daar ga ik altijd nog eens over om te kijken of het klopt en of de juiste beplanting is gekozen. Denk maar aan invasieve plantensoorten. Dat zijn soorten die de biodiversiteit in gevaar brengen omdat ze heel snel alles overwoekeren. Dat wil je natuurlijk kost wat kost vermijden. Binnen Matexi streven wij altijd naar een rijke biodiversiteit waar insecten, bijen, vlinders en amfibieën zich helemaal thuis voelen.” 

Er komt een nieuw groot project aan in Geel met Laar. Speelt het groene karakter ook hier een belangrijke rol?

“Laar is een vrij groot project met een 100-tal wooneenheden, waarvan ongeveer de helft eengezinswoningen en de helft appartementen. Via verschillende paden en straten zullen bewoners en bezoekers de verschillende woningen kunnen bereiken. De woonunits zijn allemaal georganiseerd rond 2 centrale groenzones en bakenen deze als het ware af. Hier zetten we in op maximale interactie met de ruime publieke groenzones. Het groen vormt de drager van het stedenbouwkundige plan en de invulling hiervan wordt ook zeer zorgvuldig afgewogen. Denk daarbij aan bloemperken, bomen en struiken maar tegelijk willen we ervoor zorgen dat ook de parkeerplaatsen een soort groene parkeerhaven worden door maximaal te ontharden. Het doel van Matexi is om bij elk nieuw project opnieuw de denkoefening te maken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we maximaal inzetten op groendomein.”

De eyecatcher van Laar worden twee grote parken van 2.800 en 1.700 vierkante meter. Is het een bewuste keuze om hier voor een parkgevoel te gaan?

“Absoluut. Bij een ontwerp van een groendomein hou je altijd rekening met het beoogde doelpubliek van de woningen en de functies die je aan je groendomein wil geven. Laar richt zich op gezinnen met jonge kinderen en dus moet je voldoende ruimte voorzien zodat die kinderen kunnen ravotten. Maar tegelijk wil je ook rekening houden met bewoners die graag tot rust willen komen door bijvoorbeeld een boek te lezen onder een boom.”

Hoe heb je ervoor gezorgd dat die twee functies naast elkaar kunnen bestaan?

“Het eerste en grootste park is vooral vormgegeven volgens een inheems verhaal. De nadruk ligt op biodiversiteit maar ook op spel en ontspanning. Je kan het je voorstellen als een grasvlakte met bloemperken en weinig tot geen verhardingen. Kortom heel eenvoudig en rustig én eenvoudig in onderhoud voor de stad, die die taak op zich zal nemen.”

Als je het hebt over een grasvlakte, denken mensen al snel aan iets saai. Maar dat zal hier allerminst het geval zijn?

“Als wij het hebben over gras dan zal dat meer zijn dan een typisch grasplein. Onderliggend zaaien we ook heel wat bloemen zoals madeliefjes waardoor je een heel mooi kleurenpalet zal krijgen. Wanneer het gras gemaaid wordt, zal je ook al na enkele dagen opnieuw die bloementjes zien terug groeien waardoor het telkens opnieuw dat schitterende kleurenpalet zal krijgen. Hiervoor gingen we in overleg met de stad Geel, die deze visie ook onderschreef. Dankzij die open ruimte zullen kinderen ook kunnen spelen en kan die ruimte ook flexibel aangepast worden naar de noden van de bewoners.”

Is zo een park ook interessant op vlak van biodiversiteit?

“Het beste wat je zou kunnen doen is de natuur volledig zijn gang laten gaan en niet ingrijpen. Dan krijg je een extensieve groenzone waar je ook niet gaat maaien. De grasvlakte die wij gaan creëren komt daar dicht bij in de buurt. Uiteraard gaat het gras hier wel gemaaid worden zodat het park zijn functie niet verliest maar dat gaat dan om een 15 keer per jaar. We zullen de onderhoudsfrequentie de eerste jaren ook samen evalueren met de stad. Dus ook hier is zeker rekening gehouden met de biodiversiteit en hoe we die kunnen stimuleren.”

Het tweede park is anders ingericht en heeft dan ook een andere functie?

“Naast spel en vertier wilden we natuurlijk ook een iets ruigere natuur ruimte geven. Dit tweede park is gericht op een meer avontuurlijke en ongedwongenere beleving. Dankzij een grote wadi waar regenwater wordt opgevangen krijg je een rustpunt dat omgeven wordt door fruitbomen en struiken. In het voorjaar geeft dit een rijk kleurenpallet en in de zomer zal je hier ook terecht kunnen voor schaduwrijke plekken waar het gezellig vertoeven zal zijn onder een boom. Zo krijg je twee verschillende parken met elk een andere functie die zodoende ook meteen een aanvulling op elkaar vormen zodat elke bewoner en bezoeker een plekje naar zijn of haar keuze vindt om te vertoeven.

Vind je dit nog altijd spannend om een project af te leveren of heb je na al die jaren de volste vertrouwen dat het goed komt?

“Je bent nog altijd met elementen uit de natuur bezig en dat kan je toch nog altijd verrassen. Ook na al die jaren. We hebben alles tot in de puntjes voorbereid maar de natuur is onvoorspelbaar. Er komen substraten die op de planten berekend zijn dus in principe zou alles vlot verlopen. Ook de stad Geel streeft daar een eigenheid na. De eerste weken wordt alles regelmatig gecontroleerd en zo kan er nog bijgestuurd worden waar nodig. Een beetje extra water of net minder, wat meer voedingsstoffen voor het ene plantje, minder voor het andere. Zeker de eerste twee jaar is het heel belangrijk dat je dat opvolgt. Dus na al die jaren vind ik het nog altijd even spannend om een groendomein te realiseren.”


Blijf je graag op de hoogte van deze nieuwe woonbuurt? Schrijf je hieronder dan in op onze wachtlijst. Zo ontdek je als eerste alles over de toekomstige woningen en appartementen.

Schrijf je in op de wachtlijst en blijf op de hoogte van dit project!

Ontdek de buurt

  • Winkelen
  • Financieel
  • Mobiliteit
  • Onderwijs
  • Vrije tijd
  • Zorg

Gerelateerde artikels