Permeke wordt een duurzame en energiezuinige ontwikkeling. De bewoners zullen verwarmen zonder gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas.
Matexi voorziet de verwarming van de gebouwen op basis van een BEO-veld (BEO staat voor Boorgaten EnergieOpslag) aangevuld met warmtepompen en zonnepanelen.
Permeke kreeg op 2 maart 2023 goedkeuring voor een subsidie van max. 610.000 EUR in kader van de Call Groene Warmte.
Het markante IHPO-gebouw, een vroeger gasvulstation, geeft Permeke karakter. Dit waardevol stukje erfgoed krijgt een belangrijke plek in het ontwerp om de eigenheid van de site in de verf te zetten.
Het gelijkvloers en de eerste verdieping worden in ere hersteld. Verschillende waardevolle elementen zoals de gebogen glazen ramen, de doorrit door het gebouw, de kenmerkende tegels aan binnen- en buitengevel, de deur en plooipoort blijven behouden.
In afwachting van de start van de bouwwerken, stelt Matexi via Monumento het Permeke gebouw tijdelijk open als buurtparticipatieve hub. Zo is er o.a. de buurtbar ‘Transit’ waar je van woensdag tot zondag iets kan eten en drinken in het gezelschap van je buren. Het Permeke gebouw huisvest verder ook ateliers aan kunstenaars, een muziekstudio, en ruimte voor creatieve ondernemers.
Matexi hecht veel waarde aan de bezorgdheden van buurtbewoners en de verkeersimpact van een nieuw project. Daarom hielden we begin maart een overleg specifiek rond mobiliteit, met vertegenwoordigers van verschillende buurtcomités die deze bezorgdheden aangekaart hadden: Buurtvalaar, Cyriel Buysse, De Scharnier en Bump. Onze mobiliteitsexpert van Witteveen & Bos gaf toelichting bij de mobiliteitsstudie (MOBER). Deze studie brengt de mobiliteitseffecten van een project in kaart en bekijkt of vlot verkeer, verkeersveiligheid, parkeermogelijkheden en leefbaarheid voor de buurt in het gedrang komen. Na de toelichting en beantwoordde bijkomende vragen van de aanwezigen.
Het werd een constructief én productief overleg. De buurtbewoners gingen actief in gesprek met onze mobiliteitsexpert en verkregen zo meer inzicht in de methodes waarmee de mobiliteitsstudie uitgevoerd werd, en het referentiekader dat hiervoor gebruikt werd. Daarnaast kregen we ook waardevolle feedback en werden er een aantal interessante voorstellen gedaan. Deze gaan we nu verder onderzoeken. Meer specifiek zal het ontwerpteam de komende periode de ligging van de inrit van de parkeergarage en mogelijke leveringsroutes van de supermarkt herbekijken, de afwikkeling van verplaatsingen van de toekomstige inwoners via de Cyriel Buyssestraat verder onderzoeken en een aangepaste doorstroming in de kleine Boomsesteenweg overwegen. Dit alles in functie van verkeersveiligheid en het tegengaan van sluipverkeer.
Permeke heeft op 2 maart 2023 goedkeuring gekregen voor een subsidie van max. 610.000 EUR in kader van de Call Groene Warmte.
Dit omdat we een collectief energiesysteem opzetten op basis van groene warmte (geothermie via beoveld) en restwarmte (riothermie).
De parkeerdruk zal niet toenemen. Elke woonentiteit heeft minstens één parkeerplaats. Daarnaast wordt er ook voldoende parkeergelegenheid voorzien voor de supermarkt.
De verkoopsprijzen zijn momenteel nog niet gekend, maar we mikken op uiteenlopende doelgroepen: van starters, investeerders, families tot senioren.
We onderzoeken of een deel van de ondergrondse parking kan ingezet worden als buurtparking.
Er zullen enkele fietsenrekken voorzien worden op het plein of in de straat. Deze zijn publiek toegankelijk. Verder zijn de voorziene fietsfaciliteiten gericht op de bewoners.
De werken starten ten vroegste in het voorjaar van 2024, maar deze timing is vandaag indicatief en hangt af van tal van factoren.
Matexi voorziet ruimte voor uiteenlopende functies zoals een supermarkt, handelsruimtes, een zorgcluster, collectieve functies en een parking.
Nee. Het gelijkvloers en eerste verdieping blijven bewaard en worden geïntegreerd in de nieuwe ontwikkeling.
Verschillende waardevolle elementen zoals de gebogen glazen ramen, de doorrit door het gebouw, de kenmerkende tegels aan binnen- en buitengevel, de deur en plooipoort blijven behouden.
Nee, Matexi is geen eigenaar van deze gebouwen. Het project zal hier wel mooi op aansluiten.